PeristeriNews.gr
Πολιτική

ΠΓΔΜ: Προτείνει το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»


Ένα νέο όνομα κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πλευρά της ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων. Πρόκειται για το «Republika Ilindenska Makedonija», δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» και η νέα αυτή ονομασία θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes), σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές.

Είναι το έκτο όνομα που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Τα άλλα πέντε είναι: «Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», «Republika Severna Makedonija/Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Republika Gorna Makedonija/Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Republika Makedonija (Skopje)/Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Η λέξη «Ilinden» στα ελληνικά σημαίνει η «Ημέρα του Προφήτη Ηλία» και πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία το 1903 σημειώθηκε η εξέγερση κατά του οθωμανικού ζυγού στην κωμόπολη Κρούσεβο της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, η ημέρα αυτή (2 Αυγούστου με το Ιουλιανό ημερολόγιο) αποτελεί εθνική εορτή στην χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, την νέα πρόταση κατέθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment