PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ομαδικός τάφος με σορούς Γεζίντι στο Ιράκ


Ένας ομαδικός τάφος που πιστεύεται ότι περιέχει τις σορούς 70 και πλέον μελών της μειονότητας των Γεζίντι ανακαλύφθηκε ανατολικά της πόλης Σίντζαρ, από όπου κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει τη Σίντζαρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, τον Αύγουστο του 2014 και έκτοτε προχώρησαν σε μια συστηματική εκστρατεία φόνων, φυλακίσεων και σκλαβιάς των Γεζίντι, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα μπορούσε να συνιστά απόπειρα γενοκτονίας.

Ο δήμαρχος και μειονοτικοί που πήγαν στον τόπο όπου ανακαλύφθηκε ο ομαδικός τάφος είπαν πως είδαν βόστρυχους, οστά, χρήματα και κλειδιά, που πιστεύουν ότι ανήκαν στις πιο γηραιές γυναίκες από το χωριό Κότσο, που οι τζιχαντιστές είχαν χωρίσει από τις νεότερες.

Οι πιο νέες γυναίκες μετατράπηκαν από τους τζιχαντιστές σε σεξουαλικές σκλάβες, ενώ οι μεγαλύτερες -σύμφωνα με μαρτυρίες- οδηγήθηκαν στο κτήριο ενός ινστιτούτου στην περιοχή Σόλαγ, ανατολικά της Σίντζαρ και αργότερα ακούστηκαν πυρά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε επικαλεστεί το καθήκον να προληφθεί μια γενοκτονία όταν είχε δώσει εντολή να αρχίσουν οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ. Οι τζιχαντιστές θεωρούν τα μέλη της μειονότητας σατανιστές.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των Γεζίντι χαρακτηρίζονται συγκρητικές, καθώς αφομοιώνουν στοιχεία από διάφορες αρχαίες μεσανατολικές θρησκείες.

Ο Μαχμά Χελίλ, ο δήμαρχος της Σίντζαρ, δήλωσε ότι ο τάφος δεν θα πειραχτεί, ώστε ειδικοί να εξετάσουν τα λείψανα και να συλλέξουν στοιχεία, ώστε να τεκμηριωθεί ότι οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να διαπράξουν γενοκτονία.

Πολλοί ομαδικοί τάφοι με σορούς Γεζίντι είχαν ανακαλυφθεί στην περιοχή βόρεια του Όρους Σίντζαρ, το οποίο είχε ανακαταληφθεί από το ΙΚ τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την ίδια την πόλη Σίντζαρ την Παρασκευή, έπειτα από μια έφοδο που κράτησε δύο ημέρες, με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η ανακατάληψη της πόλης αποκόπτει μια οδό ανεφοδιασμού στρατηγικής σημασίας, από τη Μοσούλη στη Ράκα -τα δύο προπύργια των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment