• Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΠΑΣΟΚ: Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τον Ελληνισμό της Διασποράς με ασέβεια

Peristeri News
Απρίλιος08/ 2016

«Η Ν.Δ. συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον Ελληνισμό της Διασποράς με ασέβεια και να αγνοεί τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων και την επιθυμία του κάθε Απόδημου να διεκδικεί την ισοτιμία και την ισονομία» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Ν.Δ., για να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «αποκλειστικά ψηφοθηρική σχέση της ΝΔ με τους Απόδημους Έλληνες», την οποία –συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ- «απέδειξε για πολλοστή φορά» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη σημερινή κατάθεση πρότασης νόμου για την “Άσκηση Εκλογικού Δικαιώματος κατά τις Βουλευτικές Εκλογές του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή”».

Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στην Νέα Δημοκρατία ότι «επί της ουσίας, επαναφέρει τον ίδιο νόμο που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή το 2009, ο οποίος υποχρεώνει τους Απόδημους Έλληνες να εμπλέκονται στις κομματικές αντιπαραθέσεις και τις πελατειακές λογικές στις περιφέρειες της χώρας και να δίνουν την ψήφο τους για να εκλέγονται βουλευτές που ζουν στην Ελλάδα και όχι Απόδημοι».

Στη συνέχεια, η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει ότι:

  1. στην αναθεώρηση του 2001, ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων να προβλέπεται με ολοκληρωμένο τρόπο στο Σύνταγμα και ως εκ τούτου υποστηρίζει την θέσπιση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους έχοντες την Ελληνική ιθαγένεια απόδημους ψηφοφόρους στις χώρες που ζουν.
  2. προτείνει εδώ και χρόνια εκλογικές περιφέρειες Αποδήμου ανά γεωγραφική ενότητα για να μπορούν να εκλέγουν οι απόδημοι απόδημους βουλευτές.
  3. προτείνει και ζητεί την εκλογή βουλευτών σε αντιστοίχιση προς τον πληθυσμό των απόδημων της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας (μια από τις κύριες πηγές αντισυνταγματικότητας)
  4. προτείνει και ζητεί να καθιερωθεί, ως πρόσφορο μέσο, η άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι και μέσω επιστολικής ψήφου.
  5. προτείνει και ζητεί να υπάρξει απογραφή των εκλογέων καθώς και η επίλυση σημαντικών τεχνικών ζητημάτων που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών.

«Η Νέα Δημοκρατία και όσες άλλες πολιτικές δυνάμεις επιχειρήσουν να εντάξουν στα  δημαγωγικά τους κόλπα την ψήφο του Αποδήμου θα βρουν το ΠΑΣΟΚ μπροστά και απέναντί τους», καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Σιγά που θα διέφερε ο Κυριάκος…».

 

Ετικέτες: ,