PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πίσω από τα κάγκελα του Γκουαντάναμο


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπέγραφε το νόμο για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου το 2011, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να κλείσει το Γουαντάναμο

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ επιβεβαίωσε σήμερα Σάββατο ότι ο πρώην φυλακισμένος στη βάση Γκουαντάναμο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, Μαμντούχ Χαμπίμπ συμφώνησε να μην υποβάλει μήνυση εναντίον του αυστραλιανού κράτους με αντάλλαγμα χρηματική αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν αποκάλυψε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπέγραφε το νόμο για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου το 2011, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να κλείσει το Γουαντάναμο, παρά τις διατάξεις που εισήγαγε το Κογκρέσο στο κείμενο, εμποδίζοντας ντε φάκτο μία τέτοια επιχείρηση.

Ο γεννημένος στην Αίγυπτο Χαμπίμπ είχε δηλώσει ότι θα μήνυε την κυβέρνηση στην Καμπέρα για τις ανακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο Πακιστάν, στην Αίγυπτο, στο Αφγανιστάν και στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, στη διάρκεια των οποίων ανέφερε ότι του χορηγήθηκαν φαρμακευτικές ουσίες, του επιβλήθηκε στέρηση ύπνου, του έγιναν ηλεκτροσόκ, δέχθηκε απειλές για βιασμό και απειλήθηκε από σκυλιά, δέθηκε με αλυσίδες και κρεμάστηκε από τα πόδια, παρουσία Αυστραλών αξιωματούχων-κατασκόπων, διπλωματών και αστυνομικών.

«Δεν ήταν προς το συμφέρον μας να έχουμε μια μακρά και παρατεταμένη αντιδικία, και έτσι το θέμα διευθετήθηκε», δήλωσε η Γκίλαρντ, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ύψος της αποζημίωσης που ο Χαμπίμπ δέχθηκε να του καταβληθεί.

Ο Χαμπίμπ επισκεπτόταν το Πακιστάν όταν συνελήφθη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε ότι βρισκόταν στη χώρα για να δει ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία στα οποία σκόπευε να στείλει τα παιδιά του, που έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία.

Ο πρώην καθαριστής, που ήταν άνεργος και λάμβανε επίδομα αναπηρίας όταν συνελήφθη, απελευθερώθηκε από Γουαντάναμο το 2005 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διέψευσε ότι ενεχόταν στη σύλληψη του Χαμπίμπ ή στα βασανιστήρια που κατήγγειλε ότι υπέστη στην διάρκεια της κράτησής του.

Στη μήνυσή του ο Χαμπίμπ αναμενόταν να επικεντρωθεί σε 12 ανακρίσεις στην διάρκεια της φυλάκισής του στο Πακιστάν. Δεν κατηγορούσε τους αξιωματούχους της Αυστραλίας για τα βασανιστήρια που υπέστη άμεσα, αλλά κατήγγειλε ότι «βοήθησαν, ενθάρρυναν και κατηύθυναν» τους βασανιστές.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανέφερε ότι δε φέρει ουδεμία «νομική ευθύνη» μετά τη συμφωνία για την καταβολή αποζημίωσης, που κατά κυβερνητικές και νομικές πηγές επιτεύχθηκε την 17η Δεκεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση στην Καμπέρα κατέβαλε περίπου 1 εκατ. δολάρια Αυστραλίας [994.000 δολάρια ΗΠΑ, περίπου 697.000 ευρώ] στον γεννημένο στην Ινδία γιατρό Μοχάμεντ Χανίφ, ο οποίος κατηγορήθηκε άδικα ότι ενεχόταν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γλασκόβη και στο Λονδίνο το 2007.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την Παρασκευή το νόμο για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου το 2011. Εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, ωστόσο ο σχετικός νόμος περιέχει διατάξεις που μάλλον του δένουν τα χέρια.

Ο λόγος για διάταξη που “απαγορεύει τη χρήση κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας για την κατασκευή ή τροποποίηση των χώρων στις Ηνωμένες Πολιτείες για κρατούμενους που μεταφέρονται από το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο”.

Απαγορεύει εξάλλου στο Πεντάγωνο να χρηματοδοτήσει “τη μεταφορά, την απελευθέρωση ή τη βοήθεια” σε κρατούμενους του Γουαντάναμο στις ΗΠΑ. Απαγορεύει επίσης τη μεταφορά κρατουμένων σε χώρες όπου πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο έχουν μεταφερθεί και έχουν επαναλάβει από τότε “τρομοκρατικές δραστηριότητες”.

Την Παρασκευή, σε μία ανακοίνωση, ο Ομπάμα εκτίμησε πως οι όροι αυτοί “αποτελούν μία πρόκληση χωρίς προηγούμενο και επικίνδυνη στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας να καθορίζει πότε και πού πρέπει να δικαστούν οι κρατούμενοι του Γουντάναμο, στη βάση των γεγονότων και των περιστάσεων κάθε υπόθεσης και των συμφερόντων της εθνικής μας ασφαλείας”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment