PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Ομιλία του Σωτήρη Τρυγώνη στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου



Η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Γονέων Δήμου Περιστερίου, Σωτήρη Τρυγώνη:

Δήμαρχε,κύριοι της δημοτικής αρχής.Ελπίζω με αυτά που θα ακούσετε σήμερα να φύγετε όλοι πιο ενημερωμένοι και πιο έμπειροι στα θέματα της ειδικής αγωγής και αποφασισμένοι ότι πρέπει να δείξετε την έμπρακτη συμπαράσταση σας στα άτομα με αναπηρία γιατί αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού και συγκεκριμένα το 10% συνυπολογίζοντας όλων των ειδών τις αναπηρίες.

Η ειδική αγωγή σήμερα είναι σε τραγική κατάσταση. Υποδομές ελλιπείς ,κενά ειδικών παιδαγωγών, σχολεία που κλείνουν, μαθητές που μέχρι πρότινος είχαν προβλήματα μεταφοράς στα σχολεία τους είναι μερικά από τα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα  οι δάσκαλοι δεν επαρκούν, το βοηθητικό προσωπικό είναι λίγο .Δεδομένου του γεγονότος ότι ο πληθυσμός των παιδιών που χρίζουν τέτοιο σχολείο αυξάνετε, καταλαβαίνει κανείς το βάρος που σηκώνουν οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί.

Δεν θα αναφερθώ εκτενέστερα σ’αυτά τα προβλήματα αλλά θα μπω αμέσως στην ουσία της συζήτησης που είναι το ΕΕΕΚ Περιστερίου.

Ήμουν νιος και γέρασα λέει μια παροιμία .Ειδικό γυμνάσιο και λύκειο δε υπάρχει στο Περιστέρι .Αυτό σημαίνει ότι όταν τα παιδιά τελειώνουν το δημοτικό αναγκάζονται οι γονείς να ψάχνουν για πλαίσια εκπαίδευσης σε όμορους δήμους που όμως και εκείνα είναι κορεσμένα.

Δήμαρχε, απευθυνόμαστε  σε εσάς.

-Φταίει το παιδί με κινητική αναπηρία που δε πάει σχολείο ή οπουδήποτε αλλού ή φταίνε αυτοί που δε φροντίζουν για την μεταφορά του είτε στο σχολείο είτε οπουδήποτε αλλού;

-Φταίει το παιδί με αυτισμό ή νοητική στέρηση που δε αναπτύσσει στο έπακρο τις δυνατότητες του ή φταίνε αυτοί που δε δημιουργούν τα κατάλληλα πλαίσια γι΄αυτά  τα παιδιά;

-Φταίει το τυφλό παιδί που δε πάει σχολείο γιατί δε έχει βιβλία σε γραφή braille ή φταίνε αυτοί που δεν προσφέρουν όλες εκείνες τις υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα για να μπορεί να συμμετέχει;

Αναρωτιέμαι ζητήσατε-σκεφτήκατε ποτέ σαν δημοτική αρχή ποτέ να γίνει καταγραφή παιδιών με αναπηρία και την ομαδοποίηση τους σε διάφορες κατηγορίες ώστε να μην γελοιοποιούνται αλλά να τυγχάνουν την καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπιση?

 

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΔΡΑΝΗΣΑΤΕ.

 

Ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε την αγανάκτηση μας .Που είναι το ειδικό γυμνάσιο που τάξατε στον Περιστεριώτικο  λαό; Γιατί αδρανεί ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής; Τι φταίει; Γιατί δε παίρνει πρωτοβουλίες για να λήξει το θέμα αυτό αλλά ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα.

Τι κάναμε εμείς σαν ένωση γονέων ή αν θέλετε σαν γονείς-πολίτες αυτού του δήμου;

Ψάξαμε,μάθαμε,ενημερωθήκαμε.Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.Το Σεπτέμβριο του 2011 ηΑναπληρώτρια Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ,Αιγάλεω με έγραφο της προς τηΔιεύθυνση Β/βάθμιας Γ’Αθήνας, ενημερώνει τον αρμόδιο ΔιευθυντήΕκπαίδευσης ότι η εκπαιδευτική δυναμικότητα του κέντρο έχει φτάσει στα όρια και απαιτείται η άμεση λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Περιστερίου προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση μαθητών και η εκπαίδευση τους να επανέλθει στα παιδαγωγικά καθορισμένα όρια πέραν των άλλων και για την ασφάλεια τους.Είναι γνωστό σε όλους ότι κατά την περίοδο που ο Κ.Δρούλιας ήταν πρόεδρος μόνο του Ο.Σ.Κ. αυτός συνάπτει δάνειο ύψους 152 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με σκοπό αυτό το ποσό να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο στην ανέγερση σχολικών κτηρίων.Για να του εγκριθεί αυτό το ποσό ο Ο.Σ.Κ υπέβαλε πρόγραμμα κατασκευών σχολικών κτηρίων μαζί με τον κατ’αρχήν προυπολογισμό της ανέγερσης και του εξοπλισμού τους.Ανάμεσα στα σχολεία αυτά για τα οποία προβλέπονταν η κατασκευή τους,ήταν το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Περιστερίου και το Ε.Ε.Γ (ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο) Περιστερίου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε (Ο.Σ.Κ.) αλλά και την ανακοίνωση της για όσα έχει κάνει για το Περιστέρι αναφέρει για 8 Δ.σχολεία που ανακαινίστηκαν,για την κατασκευή 5 νηπιαγωγείων και άλλα πολλά.Για κατασκευή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και Ε.Ε.Γ. ούτε λόγος.Άραγε ρωτήσατε γιατί; Ξαφνικά έχουμε την ανακοίνωση του Κυρίου Δρούλα που λέει:”Εάν ο Αντιδήμαρχος και οι εκπαιδευτικοί του Περιστερίου τελικά δεν επιθυμούν την άμεση στέγαση των μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στο κτήριο 3ο Δημοτικού σχολείου αλλά προτιμούν να ακολουθηθεί ο αρχικός προγραμματισμός της Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. για την κατασκευή νέου κτηρίου σε μέρος του οικοπέδου “Μπόθου” , παρακαλούμε να μας ενημερώσουν όσο πιο άμεσα γίνεται καθώς οι μηχανικοί μας έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για το έργο ενώ έχουμε κάνει το παν για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση.Σε τέτοια περίπτωση θα διακόψουμε τις εργασίες παρεμβάσεων στο χώρο του 3ο Δημοτικού σχολείου και θα ενταχθεί η εκπόνηση της μελέτης του νέου κτηρίου του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στο πρόγραμμα της εταιρείας για την περίοδο 2016-2018 με προοπτική να ξεκινήσουμε οι εργασίες το 2019, ένα υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι.
Δηλαδή τι μας λέει η παίρνετε αυτό που σας δίνουμε τώρα ή περιμένετε το 2019.
Και σας ρωτάμε λοιπόν.Γιατί κ.Δήμαρχε,κ.Αντιδήμαρχε αδρανήσατε; Δεν ξέρατε ότι δεν έχει γίνε μελέτη για το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Περιστερίου,παρότι έχει ιδρυθεί από το 2007; Δε ξέρατε ότι δεν εντάχθηκε το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Περιστερίου στο πρόγραμμα ανέγερσης του Ο.Σ.Κ. και χρηματοδότηση του από τους πόρους ου δανείου των 152 εκ.ευρώ της Ε.Τ.Ε.Π. που έλαβε για τον σκοπό αυτό; Είμαστε σίγουροι ότι τα ξέρατε όλα, αλλά δυστυχώς σιωπήσατε.Το γιατί, θα μας το πείτε εσείς.Πια είναι η αλήθεια; Γιατί εδώ και τόσα χρόνια η ίδια ιστορία .Γιατί ρίχνετε τις ευθύνες ο ένας στον άλλων; Πείτε μας ,αν δε θέλετε να γίνει το ειδικό γυμνάσιο να το ξέρουμε.

Επίσης κατά το παρελθόν ο προϊστάμενος της Β/βάθμιας  εκπαίδευσης μας είχε αναφέρει ότι ο δήμος κωλυσιεργεί το έργο και πως με το που γίνει μπορεί να το επανδρώσει άμεσα. Η  προσωπικές σας αντιδικίες με τον Ο.Σ.Κ εμάς δεν μας ενδιαφέρουν .Επιτέλους λύστε το θέμα.

Στο Περιστέρι υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία. Στην Ένωση Γονέων δεν κάνουμε Δ.Σ. έτσι για να περνάει η ώρα μας .Σας έχουν ζητήσει ,τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις Δημοτικό Συμβούλιο για την παιδεία .Γιατί το αρνείστε; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν προβλήματα. Αφοριστικοί   δεν είμαστε.Έχετε κάνει κάποια πράγματα αλλά σε σχέση με τα προβλήματα είναι μηδαμινά.Να ξεκινήσουμε από τα κτιριακά; Νομίζετε ότι με μερικά βαψίματα και μερεμέτια έχουν λυθεί τα πάντα; Να μιλήσουμε για τους απαράδεκτους αύλιους  χώρους που καθημερινά έχουν περιστατικά παιδιών με σπασμένα χέρια ,πόδια, κεφάλια .Να μιλήσουμε για την μηδαμινή αντισεισμική μελέτη γα τα σχολεία του Περιστερίου; Να μιλήσουμε για το ότι κανένα σχολείο δεν έχει αλεξικέραυνα .Γνωρίζετε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Ποιος θα έχει την ευθύνη εάν συμβεί κάτι; Θα σας πω εγώ. “ΌΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ”.
Σας έχουμε ακούσει να λέτε ότι το 62% του Περιστεριώτικου του λαού σας ψήφισε για αυτά τα σχολεία.Θα σχολιάσω  αυτή την  τοποθέτηση σας, ότι σας ψήφισαν για να φροντίζετε αυτά τα σχολεία και να δίνετε λύση στα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτά .Σαν πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Περιστερίου σας ζητούμε να σκύψετε πάνω σε όλα τα προβλήματα και να σας πούμε τούτο: <<Αι άρισται δοκούσαι είναι φύσεις μάλιστα παιδείας δέονται….>>
Εκείνοι που φαίνονται που εκ φύσεως είναι άριστοι, χρειάζονται περισσότερο από τους άλλους την Παιδεία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Α. Παχατουρίδης: Έπεσαν τα πρώτα μπετά του νέου Πολιτιστικού Μεγάρου στο Περιστέρι (pics)

Peristeri News

Την Τετάρτη 22/5 η δεύτερη εκδήλωση του Δήμου για τα 90 χρόνια Περιστέρι

Peristeri News

Περιστέρι: Παιδικές παραστάσεις και κινηματογράφος στο κινηματοθέατρο «Κώστας Γαβράς»

Peristeri News

Leave a Comment