PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πανευρωπαϊκή άσκηση για τσουνάμι


Κρας τεστ για τους μηχανισμούς προειδοποίησης για τσουνάμι στον Β. Ατλαντικό και τη Μεσόγειο διεξάγεται αυτό το διήμερο.

Κρας τεστ για τους μηχανισμούς προειδοποίησης για τσουνάμι στον Β. Ατλαντικό και τη Μεσόγειο διεξάγεται αυτό το διήμερο.

Λίγα λόγια για την άσκηση στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα:

«Μια προσομοίωση τσουνάμι θα χτυπήσει τις δυτικές και ανατολικές ακτές της Μεσογείου και μία ακτή του Βορείου Ατλαντικού στις 27 και 28 Νοεμβρίου, για να ελεγχθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και μετριασμού των τσουνάμι για τον Βόρειο-ανατολικό Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τις συνδεδεμένες θάλασσες.

Η άσκηση, που ονομάζεται NEAMWave12, διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO (IOC).

Η άσκηση NEAMWave12 προβλέπει τέσσερις σεισμούς που προκαλούν τσουνάμι και επηρεάζουν τις ακτές της Μεσογείου και του Βόρειου Ατλαντικού.

Δεκαεννέα από τα 39 κράτη-μέλη που είναι μέρος της περιοχής του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και μετριασμού θα συμμετάσχουν στην άσκηση: Πράσινο Ακρωτήριο, Κροατία, Δανία, Αίγυπτος, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανος, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Τουρκία.

Ο σκοπός είναι να δοκιμάσουν τα συστήματα επικοινωνίας που ανιχνεύουν τα προειδοποιητικά σήματα και, σε ορισμένες χώρες, την ικανότητα των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών.

Τέσσερα κέντρα θα είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία των τεσσάρων σεναρίων για τη δοκιμή: το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ, Ελλάδα), το Kandili Παρατηρητήριο και Αντισεισμικών Ερευνών της Κωνσταντινούπολης (KOERI, Τουρκία), το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (CENALT, Γαλλία), και το Ινστιτούτο της Πορτογαλίας (IPMA).

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και στο πλαίσιο της άσκησης ΝΕΑΜWave12 παρουσίασε το σενάριο για τσουνάμι που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αμοργού το 1956».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κίνα: Εκτόξευσε διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Peristeri News

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Leave a Comment