PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Περιστέρι: Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους πρόσφυγες


Οι χιλιάδες άνθρωποι που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες «φιλοξενίας» που έχει διαμορφώσει η Κυβέρνηση με τις ευλογίες της Ε.Ε.

Χιλιάδες οικογένειες με παιδιά, θαλασσοπνίγονται, στοιβάζονται σε hot spots και ακατάλληλες υποδομές, έρχονται αντιμέτωπες με την καταστολή, πέφτουν θύματα διακινητών, περπατάνε πάνω στις εθνικές οδούς με προορισμό την Ειδομένη και τα κλειστά σύνορα, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την εξέλιξη του προβλήματος. Συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς της ΕΕ για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ψήφισε και συμφώνησε σε αποφάσεις που οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα και στο ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνά εργατικά χέρια.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στις απάνθρωπες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τους πρόσφυγες και στο όργιο εκμετάλλευσης που υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική – ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης.

prosfyges

Οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι αναγκάζονται να επιλέξουν τη προσφυγιά για να γλιτώσουν τις ζωές των παιδιών τους από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη ΣΥΡΙΑ αλλά και αλλού, με σκοπό το ξαναμοίρασα των αγορών ανάμεσα στην ΕΕ-ΗΠΑ- ΡΩΣΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ. Γεγονός που σημαίνει ότι δε μπορεί την ίδια ώρα που οι συγκεκριμένοι ιμπεριαλιστικoί οργανισμοί που αποτελούν το πρόβλημα των ξεριζωμένων να αποτελούν και τη λύση.

Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση και η ΕΕ αξιοποιούν τη δραματική κατάσταση για να προωθήσουν τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟϊκού στόλου στον οποίο συμμετέχουν και 11 ελληνικά πολεμικά πλοία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και στην παρουσία της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο, που είναι προάγγελος επικίνδυνων εξελίξεων για το λαό και τους πρόσφυγες.

Απαιτούμε:

  • Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.
  • Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτός από τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και για μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στη Συρία και Ανατολική Μεσόγειο, είναι επικίνδυνη, απαράδεκτη και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ’ ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι ευθέως αντίθετη με τη Συνθήκη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η παρεμπόδιση, η «αναχαίτιση» προσφύγων από το να καταθέσουν αίτηση ασύλου στη χώρα που έχει πλήρως ενσωματώσει και αποδεχθεί το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Επίσης, απαγορεύει απόλυτα τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.
  • Πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα: α) Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες. β) Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων στα σύνορα με το κλείσιμό τους, όπως συμβαίνει σήμερα στην ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες. γ) Να σταματήσει η επιβολή πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων ασύλου, στη λογική της αναλογικής κατανομής σε βάθος χρόνου, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρακτική κατάφωρα αντίθετη με το προσφυγικό Δίκαιο.
  • Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν -που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία- ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα τελικού προορισμού, που είναι συγκριτικά μια μικρή μειοψηφία.
  • Για το σκοπό αυτής της φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετασκευαστούν ανενεργά στρατόπεδα, αχρησιμοποίητα κτίρια, εκτάσεις και εγκαταστάσεις του δημοσίου κλπ, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων. Άμεση οργανωμένη μετακίνηση από το Λιμάνι του Πειραιά και την πλ. Βικτωρίας χιλιάδων προσφύγων βάζοντας τέρμα στις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους. Άμεσα μέτρα με κρατική ευθύνη, για τη δημιουργία ανθρώπινων όρων προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη των χιλιάδων προσφύγων, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες.
  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ και μηχανισμούς καταστολής και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα σύνορα, όπως η υπό ίδρυση νέα «ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή – ακτοφυλακή».
  • Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Leave a Comment