PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Πέθανε η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου


Με πολιτική κηδεία κηδεύτηκε σήμερα η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, η οποία πέθανε χθες σε ηλικία 101 χρόνων.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών.

Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα. Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του ιδρύματος.

Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Συλλυπητήρια μηνύματα

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου μας αφήνει, ως θεσμική και πολιτική παρακαταθήκη, μιαν εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία και έναν συνεπή – κατ’ εξοχήν δε ασυμβίβαστο- αγώνα υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» ανέφερε σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου εξέφρασε στους οικείς της και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Διακεκριμένη νομικός με διεθνή ακτινοβολία, πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρύτανης, και μάλιστα δύο φορές, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες τομές της εθνικής μας νομοθεσίας που προωθούσαν την ισότητα των φύλων και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας» ανέφερε.

«Μια ακούραστη αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων και πρώτη Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μια διαπρεπής πανεπιστημιακός, μια σπουδαία γυναίκα, μια επιφανής προσωπικότητα, η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, δεν είναι πια μαζί μας» δήλωσε εκ μέρους του Ποταμιού η Γιάννα Παναγοπούλου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Peristeri News

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Leave a Comment