PeristeriNews.gr
Διεθνή

Οργή μετά το σοκ στη Βηρυτό


Οργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στους δρόμους στη Βηρυτό για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της πόλης που προκάλεσαν οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σημειώθηκαν τραυματισμοί καθώς οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου οι οποίες προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές αποδίδουν το δυστύχημα σε κυβερνητική αμέλεια ενώ σχεδιάζουν να βγουν ξανά στους δρόμους το Σάββατο, οπότε και προγραμματίζεται μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση.

Ζητούν από τον Μακρόν να διώξει την κυβέρνηση

Ο Λίβανος θρηνεί τα θύματα της ισχυρότερης έκρηξης που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, η οποία είχε ήδη γονατίσει λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες από την έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού και κατέστρεψε την πόλη. Την ίδια στιγμή, αναζητούνται ευθύνες για την εγκληματική αμέλεια και αδράνεια ετών για τη διαχείριση των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι.

Η οργή των πολιτών ήταν έκδηλη κατά τη διάρκεια της περιοδείας του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια κατεστραμμένη συνοικία της Βηρυτού.

Ζητούν εκδίωξη της κυβέρνησης

Λιβανέζοι που είχαν συγκεντρωθεί προπηλάκισαν τον αρχηγό του κράτους Μισέλ Αούν, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Αούν και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μακρόν πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που καταστράφηκε από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν.

Η αντίδραση Μακρόν

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο οργισμένο πλήθος στο κέντρο της Βηρυτού πως η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές.

«Σας εγγυώμαι αυτό, η βοήθεια δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια» είπε ο Μακρόν στους διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού.

«Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία» είπε.

Η διορία για τον καταλογισμό ευθυνών

Στο μεταξύ, ενώ ακόμη συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια της Βηρυτού, οι λιβανικές αρχές έδωσαν προθεσμία τεσσάρων ημερών σε επιτροπή που ερευνά τα αίτια της έκρηξης για να καταλογίσει ευθύνες στους υπευθύνους.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου.

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ’ οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment