• Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Περίπου 35.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών

Peristeri News
Αύγουστος31/ 2018

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η παραδοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Δ. Καρέλα ότι περίπου 35.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, που έρχεται σε αντιδιαστολή με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός.

«Έχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή. Πρέπει να φτιάξουμε σταθμούς, πέρυσι έμειναν 10.000 με 15.000 παιδιά εκτός» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Καρέλας.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής χαρακτήρισε το πρόβλημα αντικειμενικό γιατί «δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές».

Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «άλλη μία ψεύτικη υπόσχεση».

«Άλλη μια ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις όχι μόνο των αρμοδίων υπουργών, αλλά ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας παραδέχθηκε ότι 35 .000 παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών» ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε:

«Επαναλαμβάνουμε την αδιαπραγμάτευτη προγραμματική μας δέσμευση: η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού».

Παράλληλα, η τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκη Κεραμέως κατέθεσε σχετική ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. κάνει λόγο για «εγκληματική παράλειψη», ενώ την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και το αίτημα να ενταχθούν όλα τα παιδιά σε αυτούς είχε καταθέσει με σχετική ερώτησή της στη Βουλή, στις 21 Αυγούστου, το ΚΚΕ.

Εξάλλου σήμερα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) τα οριστικά αποτελέσματα για την φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».

ΚΚΕ: Κυβερνητικά παραμύθια για τους παιδικούς σταθμούς

«Τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι “κανένα παιδί φτωχών ή άνεργων οικογενειών δε θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού” αποκαλύφθηκαν» σχολιάζει το ΚΚΕ, μετά την παραδοχή του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Δ. Καρέλα, ότι φέτος 30.000-35.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Όπως υποστηρίζει, «η αγωνία και το αδιέξοδο των νέων ζευγαριών να βρουν μια θέση στους δημόσιους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς για τα παιδιά τους ή να πάρουν τη χρηματοδότηση του Voucher δεν μπορεί κάθε χρόνο τέτοιο καιρό να καταλήγει σε επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων από τις κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως και η σημερινή, διαχρονικά, αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών ως ευθύνη της ίδιας της οικογένειας».

Κατά το ΚΚΕ, η όποια παρέμβαση του κράτους και των τοπικών θεσμών του, όπως οι δήμοι, «έχει ένα στενά μίζερο και επικουρικό χαρακτήρα και ούτε θέλησαν, ούτε πoτέ επιδίωξαν την κάλυψη αυτής της ανάγκης για όλα τα παιδιά.

Γι’ αυτό και η κρατική χρηματοδότηση αφορά σε ψίχουλα κάθε χρόνο, γι’ αυτό οι δημόσιες δημοτικές δομές συρρικνώνονται αντί να διευρύνονται, γι’ αυτό το προσωπικό τους παραμένει μόνιμα ανεπαρκές και στη διαρκή ομηρία των συμβάσεων».

«Οι αριθμοί των παιδιών και οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος, που έρχεται υποτίθεται να δώσει δωρεάν είσοδο βρεφών και νηπίων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, επιβεβαιώνουν τη μόνιμη γύμνια που υπάρχει σε αυτό τον κρίσιμο τομέα, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων -και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ- που και τη συνεχίζουν και τη διευρύνουν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Κομμουνιστικό Κόμμα.