PeristeriNews.gr
Διεθνή

Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από πρωθυπουργός


Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι θα παραιτηθεί τόσο από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας όσο και από ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματο (SDSM), μετά την ήττα του κεντροαριστερού κόμματός του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή.

Η συντηρητική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE κέρδισε στα περισσότερα δημοτικά ψηφοδέλτια της χώρας στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών την Κυριακή.

Ο Ζάεφ είχε πει προεκλογικά ότι θα παραιτηθεί εάν το SDSM έχανε τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την πρωτεύουσα της χώρας, Σκόπια.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανεξάρτητη υποψήφια Ντανέλα Άρσοφσκα, που υποστηρίζεται τόσο από το VMRO-DPMNE όσο και από την αλβανική αντιπολίτευση, προηγείται του νυν υποψηφίου του SDSM στα Σκόπια με 55,3%.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις. Παραιτούμαι από τη θέση του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος», είπε ο Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η παραίτησή του δεν σημαίνει πρόωρες εκλογές, ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, η κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια άλλη επιλογή για πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς νέα ψηφοφορία. Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι θα παραμείνει στο αξίωμα σε ρόλο υπηρεσιακού για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί.

Ο Ζάεφ συνεχάρη επίσης τον πολιτικό του αντίπαλο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ηγέτη του VMRO-DPMNE, για τις νίκες του κόμματος, αλλά κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί «ξένο χρήμα» στην εκστρατεία.

Ο Ζάεφ ηγείται του μικρού βαλκανικού έθνους από το 2017 και επέβλεψε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών με τη χώρα μας . Η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει προς την ένταξη στους πιο ισχυρές ενώσεις της Δύσης. Τον Μάρτιο του 2020, η Βόρεια Μακεδονία έγινε επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια από τη Βουλγαρία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το SDSM του Ζάεφ σημείωσε οριακή νίκη στις εθνικές εκλογές του 2020, αλλά διατηρεί μια ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με τους συμμάχους του να ανέρχονται στους 62 από τους 120 βουλευτές.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Ζάεφ αναφέρθηκε στην πρόοδο που είχε σημειώσει για να φέρει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει την ένταξη στην ΕΕ. «Είμαι περήφανος που ενώσαμε τη χώρα στο ΝΑΤΟ. Πέρυσι, λάβαμε μια σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», είπε ο Ζάεφ. «Έφερα την ελευθερία και τη δημοκρατία και δημοκρατία σημαίνει ανάληψη ευθύνης», σημείωσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Leave a Comment