PeristeriNews.gr
Lifestyle

Πέθανε η τραγουδίστρια και ηθοποιός Φραντζέσκα Ιακωβίδου


Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Φραντζέσκα Ιακωβίδου πέθανε χθες, στο πατρικό της σπίτι στην Αθήνα, σε ηλικία 91 ετών.

Κόρη της ποιήτριας και συγγραφέως Λιλής Ιακωβίδη – Πατρικίου και του ηθοποιού Μίχη Ιακωβίδη, εγγονή του ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη, και σύζυγος του ζωγράφου και χαράκτη Χρίστου Δαγκλή, η Φραντζέσκα Ιακωβίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και σπούδασε θέατρο κοντά στον σκηνοθέτη Γιαννούλη Σαραντίδη και στη Σχολή Μαξ Ράινχαρτ της Βιέννης.

Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το καλοκαίρι του 1949, με τον θίασο του Αδαμάντιου Λαιμού στο έργο «Επιστροφή απ’ το Μπούχενβαλντ». Στη συνέχεια, έπαιξε με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Ντίνο Ηλιόπουλο, Άννα Καλουτά, Κατερίνα Ανδρεάδη, Μάνο Κατράκη, συνεργάστηκε με τους θιάσους «Λαμπέτη – Χορν» και εμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο. Παράλληλα, άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα και ως τραγουδίστρια, διαπρέποντας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ένα ατομικό θέαμα με τραγούδι και πρόζα, τύπου μιούζικαλ.

Η ερμηνεία της στο ρεπερτόριο της Εντίθ Πιάφ, σε ρεσιτάλ της στον Παρνασσό, της έδωσε τον τίτλο η «Ελληνίδα Πιάφ», θυμίζοντας την μεγάλη Γαλλίδα τραγουδίστρια χωρίς να την μιμείται, διατηρώντας ένα δικό της, ιδιότυπο προσωπικό ύφος.

Το 1965, το τραγούδι της «Μη λες τίποτα» απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ της Βαρκελώνης. Από το 1967 έως το 1974 έμεινε στο Παρίσι.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έπαιξε στο θέατρο και συμμετείχε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Από το 1983, ανέλαβε την παραγωγή και την παρουσίαση της μόνιμης ραδιοφωνικής εκπομπής του Δευτέρου Προγράμματος, «Τραγουδώντας το χθες». Στον κινηματογράφο, εμφανίστηκε στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου, «Μπορντέλο».

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 10 Μαΐου, στη 1 το μεσημέρι, στο Α΄ Νεκροταφείο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο αστυνομικό τμήμα του Αιγάλεω κρατείται ο Σταμάτης Γαρδέλης

Peristeri News

Διάρρηξη στη μονοκατοικία του Λεωνίδα Κουτσόπουλου – Τι άρπαξαν οι κλέφτες

Peristeri News

Πατέρας για δεύτερη φορά θα γίνει ο Χοακίν Φίνιξ

Peristeri News

Leave a Comment