PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ


Στο αφήγημα των πρώτων 100 ημερών μετά από την ολοκλήρωση των τριών προγραμμάτων προσαρμογής επέμεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα μετρά τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων. Τις 100 πρώτες πραγματικά δικές μας μέρες» είπε και τόνισε πως «έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής», ενώ συμπλήρωσε: «Τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε την υλοποίηση του δικού μας προγράμματος».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη «alter ego» του Πολ Τόμσεν και τον κατηγόρησε ότι διαθέτει «μνημονιακό» πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ επιτέλους έφυγε, οι ιδέες του Τόμσεν έμειναν», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ψηφίζεις Ν.Δ. και έρχεται “πακέτο” το ΔΝΤ».

Για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, είπε πως έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα και διαμήνυσε: «Δεν θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ώστε να υπάρξει κατανόηση για να λυθεί το ζήτημα». Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε επίσης ότι «δεν θα κάνουμε πίσω», συμπληρώνοντας πως «οι ακραίες φωνές που την πολεμούν είναι αυτοί που θέλουν τα Βαλκάνια του μίσους».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά, με πολλαπλά μέτωπα και δήλωσε βέβαιος για «νίκη με σημαντική ανατροπή», υπογραμμίζοντας πως «η Αριστερά ήρθε στον τόπο σε θέσεις διακυβέρνησης για να μείνει».  Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επεσήμανε πως «έχουμε μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη: αυτή των συλλογικοτήτων μας» και κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να εμπιστευτεί αυτές τις συλλογικότητες.

«Με τη Ν.Δ. μας χωρίζει και προγραμματική άβυσσος»

Ο Πρωθυπουργός είπε πως έχει έρθει η ώρα για τομές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Να κάνουμε πράξη την πολιτική αναδιανομής και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Να δώσουμε το τελικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα», διευκρίνισε. Ανέφερε εξάλλου πως «τίποτα από όσα νομοθετούμε αυτή την περίοδο και όσα θα νομοθετήσουμε υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν θα γινόταν πράξη χωρίς τον δικό μας σχεδιασμό» και επανέλαβε ότι «εμείς πράγματι υπηρετούμε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα».

Σημείωσε, δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. «Στη βάση αυτής της ταξικής μεροληψίας, παίρνει συγκεκριμένη μορφή το εκλογικό δίλημμα του 2019» συμπλήρωσε. Σημείωσε εξάλλου ότι «με τη Ν.Δ. μας χωρίζει όχι μόνο αξιακή, αλλά και προγραμματική άβυσσος» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

«Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα του τόπου μας στους βάνδαλους της ιστορίας»

Είπε επιπλέον πως «ακόμα και οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη δεν μπορούν παρά να διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αξιόπιστος ποιοι είναι αυτοί που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιοι είναι αυτοί που την έσωσαν». Εκτοξεύοντας «βέλη» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του καταλόγισε ότι σχεδιάζει απολύσεις και «οραματίζεται το ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ», ενώ υποστήριξε πως η Ν.Δ. θέλει να επιστρέψει για να υλοποιήσει το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας, υπέρ κάποιων καρτέλ.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη στο επίπεδο των ιδεών και των αξιών, ενώ καταλόγισε εκ νέου ακροδεξιά ρητορική στη Ν.Δ. Αναφερόμενος στις καταλήψεις σε σχολεία για το Σκοπιανό, είπε πως είναι σημαντικό ζήτημα το ότι «τα σχολεία μολύνονται από το μικρόβιο του φασισμού». Τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν 16άρη και δεν θα τον χαρακτηρίσουμε, ούτε θα τον ταυτίσουμε σε μια νεοναζιστική συμμορία» και συμπλήρωσε: «Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα του τόπου μας στους βάνδαλους της ιστορίας. Θα καλέσουμε αυτά τα παιδιά να μελετήσουν την ιστορία της πατρίδας μας».

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές, είπε ότι Ευρώπη πρέπει να αλλάξει σε μια νέα προοδευτική κατεύθυνση. Όπως τόνισε, «για κάθε Όρμπαν υπάρχει ένας Σάντσεθ, για κάθε Λεπέν υπάρχει ένας Κόστα, για κάθε Λέγκα του Βορρά υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment