PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Ποιον θεωρείτε καλύτερο James Bond;


Ένα από τα αιώνια ερωτήματα πολλών ανθρώπων. Ποιος είναι, δηλαδή,  ο ηθοποιός που έχει ενσαρκώσει καλύτερα τον James Bond; Αυτή είναι και η ερώτηση της δημοσκόπησης μας όπως βλέπετε δίπλα.

Καταρχάς προτού αρχίσω να αναλύω το θέμα, ας πω μερικά πράγματα τυπικά για τον πράκτορα 007.

Ο James Bond είναι δημιούργημα του Ian Fleming. Όταν ο Fleming έφυγε από την ζωή το 1964, πολλοί “δανείστηκαν” τον χαρακτήρα αυτόν και έγραψαν πολλές νουβέλες με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Ο Bond είναι πράκτορας της ΜΙ6 και είναι γνωστός με το codename 007. Είναι πανέξυπνος, χρησιμοποιεί τα gadgets του και τα όπλα του προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.

Όταν ο Fleming σκεφτόταν όνομα για τον χαρακτήρα του, είχε πει σε συνέντευξή του, μόλις σκέφτηκε το όνομα James Bond, πίστεψε πως ήταν το πιο χαζό όνομα που είχε σκεφτεί ποτέ, ενώ λίγο αργότερα, αποκάλυψε πως το αρχικό πλάνο ήταν o πράκτορας να είχε το όνομα Peregrine Carruthers.

Αρχικά, προτού ο Fleming πλάσει αυτόν τον γοητευτικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο πράκτορα, σκεφτόταν να φτιάξει έναν πράκτορα με κωμικό χαρακτήρα, γεμάτο ατυχίες.

Που να ήξερε ότι λίγα χρόνια μετά, αυτή η δημιουργία του θα εκτοξευόταν στα ουράνια και θα έφτανε σε σημείο να θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες όλων των εποχών.

Η επίδραση που είχε ως νουβέλα ο Bond, εκτοξεύτηκε στις ταινίες, με πολλούς ηθοποιούς να προσπαθούν να ενσαρκώσουν τον πράκτορα της ΜΙ6.

Sean Connery as James Bond

Ο πρώτος που ενσάρκωσε τον James Bond, ήταν ο Sean Connery. Ο άνθρωπος που έφερε αυτήν την γοητεία του James Bond και στην μεγάλη οθόνη.

Για την ιστορία, να πούμε ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως body builder. Πριν από αυτό είχε εργαστεί ως οδηγός φορτηγού, εργάτης και μοντέλο σε σχολή Καλών Τεχνών. Το πιο ενδιαφέρον στο μακρύ βιογραφικό του είναι το γεγονός ότι πριν να κάνει το ντεμπούτο του, λούστραρε φέρετρα, ενώ φημολογείται ότι επειδή άρχισε να χάνει τα μαλλιά του πολύ νωρίς, φορά περουκίνι σε όλες τις ταινίες!

Ο Connery αρχικά θεωρούσε, πως σαν ιδέα, δεν θα είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά ο τρόπος που ερμήνευσε στην ταινία, διατηρώντας αυτά τα χαρακτηριστικά που τοποθέτησε ο Fleming στον χαρακτήρα, στην τελειότητα, τον έκανε επιτυχημένο.

Η ατάκα ”My name is Bond… James Bond” έμεινε στην ιστορία και χρησιμοποιήθηκε από πολλούς για διάφορες ταινίες ή και για παρωδίες της.

Ο Bond καθιερώθηκε σαν το σύμβολο του σεξ από τις γυναίκες και ο Connery έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του πως και ο ίδιος δεχόταν γράμματα ή και τηλεφωνήματα κάθε εβδομάδα από εκατομμύρια γυναίκες.

Ακόμα, ο τρόπος που φερόταν ή και μίλαγε έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του Bond, με τον σκηνοθέτη της πρώτης ταινίας να λέει ότι κάνανε συνέχεια πρόβες με τον Connery για να βελτιώσουν το περπάτημα και την ομιλία του ηθοποιού.

Ο Connery έπαιξε σε 7 ταινίες του James Bond (πέντε συνεχόμενες και άλλες δύο το 1971 και το 1983 αντίστοιχα), με την πρώτη να είναι το Dr. No το 1962 και την τελευταία το Νever Say Never Again το 1983.

1962 – Δόκτωρ Νο (Dr. No)

Στην πρώτη ταινία James Bond, ο Connery πληρώθηκε 100.000 δολάρια και ήταν η μόνη ταινία στην οποία τραγουδά ο ίδιος “Under the Mango Tree”.

Χαρακτηριστική η σκηνή όπου το κορίτσι του Bond, που υποδύεται η Ursula Andress, βγαίνει από τη θάλασσα με ένα μαγιό κι ένα κορμί που σίγουρα άφησαν εποχή… Άλλωστε η Ursula Andress ψηφίστηκε πρόσφατα από δημοσκόπηση της εφημερίδας “Sun” ως το πιο sexy κορίτσι του James Bond!

1963 – Από τη Ρωσία με αγάπη (From Russia with Love)

Κυκλοφορεί ο δεύτερος James Bond. Αυτή τη φορά η έμπνευση έρχεται από το ψυχροπολεμικό μέτωπο και η πληρωμή του Connery ανέρχεται στα 250.000 δολάρια!

Ο γοητευτικός πράκτορας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να κλέψει από τη σοβιετική πρεσβεία έναν αποκωδικοποιητή μυστικών σημάτων. Η Ρωσίδα πράκτορας που προσφέρεται να τον βοηθήσει, νομίζει ότι παραπλανά τους Βρετανούς προς όφελος της KGB…

1964 – Επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος (Goldfinger)

Στα 34 του χρόνια ο Sean Connery υποδύεται για τρίτη φορά τον πράκτορα 007.

Για πολλούς, η πιο κλασική περιπέτεια με ήρωα τον 007, αν όχι η καλύτερη. Ο σκηνοθέτης Terence Young παραδίδει τη σκυτάλη στον Guy Hamilton και η σειρά ντύνεται με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά που ακολουθούν από εδώ και στο εξής τον ήρωα: κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, χιούμορ, άφθονες γυναίκες, ένας “κακός” που θα απειλεί την παγκόσμια ισορροπία σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο και εντυπωσιακά “γκάτζετ”.

Θρυλική είναι πλέον η ασημένια Aston Martin με τα πολυβόλα, την πίσω ασπίδα και το εκτινασσόμενο κάθισμα του συνοδηγού που κάνει την παρθενική της εμφάνιση στην οθόνη.

Η παραγωγή κόστισε το δεκαπλάσιο από τον αρχικό προϋπολογισμό, ενώ στην επιτυχία της ταινίας συνέβαλε και το ανεπανάληπτο τραγούδι των τίτλων που ερμηνεύει η Shirley Bassey.
1965 – Επιχείρηση Κεραυνός (Thunderball) και 1967 – Ζεις μονάχα δυο φορές (You Only Live Twice)

Με τον ίδιο ηθοποιό ακολουθούν τα “Thunderball”, το 1965, με τις απολαβές το πρωταγωνιστή να εκτυνάσσονται στα 600.000 δολάρια (λέγεται πάντως ότι είναι η αγαπημένη ταινία του Sean Connery, ως James Bond) και το “You Only Live Twice” το 1967, όπου οι παραγωγοί, θέλοντας να δώσουν νέο προσανατολισμό στη σειρά Bond, προσανατολίστηκαν σε μια εξωτική περιπέτεια που διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στην Ιαπωνία.

Το “Ζεις μονάχα δυο φορές” είναι αρκετά θεαματικό, τόσο ως προς τη δράση όσο και ως προς τα ντεκόρ και τους φυσικούς χώρους των γυρισμάτων, γεγονός που παρατείνει κατά πολύ τη διάρκειά του, ενώ είναι η πρώτη ταινία στην οποία ο αρχηγός της SPECTRE δείχνει το πρόσωπό του (τον υποδύεται ο Donald Pleasence).

Το εντυπωσιακό μίνι ελικόπτερο που εξαπολύει πυραύλους ήταν πειραματική εφαρμογή του βρετανικού στρατού.

George-Lazenby-as-James-Bond

To 1969, είχε προηγηθεί η ενσάρκωση του πράκτορα 007 από τον George Lazenby. Ο Lazenby αποτελεί μία από τις περιπτώσεις που η γοητεία παίζει ρόλο.

O Lazenby ήταν ψηλός, γεροδεμένος άντρας και αρκετά ωραίος και κλασσικά ήταν αυτό που έψαχναν οι σκηνοθέτες του On Her Majesty’s Service για να κρατήσουν το γυναικείο κοινό ως fans του πράκτορα, ειδικά μάλλον στην περίοδο, όπου είχε γίνει ο μεγάλος τσακωμός του Connery με την Eon Productions και ο ηθοποιός είχε αποφασίσει να μην συνεχίσει σαν Bond.

Έτσι είχαμε σαν αποτέλεσμα την χειρότερη ταινία που έχει γυριστεί ποτέ για τον James Bond, με τους κριτικούς να κάνουν λόγο για σπίλωση του ονόματος του Bond αλλά και μια τεράστια προσβολή προς τον Fleming που δεν είχε οραματιστεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Λέγεται ότι στην τελευταία σκηνή της ταινίας που δείχνει τον θάνατο της Tracy, ο Lazenby δάκρυσε και ο σκηνοθέτης Peter Hunt ξαναγύρισε τη σκηνή, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά “ο Μποντ δεν κλαίει”…

Γιατί δεν γίνεται να βάζεις έναν κακό ηθοποιό σε μια ταινία μόνο και μόνο, επειδή σε μία πρόβα είχε χτυπήσει στα αλήθεια χωρίς να το θέλει βέβαια, έναν παλαιστή και με αυτό το γεγονός να δείξει την αγριάδα που πρέπει να δείξει στην ταινία; Έλεος!!

1969 – Στην Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος (On Her Majesty’s Secret Service)

Ο George Lazenby -30 ετών τότε- μοντέλο από την Αυστραλία, αναλαμβάνει τον ρόλο του James Bond. Απ’ ότι θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε σήμερα, όχι με μεγάλη επιτυχία, αφού ο ρόλος δεν του ανατέθηκε ξανά.

1971 – Τα διαμάντια είναι παντοτινά (Diamonds Are Forever)

Ο Sean Connery και πάλι, που βρίσκεται αντιμέτωπος με επιχειρηματία που συγκεντρώνει διαμάντια, τα οποία θα χρησιμοποιήσει στην κατασκευή ενός πανίσχυρου όπλου, απειλώντας την ανθρωπότητα.

Σε όλη την ταινία ο πράκτορας 007 ερωτοτροπεί με μία μόνο γυναίκα, γεγονός που προβληματίζει: μήπως ο Τζέιμς Μποντ γίνεται μονογαμικός;

Roger Moore as James Bond

Ο επόμενος πράκτορας 007, ήταν ο Roger Moore, ο οποίος δεν φάνηκε ούτε πολύ καλός, αλλά ούτε και πολύ κακός. Ήταν ο άνθρωπος που εκπροσωπούσε τα 7o’s, ειδικά μετά την μεγάλη επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς, The Saint (ο Άγιος).

Ο χαρακτήρας του Bond που θα παρουσίαζε ο Moore διέφερε κατά πολύ από αυτόν του Fleming. O James Bond θα ήταν πλέον ένας άνθρωπος που χρησιμοποιούσε την γοητεία του στις γυναικείες παρουσίες σε μεγάλο βαθμό και θα έβρισκε πάντα ένα gadget, την στιγμή που θα το είχε πραγματικά ανάγκη.

Επίσης, είχε μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και ήταν λακωνικός τις στιγμές που έπρεπε, αλλά ταυτόχρονα ήταν ένας εξαιρετικός ντετέκτιβ με πονηρό μυαλό.

Ο Moore έμεινε για 12 χρόνια στον ρόλο του James Bond, έχοντας παίξει σε 7 ταινίες του πράκτορα 007, με την πρώτη να είναι το Live and Let Die το 1973 και την τελευταία το Α View to A Kill το 1985, την οποία γύρισε σε ηλικία 58 ετών και ήταν η τελευταία του ταινία προτού αποσυρθεί.

1973 – Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν (Live and Let Die)

Το πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στις Η.Π.Α. μετά την ήττα στο Vietnam και το σκάνδαλο Watergate, δημιουργούν την ανάγκη για έναν νέο James Bond, έναν σούπερ ήρωα που θα τιμωρήσει τους κακούς.

Στο “Live And Let Die”, ταινία που εγκαινίασε τα “νέα ήθη”, ο Bond έχει να αντιμετωπίσει τον Kananga, έναν μεγαλέμπορο ηρωίνης και ο θεατής απολαμβάνει όλα όσα σκαρφίστηκαν οι συντελεστές για να τον εντυπωσιάσουν: ακροβατικά με αυτοκίνητα και ταχύπλοα στους βάλτους της Louisiana, βουντού στην Jamaica, μια πρωτότυπη απόδραση από εκτροφείο κροκοδείλων. Το τραγούδι των τίτλων ανήκει στους Paul και Linda McCartney, οι οποίοι και το ερμηνεύουν με τους Wings.

1974 – Ο Άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι (The Man with the Golden Gun)

Θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες Bond -αν όχι η καλύτερη- με πρωταγωνιστή τον Roger Moore. Εδώ συναντούμε και τον Christopher Lee να υποδύεται έναν από τους πιο γοητευτικούς “κακούς” της μεγάλης οθόνης.

Η εν λόγω παραγωγή σήμανε το τέλος της συνεργασίας Broccoli – Saltzman. Διαφωνώντας ριζικά με τις νέες καλλιτεχνικές επιλογές, ο Harry Saltzman πούλησε το 50% των δικαιωμάτων που κατείχε και αποχώρησε.

1977 – Η Κατάσκοπος που με αγάπησε (The Spy Who Loved Me)

Στην τρίτη του αυτή εμφάνιση ως 007, ο Roger Moore δείχνει να έχει κατακτήσει τον ρόλο και ερμηνεύει τον Βρετανό πράκτορα με χιούμορ και φινέτσα. Αντίθετα, η συμπρωταγωνίστρια και τότε σύζυγος του διάσημου “σκαθαριού” Ringo Starr, Barbara Bach, συνεχίζει την παράδοση των όμορφων αλλά “συγκρατημένου” ταλέντου ηθοποιών που πλαισιώνουν το βασικό χαρακτήρα. Κορυφαία στιγμή, η αμφίβια Lotus που μετατρέπεται σε… υποβρύχιο, επιτρέποντας στους δύο πράκτορες να ξεφύγουν από τα πυρά του ελικοπτέρου που τους καταδιώκει, και αργότερα αναδύεται σε μια παραλία γεμάτη λουόμενους.

1979 – Moonraker

Φαντασμαγορική περιήγηση στο Rio de Janeiro, στη Βενετία, στους πύργους της Γαλλίας αλλά και στο… Διάστημα!

Εκμεταλλευόμενη την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του κοινού για διαστημικές περιπέτειες και την επιτυχία του “Star Wars”, η ενδέκατη κατά σειρά ταινία, παίρνει τη θέση του “Για τα μάτια σου μόνο” (που είχε ήδη ανακοινωθεί), ξεχνά τον Φλέμινγκ και δημιουργεί μια εξωπραγματική καρτούν περιπέτεια που βλέπεται μόνο χάρη στις απανωτές όσο και εντυπωσιακές σκηνές δράσης!

1981 – Για τα μάτια σου μόνο (For Your Eyes Only)

Ο 007 επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια κοσμοπολίτικη περιπέτεια, γυρισμένη στην Ελλάδα (Κέρκυρα και Μετέωρα), στην Ιταλία και στις Μπαχάμες. Πρόκειται για το πρώτο Bond film που βασίζεται σε διήγημα και όχι σε μυθιστόρημα του Ian Fleming.

Λέγεται ακόμα ότι μετά το “For Your Eyes Only”, ο Moore δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη σειρά, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει την… απειλή του, τουλάχιστον μέχρι το 1985.

1983 – Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ (Never say never again)

Ήταν  η μοναδική ταινία Μποντ, της οποίας ο τίτλος δεν προερχόταν από τίτλο βιβλίου του Fleming. Ανεξάρτητη παραγωγή (δεν είναι παραγωγή της Eon Productions).

Στην πραγματικότητα προέκυψε από συνομιλία της κυρίας Connery με τον σύζυγό της, ο οποίος της είχε υποσχεθεί ότι μετά το “Ζεις Μονάχα δυο Φορές” δεν θα υποδυθεί ποτέ ξανά τον Μποντ. Έτσι όταν εκείνος 12 χρόνια μετά υποδύθηκε τον πράκτορα 007 για τελευταία φορά, εκείνη του είπε “Ποτέ μην Ξαναπείς Ποτέ”!

Η Kim Basinger εμφανίζεται ως ένα από τα πολυάριθμα κορίτσια του Μποντ, ενώ εκπαιδευτής του Connery για τις πολεμικές τέχνες, ήταν ο νεαρός τότε Steven Seagal!

1983 – Octopussy

Επίσης το 1983 κυκλοφορεί η ταινία με τον Roger Moore στον πρωταγωνιστικό ρόλο για προτελευταία φορά, που είναι η συρραφή δύο διηγημάτων του Φλέμινγκ, του “The Property Of A Lady” και του “Octopussy”). Η συρραφή είναι κάτι παραπάνω από αισθητή και τα επεισόδια στην Ινδία και στο Βερολίνο μοιάζουν να ανήκουν σε διαφορετικές παραγωγές.

1985 – Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος (A View to a Kill)

Roger Moore (για τελευταία φορά σε ταινία James Bond), Christopher Walken, ως μεγιστάνας και… Grace Jones!

Μάλλον άδοξη η αποχώρηση του Moore από τον ρόλο που τον καθιέρωσε, καθώς η ταινία είναι από τις πιο βαρετές της σειράς!

Timothy Dalton as James Bond

Ένας νέος ηθοποιός ενσαρκώνει τον πράκτορα 007 και μάλιστα για πολλούς είναι ο πιο κοντινός στη φιγούρα που περιγράφει στα βιβλία του ο Ian Fleming, λόγω του πιο σοβαρού και “σκοτεινού” στυλ του. Ο Timothy Dalton είναι ο νέος πράκτωρ 007!

1987 – Με το δάκτυλο στη σκανδάλη (The Living Daylights)

Στο “The Living Daylights” o Bond διασχίζει τις ηπείρους για να σταματήσει τον κακό Whitaker και τον στρατηγό Koskov και ο Dalton πληρώθηκε γι’ αυτόν τον ρόλο, ούτε λίγο ούτε πολύ 3.000.000 δολάρια!

1989- Προσωπική Εκδίκηση (Licence to Kill)

Και φθάνουμε αισίως στο περίφημο “Licence to Kill” που συνοδεύεται και από το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι που ακούστηκε ποτέ σε ταινία James Bond. Ο πράκτορας γίνεται πιο γήινος και παύει να κυνηγά εχθρούς του συστήματος και της ανθρωπότητας. Αντίθετα κυνηγά έναν έμπορο ναρκωτικών και ζητά εκδίκηση για τον θάνατο του φίλου του αλλά και για τα τραύματα που προκάλεσε στον ίδιο. Πιο αληθοφανές δεν είναι;

Ο ρεαλισμός λοιπόν πηγαίνει στη φιγούρα που υποδύεται ο Timothy Dalton, αν και οικονομικά η ταινία ήταν μια καταστροφή, σε σχέση με τις προηγούμενες. Και ήταν και η τελευταία φορά που ο Dalton εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη ως πράκτωρ 007.

james_bond_Pierce Brosnan

Επόμενος ο Pierce Brosnan, έχει παίξει σε 4 ταινίες James Bond. Τον Brosnan τον πήραν για την γοητεία του και όχι για τον τρόπο που ενσάρκωνε τον χαρακτήρα, για να ενισχυθεί και πάλι το γυναικείο κοινό, που είχε χαθεί από τον Timothy Dalton.

Το θετικό είναι ότι κατάφερε να δώσει στον Bond την χαμένη γοητεία που δεν έδωσε ο Dalton.

1995- Επιχείρηση Χρυσά Μάτια (GoldenEye)

Στα 42 του ο γοητευτικότατος Pierce Brosnan υποδύεται για πρώτη φορά τον James Bond. Ο μισθός που λαμβάνει για την ταινία ανέρχεται στα 1.200.000 δολάρια, διαθέτει ως χαρακτήρας περισσότερο κυνισμό, χιούμορ αλλά και Mercedes αντί για Aston Martin!

Ο “Μ” αποκτά τα χαρακτηριστικά της ηθοποιού Judi Dench, ο “Q” είναι εξοικειωμένος με την ψηφιακή τεχνολογία και η Moneypenny ως βέρα φεμινίστρια, απειλεί τον Bond ότι θα τον κατηγορήσει για… σεξουαλική παρενόχληση.

Το “Goldeneye” είναι το πρώτο φιλμ που δεν σχετίζεται με γραπτό του Ian Fleming.

1997 – Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει (Tomorrow never Dies)

Ο James Bond, έχοντας ήδη αλλάξει πέντε κινηματογραφικά πρόσωπα και έχοντας εξαντλήσει τα βιβλία του συγγραφέα που τον εμπνεύστηκε (Ian Fleming) προσαρμόζεται στις αλλαγές και μετατρέπεται σε ήρωα πιο γήινο, ο οποίος αυτή τη φορά αντιτίθεται στα σχέδια “βαρόνου” των ΜΜΕ, που επιδιώκει παγκόσμια σύρραξη, για να καλύψει τα γεγονότα αποκλειστικά από το ιδιωτικό του κανάλι.

Εδώ δεν βλέπουμε ούτε κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, ούτε μοιραίες γυναίκες, αλλά μια περιπέτεια άκρως χορταστική, με χιούμορ, με την απαραίτητη καταδίωξη που κόβει την ανάσα στα σοκάκια της Ταϊλάνδης και…νέα gadget: ένα ρολόι Omega, ένας αναπτήρας Dunhill, ένα κινητό Ericsson και μία τηλεκατευθυνόμενη BMW 750 iL που “μιλά” με γυναικεία φωνή.

1999 – Ο κόσμος δεν είναι αρκετός (The World is not Enough)

Το 1999 ο Brosnan φορά ξανά κοστούμι και γραβάτα. Ο “ατσαλάκωτος” James Bond επιστρέφει με θηλυκή παρέα, τη Sophie Marceau. Ένας μεγιστάνας του πετρελαίου, φίλος της “Μ”, πέφτει θύμα βομβιστικής ενέργειας.

Ο 007 αναλαμβάνει να προστατεύσει την Ηλέκτρα, κόρη του θύματος και κληρονόμο αμύθητης περιουσίας, από τον σατανικό Renard, ο οποίος -φαινομενικά τουλάχιστον- έχει βάλει σκοπό να σαμποτάρει τα σχέδια για τη δημιουργία αγωγού πετρελαίου που θα τροφοδοτεί στο μέλλον όλες τις χώρες του κόσμου…

2002 – Πέθανε μια άλλη μέρα (Die Another Day)

Ήταν ταυτόχρονα υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Τραγουδιού, για Χρυσό Βατόμουρο Χειρότερου Τραγουδιού, αλλά και για Βατόμουρο Χειρότερου Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Madonna), το οποίο τελικά απέσπασε!

Mια μοντέρνα περιπέτεια, με δράση, θεαματικές καταδιώξεις και εφέ, αλλά με απόντα τον “κλασικό” 007. Πρώτη φορά ο Bond αιχμαλωτίζεται, μένει στη φυλακή περισσότερο από ένα χρόνο και ελευθερώνεται, όχι με τις δικές του ικανότητες, αλλά χάρη στη διπλωματία των μυστικών υπηρεσιών.

Στις καλές στιγμές της παραγωγής, συγκαταλέγεται η συμμετοχή της Halle Berry, οι αναφορές σε παλιές περιπέτειες, καθώς και η σκηνή της ξιφασκίας ανάμεσα στον Bond και τον Gustav Graves. Στις κακές έως αδιάφορες, η παρουσία της “Μ”, η ουσιαστική απουσία της Moneypenny και οι τυποποιημένοι μπράβοι, που μοιάζουν να έχουν βγει από περιπέτειες του σωρού.

Daniel Craig As A James Bond

Και τέλος περνάμε στον Daniel Craig. Τον άνθρωπο που για το ύψος του και για το χρώμα των μαλλιών του, είχε κάποιες άσχημες κριτικές παρόλα αυτά απέδειξε σε όλους το λάθος.

O Craig ήταν σχετικά άσημος εκείνη την εποχή, το 2005, όταν ανέλαβε τον ρόλο, απέδειξε όλους τους κριτικούς λάθος με την ερμηνεία του να είναι εξαιρετική και να συνδυάζει επιτέλους την γοητεία με τον επικίνδυνο χαρακτήρα, που φροντίζει να κρύβει πολύ καλά.

Διαφέρει από τους προηγούμενους τόσο στο ύφος όσο και στην εικόνα. Ξανθός, με σκληρό πρόσωπο, βαρύς όσο ποτέ άλλοτε, αλλάζει το πρότυπο του κλασικού James Bond.

2006 – Casino Royal

Οι εισπράξεις στις ΗΠΑ ξεπέρασαν κατά πολύ τον προϋπολογισμό, εκατομμύρια αντίτυπα σε DVD πουλήθηκαν, ενώ στη μικρή αγορά της Ελλάδας έχουν φύγει από τις αποθήκες της Sony Pictures Hellas περίπου 6.000 κομμάτια Blu-ray.

Είναι ένα έργο πιο πιστό σε όσα φαντάστηκε και έγραψε ο Ian Fleming και ο θεατής καλείται να απολαύσει μια μοντέρνα ταινία δράσης, με θέμα την πρώτη αποστολή και το πρώτο ερωτικό σκίρτημα του πράκτορα 007.

2008 – Quantum of Solace

Μετά την προδοσία της Vesper στην ταινία Casino Royale, ο πράκτορας 007 επιστρέφει αποφασισμένος να αποκαλύψει τον “εγκέφαλο” πίσω από τη σκοτεινή οργάνωση του Mister White. Οι πληροφορίες τον οδηγούν στην Αϊτή: εκεί ο πράκτορας 007 θα βρει έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο της όμορφης αλλά ατίθασης Camille (Olga Kurylenko) η οποία βρίσκεται στα ίχνη της προσωπικής της βεντέτας.

2012 – Skyfall

Στο Skyfall, η πίστη του πράκτορα (Daniel Craig) στην Μ (Judy Dench) δοκιμάζεται, καθώς το σκοτεινό παρελθόν της, επιστρέφει για να την καταδιώξει. Ενώ τα κεντρικά γραφεία της ΜΙ6 δέχονται επίθεση, ο πράκτορας 007 καλείται όχι μόνο να εντοπίσει, αλλά και να εξοντώσει την απειλή που ενσαρκώνει ο Silva (Javier Bardem στη ξανθιά εκδοχή του), με όποιο τίμημα, ακόμα και προσωπικό. Εκπληκτική η ερμηνεία της Adele στο ομότιτλο τραγούδι.

2015 – Spectre

H 24η περιπέτεια του θρυλικού 007 και η τέταρτη φορά που ο Daniel Craig υποδύεται τον βρετανό πράκτορα, ισοφαρίζοντας παράλληλα με αυτή τον ταινία τον Pierce Brosnan.

Ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα από το παρελθόν οδηγεί τον Bond σε μια αποστολή στην Πόλη του Μεξικού, και τελικά στη Ρώμη όπου συναντά την Lucia Sciarra (Monica Bellucci), την όμορφη και απαγορευμένη χήρα ενός κακόφημου εγκληματία.

Ο Bond διεισδύει σε μια μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει την ύπαρξη μιας εγκληματικής οργάνωσης γνωστή ως SPECTRE.

Εν τω μεταξύ, πίσω στο Λονδίνο, o Max Denbigh (Andrew Scott), ο νέος επικεφαλής του Κέντρου για την Εθνική Ασφάλεια, αμφισβητεί τις ενέργειες του Bond και τις ικανότητες της MI6, με επικεφαλής τον Μ (Ralph Fiennes).

Ο Bond στρατολογεί συγκαλυμμένα την Moneypenny (Naomie Harris) και τον Q (Ben Whishaw) για να τον βοηθήσουν να αναζητήσει την Madeleine Swann (Léa Seydoux), την κόρη του παλιού εχθρού του Mr. White (Jesper Christensen), ο οποίος μπορεί να κρατά το κλειδί για να ξετυλίξει τον ιστό της SPECTRE. Ως κόρη δολοφόνου η Madeleine καταλαβαίνει τον Bond με έναν τρόπο που οι άλλοι δεν μπορούν.

Όσο ο Bond επιχειρεί στην καρδιά της Spectre, μαθαίνει για μια ανατριχιαστική σύνδεση μεταξύ του ιδίου και του εχθρού που αναζητά, τον οποίο υποδύεται ο Christoph Waltz.

James-Bond_dimoskopisi

Δύσκολη απόφαση λοιπόν!

Ωστόσο ο καλύτερος Bond ήταν με διαφορά ο Sean Connery. Αυτός ήταν που ξεκίνησε τον μύθο του Bond και όλοι έκαναν λόγο για έναν από τους καλύτερους χαρακτήρες.

Ο Daniel Craig ήρθε δεύτερος και αυτός είναι ο άνθρωπος που μια μέρα θα περάσει την σκιά του Connery και θα γίνει ο καλύτερος πράκτορας 007 όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Peristeri News

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Leave a Comment