PeristeriNews.gr
Διεθνή

Οι Ρώσοι σπεύδουν στα ΑΤΜ


Στα ATM των τραπεζικών καταστημάτων σπεύδουν οι Ρώσοι στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της χώρας, ώστε να πάρουν μετρητά μετά την κίνηση των δυτικών συμμάχων να αποκόψουν ορισμένες από τις τράπεζες της χώρας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift.

Η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία έστειλε το ρούβλι σε ιστορικά χαμηλά και ώθησε τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους να επιβάλουν κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Αργά το Σάββατο, κόσμος καθόταν σε άδεια ΑΤΜ περιμένοντας να φτάσουν νέες παρτίδες μετρητών, καθώς οι φόβοι αυξάνονται για το κατά πόσο θα μπορούν να πληρώσουν για αγαθά και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας Visa και Mastercard.

«Ο κόσμος πανικοβάλλεται», σχολίασε ένας τραπεζίτης σε δυτική τράπεζα στη Μόσχα. «Αλλά οι αναλήψεις των μετρητών τους βλάπτουν τη Ρωσία, η ρευστότητα των τραπεζών μειώνεται», πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα καλεί σε ηρεμία

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προσπάθησε να ηρεμήσει τις αγορές εν όψει των αναμενόμενων ζημιών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που θα αποκόψουν ορισμένες τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift και θα περιορίσουν την ικανότητά της να αξιοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Το Σάββατο, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς ανακοίνωσαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας θα δεσμευτούν. Η τράπεζα έχει αποθέματα περίπου 630 δισ. δολαρίων. Οι κυρώσεις κατά της Τράπεζας της Ρωσίας θα την εμποδίσουν από το να πωλεί περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό για να υποστηρίξει τις δικές της τράπεζες και εταιρείες. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τη Δευτέρα, όταν ανοίξουν ξανά οι περισσότερες αγορές, η αξία του ρουβλίου θα πέσει. Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι οι Ρώσοι σπεύδουν να βγάλουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Στα πρώτα της σχόλια, η Τράπεζα της Ρωσίας είπε ότι θα παρέχει «αδιάλειπτη» προμήθεια ρουβλίων στις τράπεζες, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στη στήριξη σε ξένο νόμισμα. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε σε δήλωσή της την Κυριακή ότι θα προμηθεύει συνεχώς τις τράπεζες με ρευστότητα σε ρούβλι και θα πραγματοποιεί «στοχευμένες» δημοπρασίες repo τη Δευτέρα χωρίς όριο στο ποσό που μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες.

Είπε επίσης ότι θα «διευρύνει σημαντικά» τη λίστα Lombard για να βοηθήσει τις τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους. Η λίστα Lombard περιλαμβάνει τους τίτλους που η ρυθμιστική αρχή είναι έτοιμη να δεχτεί ως εγγυήσεις για τις πράξεις αναχρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και περιλαμβάνει ομόλογα και τίτλους.

«Το ρωσικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, διαθέτει επαρκή αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητα για να λειτουργεί χωρίς διακοπές σε κάθε περίπτωση. Όλα τα κεφάλαια πελατών είναι ασφαλή και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η τράπεζα.

Το εγχώριο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων πληρωμών της Ρωσίας, που αναπτύχθηκε σε περίπτωση που οι τράπεζες της χώρας αποκοπούν από το Swift, θα συνεχίσει να λειτουργεί «σε κάθε σενάριο», δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πρόκληση από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων κατά την ορκωμοσία

Peristeri News

Ερντογάν: Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν βλάπτουν τον διάλογο

Peristeri News

Όλαφ Σολτς: «Ανεύθυνη» η χερσαία εισβολή στη Ράφα

Peristeri News

Leave a Comment