PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Περ. Αττικής: Κλείνουν οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που δεν θα έχουν άδεια


Την άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής, ξεκαθαρίζοντας πως σε 20 ημέρες θα κλείσουν όσες μονάδες δεν θα διαθέτουν άδεια.

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έδωσε την εντολή, άμεσα και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, να προχωρήσουν πλέον του τακτικού ελέγχου της καλής λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο, και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε καμία Μ.Φ.Η. να μη λειτουργεί στην Αττική χωρίς τη σχετική άδεια που απαιτείται.

Με το έγγραφο αυτό επισημαίνεται επιπλέον ότι αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα η εντατικοποίηση των ενεργειών των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά στη διασφάλιση της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.

Ο περιφερειάρχης Αττικής έδωσε τέσσερις συγκεκριμένες εντολές:

1. Την κατά απόλυτη προτεραιότητα, εντός ή και εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών, διενέργειας αυτοψιών και στην υλοποίηση κάθε οριζόμενης από τον νόμο ενέργειας, ως προς την άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

2. Την έγγραφη ενημέρωση όλων των δομών που λειτουργούν ως ΜΦΗ και εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της υπ’ αριθμ. Π1γ/ΟΙΚ.81551/07 (ΦΕΚ 1136 Β΄) Υ.Α. και ειδικότερα στο άρθρο 14 αυτής, ως προς την υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας αδειοδότησής τους, εντός του τρέχοντος έτους.

3. Την άμεση επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις δομές που λειτουργούν ως ΜΦΗ και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της εν λόγω υπουργικής απόφασης, ορίζοντας συγκεκριμένη ημεροχρονολογία σφράγισης των εγκαταστάσεών τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ημέρες από τη λήψη του εγγράφου.

4. Την άμεση ενημέρωση των υπευθύνων των δομών που πρόκειται να σφραγιστούν ότι υποχρεούνται άμεσα να μεριμνήσουν για την ασφαλή μεταφορά των περιθαλπόμενων, είτε σε συναφείς δομές, είτε στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημειώνει πως «λάβαμε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης για την αντιμετώπιση του Covid, στηρίξαμε το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Υλοποιήσαμε πετυχημένες δράσεις και πρωτοβουλίες, συνεργαστήκαμε με όλους τους δήμους της Αττικής και πετύχαμε την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας να σταθούμε αποτελεσματικά δίπλα στους πολίτες της Αττικής που είχαν ανάγκη από τη στήριξη και αρωγή μας.

Η προσπάθειά μας συνεχίζεται και βάζουμε προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας των μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας, που φιλοξενούνται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Στο πλαίσιο αυτό, θα διασφαλίσουμε την άμεση αδειοδότηση όσων ΜΦΗ πληρούν τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία και θα προχωρήσουμε στη σφράγιση όσων δεν αδειοδοτηθούν».

Ο κ. Πατούλης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η απαράδεκτη από το 2007 μέχρι σήμερα κατάσταση, όπου κάθε χρόνο δινόταν με υπουργικές αποφάσεις η δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας όσων μονάδων δεν διέθεταν την απαραίτητη άδεια, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Στη λειτουργία των ΜΦΗ της Αττικής θα μπουν κανόνες που θα προστατεύσουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτές, χωρίς εκπτώσεις» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Περιφέρεια Αττικής: Ολοκληρώθηκε η συντήρηση της Λεωφ. Κηφισού

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ισχυρή εντολή να πάμε την Αττική μπροστά

Peristeri News

Μεγάλη νίκη του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής (live)

Peristeri News

Leave a Comment