PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Οι Περιστεριώτισσες φοιτήτριες που πέτυχαν εισαγωγή στην Ιατρική Αθήνας


Παραχώρησαν συνέντευξη στο PeristeriNews.gr μιλώντας για τη μεγάλη επιτυχία τους…

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσαν φέτος τις σχολικές υποχρεώσεις τους οι Περιστεριώτες μαθητές της τρίτης Λυκείου. Αρκετοί από αυτούς κατάφεραν να πετύχουν το όνειρό τους καταφέρνοντας να περάσουν στη σχολή που είχαν στοχεύσει από την αρχή.

Το PeristeriNews.gr συνομίλησε με δύο συμπολίτισσες μας που κατάφεραν να εισαχθούν στις υψηλές θέσεις της Ιατρικής Αθηνών.

Η Ζαφειρένια Βλάκου και η Σταυρούλα Μουρατίδου ξεκίνησαν τον μαθητικό τους αγώνα από τα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου και εκεί τον ολοκλήρωσαν.

Η μεν Ζαφειρένια κατέφερε να συγκεντρώσει μόλις 19.426 μόρια η δε Σταυρούλα 19.374 μόρια.

Και οι δύο έμειναν ευχαριστημένες από τη προσπάθειά τους όπως ανέφεραν στο PeristeriNews.

Ζ. Βλάκου: «Ανυπομονώ να ξεκινήσω το όνειρό μου που λέγεται ιατρική»

Αρχικά, συγχαρητήρια! Καλή πρόοδο και καλή σταδιοδρομία από εδώ και στο εξής! Νιώθεις αρκετά έτοιμη να ανταπεξέλθεις στα νέα φοιτητικά σου καθήκοντα σε μια τόσο απαιτητική σχολή;

Σας ευχαριστώ πολύ! Το γεγονός ότι οι κόποι μου και οι προσπάθεια μου ανταμείφτηκαν μετά από μια τόσο δύσκολη και απαιτητική χρονιά με κάνει να νιώθω έτοιμη και ανυπόμονη να ξεκινήσω να ζω το όνειρο μου που λέγεται ιατρική!

Για ποιόν λόγο επέλεξες την ιατρική; Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτόν τον τομέα; Επηρεάστηκες από κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον σου;

Το όνειρό μου ήταν από μικρή να γίνω γιατρός! Ήθελα από πολύ νεαρή ηλικία να ασχοληθώ με την ιατρική. Ήξερα ότι αυτό μου άρεσε να κάνω, το προσπάθησα πολύ και έτσι τα κατάφερα! Δεν άλλαξα γνώμη ούτε μια στιγμή! H αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποιο συγγενικό μου πρόσωπο στην ιατρική που θα μπορούσα να επηρεαστώ. Ήμουν απλά αποφασισμένη και ήξερα από την αρχή τι θέλω!

Υπήρχαν στιγμές που ένιωθες ανασφαλής την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων; Ένιωσες τον φόβο της αποτυχίας;

Ναι, σίγουρα. Καθ’ όλη την διάρκεια  της  χρονιάς  είχα αρκετό άγχος και πολλές φορές αμφέβαλλα για τον εαυτό μου. Μάλιστα, λίγους μήνες πριν δώσουμε εξετάσεις το άγχος μου κορυφώθηκε αλλά οι καθηγητές μου μαζί με τους γονείς μου με βοήθησαν να το ξεπεράσω.

Αν  δεν συγκέντρωνες τα μόρια για την ιατρική θα ξανά έδινες πανελλαδικές;

Η διαδικασία είναι αρκετά ψυχοφθόρα όμως αξίζει να επιμένουμε στον στόχο μας. Μόνο έτσι θα πετύχουμε. Ναι, θα ξανά προσπαθούσα. Και για μένα όσα παιδιά ξανά δίνουν είναι άξιοι μαχητές! Πιστεύω ότι πρέπει να κυνηγήσουν το όνειρό τους !

Είναι το σύστημα των πανελλαδικών αξιοκρατικό;

Πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται μια αξιολόγηση ώστε να εισαχθούμε στο πανεπιστήμιο όμως τα 6 αυτά διαγωνίσματα ίσως να μην αντιπροσωπεύουν τελικά τις δυνατότητές σου . Είναι μια εντελώς «τυπική διαδικασία» που καταστέλλει την δημιουργικότητα σου.

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιέζονται και νιώθουν το άγχος να τους καταβάλλει. Πώς μπορεί κανείς να το διαχειριστεί έτσι ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Από την προσωπική μου εμπειρία θα πω ότι το καλύτερο  «ιατρικό»  είναι να έχεις δίπλα σου κάποιο άτομο να συζητάς μαζί του. Βέβαια όταν είσαι για  πολλή πάνω από τα βιβλία και νιώθεις ότι δεν αντέχεις άλλο τα κλείνεις πας μια βόλτα και συνεχίζεις μετά.  Γενικά δεν αξίζει να σε καταβάλει το άγχος.

Με ποιόν κλάδο της ιατρικής θέλεις να ασχοληθείς;

Έχω σκεφτεί να ασχοληθώ με την «ορθοπεδική ιατρική» καθώς μου κινούν πολύ το ενδιαφέρον κάποιες επεμβάσεις που βλέπω μέσω του διαδικτύου! Κάθομαι έτσι και παρακολουθώ πώς γίνονται και είναι κάτι που με εξιτάρει!

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ;

Να έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας και στην προσπάθεια που καταβάλουμε γιατί οι αμφιβολίες μας κρατούν πίσω. Επίσης,  όταν βάζεις υψηλούς στόχους  θέλει εντατικό και πιο συστηματικό διάβασμα γιατί απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια. Καλό θα ήταν να ξεφεύγουμε για λίγη ώρα και να κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί, είτε αυτό είναι κάποιο άθλημα, είτε μια απλή βόλτα.

Ποιά είναι η γνώμη σου για τα παιδιά που «εγκαταλείπουν» την Ελλάδα για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό; Θα αναζητούσες δουλειά έξω;

Σίγουρα δεν είναι ωραίο να φεύγουν όμως μπορεί κανείς να κάνει ένα μεταπτυχιακό. Για παράδειγμα εγω θα ήθελα να προσπαθήσω να ολοκληρώσω την σχολή μου στα 6 χρόνια για να μπορέσω να φύγω στο εξωτερικό κυρίως στην Αμερική. Με παρακινούν και οι γονείς μου αφού εδώ βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν ούτε τα κατάλληλα μέσα για να εξελίξεις το επάγγελμά σου, ούτε και η επαγγελματική αποκατάσταση. Ναι θα έφευγα, για να γνωρίσω κι άλλες ιατρικές μεθόδους!

Στ. Μουρατίδου: «Ήμουν αρκετά σίγουρη για το αποτέλεσμα, δεν ένιωσα το φόβο της αποτυχίας»

Νιώθεις αρκετά έτοιμη να ανταπεξέλθεις στα νέα φοιτητικά σου καθήκοντα σε μια τόσο απαιτητική σχολή;

Θεωρώ πως είμαι αρκετά έτοιμη για να ξεκινήσω την επόμενη φάση της ζωής μου, δηλαδή τη φοίτηση στην ιατρική σχολή και λόγω της όρεξης και της ανυπομονησίας μου να αφοσιωθώ σε κάτι νέο και άγνωστο, αλλά και λόγω του ότι τα τελευταία λυκειακά χρόνια έμαθα να οργανώνω το χρόνο μου όσο πιο παραγωγικά μπορώ, να είμαι ανοιχτή σε κάθε καινούργια γνωστική πληροφορία, να αφιερώνω αρκετό χρόνο στο διάβασμα και να βελτιώνω το επίπεδο των γνώσεων και των δεξιοτήτων μου.

Αν  δεν συγκέντρωνες τα μόρια για την ιατρική θα ξανα έδινες πανελλαδικές;

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα ξαναέβαζα τον εαυτό μου στη διαδικασία να διαβάσει για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αν κατάφερνα με την επίδοση μου να περάσω στο πολυτεχνείο που το βρίσκω ενδιαφέρον όχι, δεν θα ξαναέδινα. Διαφορετικά σίγουρα θα ξαναπροσπαθούσα, έτσι ώστε η επίδοσή μου να με οδηγήσει στις καλύτερες δυνατές επιλογές.

Υπήρχαν στιγμές που ένιωθες ανασφαλής την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων; Ένιωσες τον φόβο της αποτυχίας;

Λόγω του χαρακτήρα μου έχω την ικανότητα να γνωρίζω τα όρια, τις επιδόσεις και τις αδυναμίες μου. Έτσι ήμουν αρκετά σίγουρη για το αποτέλεσμα της προσπάθειας μου και δεν ένιωσα το φόβο της αποτυχίας. Όμως, υπήρξαν φορές που η κούραση και η πίεση με δυσκόλεψαν.

Για ποιόν λόγο επέλεξες την ιατρική; Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτόν τον τομέα; Επηρεάστηκες από κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον σου;

Οι επιδόσεις μου και το πολύ καλό εκπαιδευτικό κλίμα και μαθησιακό επίπεδο του σχολείου μου με παρακίνησαν να βάλω υψηλούς στόχους. Επίσης, ανάμεσα στις πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές που μου κινούσαν το ενδιαφέρουν, προτίμησα τις δεύτερες, καθώς έχουν ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Παράλληλα, επηρεάστηκα και από το οικογενειακό μου περιβάλλον σε σημαντικό βαθμό.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;  Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιέζονται και νιώθουν το άγχος να τους καταβάλλει. Πώς μπορεί κανείς να το διαχειριστεί έτσι ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Η πορεία προς την επιτυχία ξεκινάει από τις πρώτες σχολικές τάξεις με τη συστηματική και σοβαρή μελέτη. Όσον αφορά τα τελευταία σχολικά  χρόνια απαραίτητα είναι ο σωστός προγραμματισμός, η καλή κατανομή του χρόνου και φυσικά η μεθοδική μελέτη. Ο συνδυασμός των παραπάνω είναι και αυτός που βοηθά τους υποψήφιους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και σε μεγάλο βαθμό το άγχος που συχνά τους διακατέχει. Εγώ, επίσης, όποτε ένιωθα πολύ πιεσμένη ή κουρασμένη φρόντιζα να αφιερώνω λίγο χρόνο στα χόμπυ μου ώστε να χαλαρώνω και να γεμίζω ενέργεια για να συνεχίσω την προσπάθεια μου, κάτι το οποίο θεωρώ σημαντικό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Με ποιόν κλάδο της ιατρικής θέλεις να ασχοληθείς;

Δεν έχω κατασταλάξει ακόμα και πιστεύω πως πρώτα πρέπει να έρθω σε επαφή με διάφορους τομείς της ιατρικής, έτσι ώστε να κατανοήσω τι ταιριάζει καλύτερα στον χαρακτήρα μου.

Ποιά είναι η γνώμη σου για τα παιδιά που «εγκαταλείπουν» την Ελλάδα για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό; Θα αναζητούσες δουλειά έξω;

Ορθότερο για τους νέους Έλληνες είναι να μένουν στη χώρα τους, προσφέροντας σε αυτή το καλύτερο των γνωστικών και εργασιακών δυνατοτήτων τους. Όμως, αν οι εργασιακές και οι οικονομικές συνθήκες δυσχεραίνουν την πορεία και την εξέλιξή τους, ιδίως αυτή την τόσο ασταθή και κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας, μπορούν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Προσωπικά, θα προτιμούσα να μείνω στην πατρίδα μου, αν οι ισχύουσες συνθήκες μου το επιτρέπουν.

Είναι το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων  αξιοκρατικό;

Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα στο οποίο, θεωρώ, δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση. Η αυτή καθεαυτή πανελλαδική εξέταση των μαθημάτων που πραγματοποιείται με κοινή ύλη, κοινά θέματα και σε μεγάλο βαθμό με αντικειμενική επιτήρηση και βαθμολόγηση είναι αξιοκρατική. Όμως η πορεία προς αυτή και η συμμετοχή στις εξετάσεις αυτές με αξιώσεις δεν πραγματοποιείται πάντοτε με κοινούς όρους και κοινές ευκαιρίες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους… Αυτό βέβαια δεν ακυρώνει την επιτυχία ή την αποτυχία των υποψηφίων, καθώς τις περισσότερες φορές αυτές σχετίζονται με την προσωπική τους προσπάθεια.

Συνέντευξη στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οδηγός διέλυσε 40 αυτοκίνητα σε κεντρικό δρόμο της Κυψέλης (vid)

Peristeri News

Φωτιά στην περιφερειακή Αιγάλεω

Peristeri News

Πότε κλείνουν τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment