PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Πέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε


Ο Χάρι Μπελαφόντε, τραγουδιστής, ηθοποιός και ακτιβιστής, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Ο εκπρόσωπος του καλλιτέχνη ανέφερε στους New York Times πως η αιτία θανάτου ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια.

Εκτός από την ερμηνεία παγκόσμιων επιτυχιών όπως το Day-O (The Banana Boat Song), ο Χάρι Μπελαφόντε κέρδισε το βραβείο Tony για την υποκριτική του και εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους ερμηνεύοντας διαφορετικής γκάμας ρόλους.

Χρηματοδότησε πολυάριθμες πρωτοβουλίες της δεκαετίας του 1960 για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων Αμερικανών, έκανε εκστρατεία κατά της φτώχειας, του απαρτχάιντ και του AIDS στην Αφρική και υποστήριξε αριστερές πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο της Κούβας και ο Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας.

Ο Μπελαφόντε γεννήθηκε το 1927 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και πέρασε οκτώ χρόνια από την παιδική του ηλικία στην πατρίδα των φτωχών γονιών του, την Τζαμάικα.

Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για το γυμνάσιο αλλά πάλεψε με τη δυσλεξία και τα παράτησε στις αρχές της εφηβείας του. Από μικρός εργάστηκε σε πολλές δουλειές.

Μετά το τέλος του πολέμου, εργάστηκε ως βοηθός θυρωρού, αλλά φιλοδοξούσε να γίνει ηθοποιός αφού παρακολούθησε έργα στο American Negro Theatre της Νέας Υόρκης.

Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής – όπου συμμαθητές του ήταν ο Μάρλον Μπράντο και ο Γουόλτερ Ματάου. Για να πληρώσει τα δίδακτρα τραγουδούσε φολκ, ποπ και τζαζ σε κλαμπ της Νέας Υόρκης.

Κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1954 το οποίο ήταν μια συλλογή παραδοσιακών λαϊκών τραγουδιών. Το δεύτερο άλμπουμ του, Belafonte, έγινε Νο 1 στο τσαρτ άλμπουμ του Billboard των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1956. Η επιτυχία του συνεχίστηκε και με το τρίτο του άλμπουμ «Calypso» την επόμενη χρονιά το οποίο είχε τραγούδια από την Τζαμάικα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι

Peristeri News

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Peristeri News

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Leave a Comment