Δημοτικά

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Στάση εργασίας την Πέμπτη

Σε πανελλαδική στάση εργασίας προχωράει αύριο Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 11:00.

Την ίδια ημέρα στις 9:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) προκηρύσσει για το σύνολο του προσωπικού των Ο.Τ.Α., την ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, Πανελλαδική Στάσης Εργασίας από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως και τις 11:00. Την ίδια ημέρα, στις 9:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη) και πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27).

Με την κινητοποίηση αυτή, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) να προχωρήσει στην εκχώρηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου σε εργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα. Κάτι που προωθείται με διάταξη την οποία ενέταξε η κυβέρνηση «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο».

Η κυβέρνηση, που έδωσε από νωρίς κακά δείγματα γραφής, τόσο με δηλώσεις Υπουργών και Βουλευτών όσο και με δηλώσεις αλλά και την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ιδιωτικό εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στα Ιωάννινα, προχωράει τώρα στο επόμενο βήμα, που είναι να ξεπληρώσει γραμμάτια προς τα εργολαβικά συμφέροντα.

Παράλληλα, με το πλήγμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και έκφραση και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των εργατοτεχνικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα με το άρθρο 179 του «Αναπτυξιακού Νόμου», καταργεί την παρ.1, άρθρο 24 του Ν.4479/2017 όπου σύμφωνα με την νομοθετική διάταξη, «Μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων της παρούσας παραγράφου, οι Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών παρέχουν τις κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα με ίδια μέσα».

  Δίνει δε το δικαίωμα στους Δημάρχους, εκτός της υπηρεσίας Καθαριότητας να εκχωρούν σε εργολάβους και τις υπηρεσίες Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού και συγκεκριμένα τη «συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και Δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποιεί υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν αναίρεσε ούτε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και προχωρά ένα βήμα παραπέρα, διευρύνοντας τους τομείς που μπορούν να εμπλακούν οι ιδιώτες για ίδιο όφελος. Καταργεί την αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως βάση την αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου και λαμβάνονταν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για πολλοστή φορά, αν και λίγους μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) αποδεικνύει ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσο προάσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου και των εργολάβων, σε βάρος του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με αύξηση του κόστους για τους Δημότες.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούν το Νομοσχέδιο «ταφόπλακα» του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Η Πανελλαδική Στάση Εργασίας της ΠΕΜΠΤΗΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 είναι η αρχή ενός αγώνα για να αποτραπεί η εκχώρηση-δώρο στους ιδιώτες των υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α., που θα είναι σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημοτών. Από σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιούνται μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να είναι έτοιμοι για τα επόμενα βήματα των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

Η πρόταση της Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. για τις κινητοποιήσεις

Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να παρθούν αποφάσεις και να εξευρεθούν οι τρόποι αντίδρασης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενάντια στις διατάξεις του άρθρου 179 του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή. Στο επίμαχο άρθρο δίνεται η δυνατότητα στις Δημοτικές Αρχές, με απόφαση της πλειοψηφίας επί των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων, να συνάπτονται συμβάσεις με ιδιώτες στους τομείς της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, του πράσινου και της καθαριότητος των κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτηρίων.

Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καταγραφή των τεράστιων ελλείψεων, οι οποίες υπάρχουν σε ένα πλήθος μετωπικών υπηρεσιών και να καταρτίσει σχέδιο προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες των Δήμων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αποφάσισε να καταθέσει προς ψήφιση το συγκεκριμένο άρθρο. Με αυτό διευρύνεται η δυνατότητα ιδιωτικοποιήσεων και διαμορφώνονται δυσμενέστερες συνθήκες από αυτές οι οποίες υφίστανται στο υπάρχον καθεστώς, το οποίο ήδη σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού λόγω μη προσλήψεων για μια δεκαετία περίπου, έχει οδηγήσει αρκετούς δήμους στην ιδιωτικοποίηση  υπηρεσιών τους.

Η παράταξή της Δ.Α.Κ.Ε.–Ο.Τ.Α. έχοντας μια διαχρονική πορεία συνέπειας και ευθύνης, με απέχθεια στον λαϊκισμό και στις εύκολες λύσεις, εξαρχής δήλωσε την αντίθεσή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διευρύνει την δυνατότητα ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα με αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και καμία συνάντηση με τους εργαζομένους για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο και με την συγκεκριμένη διάταξη εξυπηρετούνται συμφέροντα συγκεκριμένων Δημάρχων, αντιλήψεων και πολιτικών. 

Η Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης η οποία σταδιακά διαμορφώνεται κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση σύμφωνα με την οποία πρότεινε τα εξής:

  1. Την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και ενημέρωση όλων των εργαζομένων.
  2. Απεργία την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, συγκέντρωση στα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών και συνάντηση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, κ. Θεοδωρικάκο.
  3. Αποχή από κάθε εργασία το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 201119.
  4. 48ώρη Απεργία την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου (πιθανή ημερομηνία ψήφισης, Τρίτη 22/10 ή Τετάρτη 23/10).
  5. Την πραγματοποίηση συναντήσεων με εκπροσώπους των κομμάτων και της Κ.Ε.Δ.Ε προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τις θέσεις των εργαζομένων.

Η πρότασή μας θεωρούμε ότι ήταν μια ολοκληρωμένη, δυναμική και εξελικτική όσον αφορά την κλιμάκωση πρόταση διεκδίκησης λύσης για ένα θέμα το οποίο αν όχι στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά σίγουρα μεσοπρόθεσμα θα αποδειχθεί η μέγγενη και ο Δούρειος Ίππος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Στάσεις Εργασίας κατά την άποψη της Παράταξης δεν δίνουν λύση και δεν παρουσιάζουν τη δυναμική η οποία απαιτείται στη συγκεκριμένη περίπτωση, πόσο μάλλον όταν επιδιώκεις να κοινωνήσεις το θέμα στους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Η πρότασή μας δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, παρότι φαινόταν ότι τρεις παρατάξεις συνέκλιναν σε παρόμοιο πλαίσιο κινητοποιήσεων.  Όταν η πρόταση του Προέδρου της Ε.Ε. διαμόρφωσε καθαρή πλειοψηφία, η Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. δήλωσε ότι θεωρεί ξεκάθαρο λάθος το σχέδιο δράσης που διαμορφώθηκε, αλλά προκειμένου να υπάρξει μία απόφαση που θα συγκέντρωνε την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και την συσπείρωση των εργαζομένων προς τα έξω στήριξε την πρόταση που είχε διαμορφωθεί.

Επειδή ουδέποτε ως Παράταξη υιοθετήσαμε την πλειοδοτική αγωνιστικότητα και επειδή μας ενδιαφέρει ο κλάδος και ο Δημόσιος χαρακτήρας της Τ.Α. με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά που σήμερα τον διακρίνουν, καταθέσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά επιλέξαμε και την τακτική της ενιαίας ή όσο τον δυνατόν πιο διευρυμένης έκφρασης προς τα έξω, όπως έχουμε  προαναφέρει, ευελπιστώντας και προσδοκώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Related posts

Πως διαμορφώνεται το ωράριο στα ΚΕΠ Περιστερίου μέχρι 15/9

Peristeri News

Συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (12η)

Peristeri News

Πρόσληψη προσωπικού στο Δήμο Περιστερίου

Peristeri News

Leave a Comment