PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Πέθανε η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου


Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, η μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, Γκέλυ Μαυροπούλου.

Την είδηση έκανε γνωστή μέσα από τον λογαριασμό του στο faceook, ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος αναφέρθηκε με μεγάλη θλίψη στον θάνατο της ηθοποιού, του Τόλη Βοσκόπουλου, αλλά και του ηθοποιού Τάσου Παπαδάκη.

Η Γκέλυ Μαυροπούλου γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1932 στη Θεσσαλονίκη. Γονείς της ήταν οι επίσης ηθοποιοί Άγγελος Μαυρόπουλος (1901 – 1979) και Μαρίκα Κρεβατά (1910 – 1994).

Σπούδασε στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Καθηγητές της στη σχολή, ήταν μεταξύ άλλων ο Κάρολος Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Μίνως Βολανάκης.

Υπήρξε παντρεμένη με τον ηθοποιό Στέφανο Στρατηγό.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1953 με την ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» του Γιώργου Λαζαρίδη και ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε περισσότερες από 40 ακόμη ταινίες που καλύπτουν όλα τα είδη του ελληνικού κινηματογράφου της περιόδου 1950-1980, κλασικές κωμωδίες.

Η τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην ταινία «17 σφαίρες για έναν άγγελο» (1981) των Νίκου Φώσκολου-Τάκη Βουγιουκλάκη.

Οι μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της θεωρούνται ο ρόλος της Κατίνας, της ανύπαντρης κοπέλας που πρέπει πάση θυσία να αποκατασταθεί στην ταινία «Ο Φανούρης και το σόι του» (1957) του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, πλάι στον Μίμη Φωτόπουλο, ο ρόλος της Εύας, της πονηρής και φιλόδοξης μεσοαστής που κατευθύνει την καριέρα του συζύγου της, στην ταινία «Η κυρία του κυρίου» (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη, πλάι στον Ντίνο Ηλιόπουλο, και ο ρόλος της Δήμητρας, της χήρας του επισμηναγού Αυγέρη, που προσλαμβάνει έναν σωσία για να υποδυθεί τον άντρα της, στην ταινία του Τάκη Βουγιουκλάκη «Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές» (1973), πλάι στον Άγγελο Αντωνόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρωταγωνίστρια που λάνσαρε το ροκ-εν-ρολ στον ελληνικό κινηματογράφο, μαζί με τον Θεόδωρο Δημήτριεφ, στην ταινία «Η θεία απ’ το Σικάγο» (1957).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Φίνος Φιλμ τιμάει τις γυναίκες

Peristeri News

Αυτό είναι το τραγούδι της Ελλάδας στη φετινή Eurovision

Peristeri News

Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης

Peristeri News

Leave a Comment