PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Ποια είναι τα είδη των αμορτισέρ και πως θα κρατήσουν περισσότερα χρόνια


Τα αμορτισέρ στο αυτοκίνητο μας παίζουν διπλό ρόλο, την άνεση της κίνησης και την ασφάλεια στις μετακινήσεις μας.

Τα αμορτισέρ ανήκουν στα λεγόμενα και «ελαστικά στοιχεία» της ανάρτησης, αφού έχουν την ιδιότητα να συμπιέζονται και να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.

Όταν ο τροχός συναντήσει ένα εμπόδιο, το ελατήριο που περιβάλλει συνήθως το αμορτισέρ, συμπιέζεται γρήγορα.

Το αμορτισέρ φροντίζει ουσιαστικά ώστε η ταλάντωση του ελατηρίου να παραμείνει ελεγχόμενη, προκειμένου να μην παρουσιαστούν ανεπιθύμητα φαινόμενα συμπεριφοράς του αμαξώματος.

Η άνεση

Ο δεύτερος αλλά εξίσου σημαντικός ρόλος του αμορτισέρ είναι η παρεχόμενη προς τους επιβάτες άνεση.

Σε συνεργασία με το ελατήριο (κάποιες φορές δεν υπάρχει ελατήριο μαζί), απορροφά την ενέργεια που παράγεται από την επαφή με τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και μεταφέρει στο πλαίσιο και στην καμπίνα των επιβατών μικρότερο ποσοστό κραδασμών.

Πέδηση

Σημαντική συμβολή έχουν τα αμορτισέρ, ακόμη και στη διαδικασία της πέδησης.

Η σωστή λειτουργία τους και η αρμονική συνεργασία με τα ελατήρια βελτιώνουν την κατανομή του βάρους και την απόσταση φρεναρίσματος.

Η εικόνα του αμορτισέρ του αυτοκινήτου προέρχεται από το antallaktikaexartimata.gr

Πως λειτουργούν

Η λειτουργία των αμορτισέρ είναι φαινομενικά απλή, αν όμως σκεφτούμε ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία περιέχουν λάδι, τότε τα πράγματα περιπλέκονται, αφού οι τριβές που παρουσιάζει το υγρό είναι αυτές που συγκεντρώνουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, ώστε να γίνει η απόσβεση των ταλαντώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το εσωτερικό των αμορτισέρ αποτελείται από ένα κεντρικό εξάρτημα με τη μορφή κυλίνδρου και μικρούς διαφορετικούς θαλάμους, οι οποίοι χωρίζονται με οπές.

Όταν το αυτοκίνητο κινείται αργά και συναντήσει μικρή ανωμαλία, το αμορτισέρ κινείται σχετικά αργά προς τα πάνω.

Έτσι υπάρχει μικρή παροχή υγρού (όγκος υγρού ανά μονάδα χρόνου), συνεπώς μειωμένες τριβές, άρα και μειωμένη αντίσταση.

Όσο η ταχύτητα μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα υγρού μετακινείται, αυξάνοντας και τις αντιστάσεις.

Η τριβή κατά τη δίοδο του υγρού από τις οπές παρέχει την απόσβεση, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε θερμική.

Ποια είδη αμορτισέρ υπάρχουν

Όπως είπαμε, τα περισσότερα αμορτισέρ είναι υδραυλικά, δηλαδή λαδιού.

Εναλλακτικά, υπάρχουν και αέρος – λαδιού, που λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, είναι όμως λίγο πιο σκληρά.

Επίσης, υπάρχουν και τα αμορτισέρ αζώτου – λαδιού τα οποία παρέχουν καλύτερη απόσβεση και απόδοση μετά από συνεχή καταπόνηση (π.χ. σε διαδοχικές ανωμαλίες του οδοστρώματος), καθώς το άζωτο βοηθά ώστε να μην αναπτυχθούν μεγάλες θερμοκρασίες στο λάδι, με αποτέλεσμα να μην αλλάζει σημαντικά ο όγκος του.

Από την άλλη, σε πολύ γρήγορα και σε αγωνιστικά αυτοκίνητα, χρησιμοποιούνται αμορτισέρ αέρος μόνο.

Τέλος, υπάρχουν και τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ που απευθύνονται κατά βάση σε πιο απαιτητικών προδιαγραφών αυτοκίνητα και οδηγούς που θέλουν να συνδυάζουν το καλύτερο κράτημα σε γρήγορες διαδρομές και τη μέγιστη άνεση σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Οι βασικές επιλογές που υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση είναι τα αμορτισέρ που ρυθμίζονται πριν τοποθετηθούν και κοστίζουν φθηνότερα, τα πιο διαδεδομένα που ρυθμίζονται εξωτερικά, συνήθως από το πάνω μέρος του αμορτισέρ και τα ακριβότερα, τα οποία ρυθμίζονται ηλεκτρονικά μέσω διακόπτη από το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Πως να κρατήσουν περισσότερο τα αμορτισέρ

Καλό θα είναι να γνωρίζουμε κάποιους τρόπους οδήγησης, ώστε να φθείρουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τα αμορτισέρ.

Έτσι θα τους προσφέρουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που θα μας εξοικονομήσει ταυτόχρονα χρήματα, τα οποία θα χρειάζονταν για την αντικατάστασή τους.

Οι γεμάτοι σαμαράκια ελληνικοί δρόμοι είναι ο πρωταρχικός εχθρός για τα αμορτισέρ μας, για αυτό όταν τα βρίσκουμε πρέπει να τα περνάμε όσο το δυνατόν ομαλότερα.

Επιπλέον ένα σημείο που κάνει τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου μας να υποφέρουν είναι τα πεζοδρόμια, όπου από λανθασμένες κινήσεις στο παρκάρισμα, ο τροχός του αυτοκινήτου μας μπορεί να χτυπήσει με δύναμη πάνω σε αυτά.

Έτσι προσέχουμε τον τρόπο που παρκάρουμε και ποτέ δεν αφήνουμε το αμάξι μας με τη μια ρόδα ελαφρώς ανεβασμένη στο πεζοδρόμιο.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι, ενώ βρισκόμαστε εν κινήσει να αποφεύγουμε τις βαθιές λακκούβες, εφ` όσον είναι εφικτό και να μην βάζουμε μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που μπορεί να σηκώσει το αυτοκίνητό μας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Αντικείμενα που υπάρχουν τουλάχιστον μία φορά σε κάθε σπίτι

Peristeri News

Leave a Comment