Viber
PeristeriNews.gr
Κοινωνία

ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού» – Αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Peristerinews.gr on Google ↗

Κατηγορηματικά αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για προσπάθεια μετατροπής του νερού από κοινωνικό αγαθό σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά.

Στην ανακοίνωσή της, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει με συνοπτικές διαδικασίες ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του νερού, επικαλούμενη ως βασικό επιχείρημα τη λειψυδρία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ύδρευση, την άρδευση και τον τουρισμό, αξιοποίηση νέων υδατικών αποθεμάτων και ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαφωνία της για το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, δεν κλήθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των Δ.Ε.Υ.Α. και άλλων συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται, σύμφωνα με την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., η πρόβλεψη για αναγκαστική απορρόφηση Δ.Ε.Υ.Α. και δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την Ε.Υ.Δ.Α.Π. και την Ε.Υ.Α.Θ. σε συγκεκριμένες περιοχές. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη περιορίζει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς αυτές μεταφέρονται σε ανώνυμες εταιρείες.

Παράλληλα, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. επισημαίνει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αντίφαση ανάμεσα στο νέο πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις προβλέψεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ στον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπονται οικειοθελείς συνενώσεις Δ.Ε.Υ.Α., το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει αναγκαστικές συνενώσεις και απορροφήσεις.

Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται απέναντι σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης ή εμπορευματοποίησης του νερού και δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τόσο τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού όσο και τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις θέσεις εργασίας.

«Η Ύδρευση και η Αποχέτευση αποτελούν κατεξοχήν τοπική υπόθεση», τονίζει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε ανώνυμες εταιρείες θα αποτελούσε, κατά την άποψή της, σοβαρή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των Ο.Τ.Α.

Κλείνοντας, η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες να κινητοποιηθούν, ώστε το νερό να παραμείνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό και να μην εξελιχθεί, όπως υποστηρίζει, σε ένα ακόμη ακριβό εμπόρευμα.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. χαρακτηρίζει το νερό «κόκκινη γραμμή» και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Αποφυλακίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης από τις φυλακές Δομοκού

Peristerinews.gr Newsroom

Στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ στις 16 Σεπτεμβρίου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Peristerinews.gr Newsroom

Περιστέρι: Πρόστιμο 500 ευρώ σε καφέ-μπαρ για το «Φύλλο Διαμαρτυρίας»

Peristerinews.gr Newsroom

Leave a Comment