PeristeriNews.gr
Media

Ποιοι παίρνουν τηλεοπτικές άδειες


Λευκός καπνός βγήκε – έπειτα από σχεδόν 70 ώρες διαδικασίας – από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης καθώς ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το συνολικό ποσό για το Δημόσιο ανήλθε σε 246 εκατ. ευρώ. Δεν περιμέναμε το τίμημα να φτάσει τόσο ψηλά, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Οι τέσσερις εταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ

Τα ποσά που προσέφεραν οι τέσσερις επιλαχόντες:

  1. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδηςς 61,5 εκατομμύρια ευρώ
  2. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 61 εκατομμύρια ευρώ
  3. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης 18 εκατομμύρια ευρώ
  4. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR 13 εκατομμύρια ευρώ

Μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς, θα μπορούσε να δοθεί και πέμπτη άδεια, προκειμένου να έχουμε «πραγματικά βιώσιμα οικονομικά σχήματα τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από πιέσεις», τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

«Χιτσκοκική διαδικασία»

Για χιτσκοκική και ψυχοφθόρα διαδικασία έκανε λόγο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος. «Κάθε σενάριο που μπορείτε να φανταστείτε έχει ξεπεραστεί», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΚΑΪ ανακηρύχθηκε υπερθεματιστής στην πρώτη άδεια και ότι η δημοπρασία για την πρώτη άδεια διήρκησε περίπου 10 ώρες. Όπως σημείωσε η διαδικασία απαιτούσε «προσεκτικό σχεδιασμό, ένα ραντεβού στα τυφλά και με την τύχη, αλλά το κυριότερο μεγαλη ψυχραιμία και κρίσιμες αποφάσεις στη διάρκεια της δημοπρασίας».

Χαρούμενος που οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης μετά το τέλος της διαδικασίας, συγχαίροντας τους νικητές. Η κυβέρνηση στενοχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν, σημείωσε ο κ. Σαββίδης. Χαρακτήρισε επίσης τη διαδικασία «πρωτότυπη», προσθέτοντας πάντως ότι «θύμιζε λίγο φυλακή».

Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά, ανέφερε εξερχόμενος του κτιρίου της ΓΓΕΕ ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαδικασία «υπερβολική».

Οι Θοδωρής Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Πώς δόθηκε η μάχη ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για το πώς δόθηκε η μάχη ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους είναι ο χρόνος και οι γύροι που χρειάσθηκαν για κάθε άδεια. Η δραματικότερη διαδικασία φαίνεται πως ήταν στην τέταρτη άδεια που χρειάσθηκαν 117 γύροι, όμως το υψηλότερο τίμημα δόθηκε για την τρίτη άδεια.

Πολύωρες (περίπου 20 ώρες) ήταν οι διαδικασίες για την πρώτη και τη δεύτερη άδεια.
Επισημαίνεται ότι για όλες τις άδειες χρειάσθηκε να υπάρξει και ο δεύτερο γύρος με τις δύο έγγραφες προσφορές ανάμεσα στους δύο πρώτους.

Οι άδειες δόθηκαν ως εξής:

-πρώτη άδεια: ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ και αφού χρειάσθηκαν 56 γύροι. Την πρώτη άδεια κέρδισε ο ΣΚΑΪ με 43.600.000 ευρώ.

-δεύτερη άδεια: ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (δηλαδή μετά από σχεδόν 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 78 γύροι. Την δεύτερη άδεια κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας με 52.600.000 ευρώ.

-τρίτη άδεια: ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (δηλαδή χρειάσθηκαν άλλες 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 99 γύροι που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τρίτη άδεια κέρδισε ο ΑΝΤ1 δίνοντας το υψηλότερο τίμημα όλων με 75.900.000 ευρώ.

-τέταρτη άδεια:
ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα (δηλαδή χρειάσθηκαν «μόλις» 15 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 117 γύροι, που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τέταρτη άδεια κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73.900.000 ευρώ.

Οι επιλαχόντες

Σαββίδης και Κοντομηνάς έδωσαν τις υψηλότερες προσφορές (πάνω από 60 εκατ. ευρώ) από τους επιλαχόντες, ενώ ο όμιλος Βαρδινογιάννη έδωσε χαμηλότερα ποσά – κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Από τον πίνακα με τους 4 επιλαχόντες προκύπτει ότι

-πρώτος επιλαχών είναι ο Ιβάν Σαββίδης με την DIMERA MEDIA. Έδωσε 61.500.000 ευρώ.
-δεύτερος επιλαχών ήταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση. Έδωσε 61.000.000 ευρώ.
-τρίτος επιλαχών ο Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος (κυπριακή εταιρεία συμφερόντων ομίλου Βαρδινογιάννη). Έδωσε 18.000.000 ευρώ.
-τέταρτος επιλαχών η ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (STAR, του ομίλου Βαρδινογιάννη). Έδωσε 13.000.000 ευρώ.

Όλγα Γεροβασίλη: Νέα σελίδα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Για «νέα σελίδα» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε.

Συνεχάρη τέλος «όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας».

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής οκτώ υποψήφιοι:

  1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
  2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR
  3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδης
  5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
  6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
  7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης
  8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) Βαγγέλης Μαρινάκης

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες επιφυλάσσει μια διαφορετική τηλεοπτική αγορά (ελεύθερης λήψης), με τους ιδιοκτήτες των σημερινών τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα αδειοδοτηθούν να αναζητούν νέα πορεία, εξετάζοντας τα δυνατά σενάρια.

 

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο δημοσιογράφος Στράτος Σεφτελής

Peristeri News

Άγνωστες ελληνικές ταινίες στο Ertflix

Peristeri News

Απεργία σήμερα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Peristeri News

Leave a Comment