Υγεία

Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος με καρδιά γενετικά τροποποιημένου χοίρου

Ο 57χρονος Ντέηβιντ Μπένετ έγινε πριν από δύο μήνες ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο τοποθετήθηκε η καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου.

Η επέμβαση είχε γίνει από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.

Το μόσχευμα από χοίρο ήταν η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η ζωή του άνδρα και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης με το σκεπτικό ότι έτσι κι αλλιώς ο 57χρονος ασθενής θα είχε πεθάνει.

Η επιστημονική κοινότητα είχε χαιρετήσει το γεγονός αυτό αλλά όπως έγινε γνωστό ο ασθενής παρουσίασε τις τελευταίες μέρες σοβαρές επιπλοκές χάνοντας τελικά την ζωή του.

Η επέμβαση είχε διαρκέσει 72 ώρες με τους γιατρούς που την έκαναν να αναφέρουν μετά το τέλος της ότι ευελπιστούν πώς άνοιξαν τον δρόμο για νέου είδους μεταμοσχεύσεις που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, λόγω της έλλειψης επαρκών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση.

Αρκετοί άνθρωποι σε λίστες αναμονής για μόσχευμα πεθαίνουν κάθε χρόνο, προτού προλάβουν να λάβουν το ζωτικό όργανο που χρειάζονται.

Η λήψη μοσχεύματος από ζώο (ξενομεταμόσχευση), η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, αποσκοπεί στην κάλυψη της μεγάλης ζήτησης. Ήδη εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρο

Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε πειραματικά στη Νέα Υόρκη η πρώτη επιτυχής σύνδεση νεφρού χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο χωρίς ελπίδα ανάρρωσης. Στην περίπτωση του Μπένετ, ο οποίος έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια, υπήρχε η ελπίδα ότι θα κερδίσει αρκετά χρόνια ζωής, κάτι όμως που τελικά δεν συνέβη.

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του, τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς.

Related posts

Στα φαρμακεία τα διπλά σελφ τεστ για covid και γρίπη

Peristeri News

Επαναστατική ανακάλυψη για την μετάσταση του καρκίνου

Peristeri News

Βρήκαν στη Ρωσία νέο κορωνοϊό – Ανθεκτικός στα εμβόλια

Peristeri News

Leave a Comment