PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πέθανε ο φυσικός Πίτερ Χιγκς – Είχε ανακαλύψει το «σωματίδιο του Θεού»


Ο Πίτερ Χιγκς, ο νομπελίστας φυσικός που ανακάλυψε το σωματίδιο που είναι γνωστό ως μποζόνιο Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού» πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Η οικογένειά του ανέφερε σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα στην κατοικία του στο Εδιμβούργο.

Είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Φυσικής το 2013 για την εργασία του από το 1964 που έδειξε πώς το μποζόνιο είναι ο «συνεκτικός δεσμός» της ύλης, δίνοντας στα σωματίδια τη μάζα τους.

Η ύπαρξη του σωματιδίου ήταν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης για δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του αποδείχτηκε ορθή από τους φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας το 2012.
Το επόμενο έτος ο Χιγκς μοιράστηκε το Νόμπελ με τον Φρανσουά Aνγκλέρ, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 συνέβαλε στην ανακάλυψη.

Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του ζωής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο ίδρυσε προς τιμήν του το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς το 2012.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν συμπαθούσε τη δημοσιότητας, ο Χιγκς ήταν τόσο πολύ αφοσιωμένος στην έρευνα ώστε δεν ήταν καν στο νοσοκομείο όταν γεννήθηκε ο πρώτος γιος του. Την ημέρα που πήρε το Νόμπελ, όπως σημειώνει ο Guardian, είχε βγει από το σπίτι για γεύμα, σούπα και πέστροφα. Ένας γείτονας ήταν αυτός που του μετέφερε το μεγάλο νέο την ώρα που ο Χιγκς επέστρεφε στο σπίτι του.

Λέγεται ότι η ιδέα για το μποζόνιο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στα βουνά, αν και ο ίδιος λέει ότι δεν θυμάται κάτι. Όταν έγραψε τη δημοσίευση και την έστειλε σε επιστημονικό περιοδικό απορρίφθηκε. Πρόσθεσε λίγες παραγράφους για να ενισχύσει τη θεωρία του, στις οποίες υπάρχει μια αναφορά στο μποζόνιο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί με ιστιοφόρο

Peristeri News

Σαρώνουν οι πλημμύρες στη Ρωσία

Peristeri News

Ολική έκλειψη ηλίου: Πως ζήσαμε το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο του ηλιακού συστήματος (vid)

Peristeri News

Leave a Comment