PeristeriNews.gr
Νέες Ταινίες

Οι νέες ταινίες από την Πέμπτη 8/7


Με δύο νέες ταινίες, δύο ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια και τρεις επανεκδόσεις, συνεχίζουμε στον Ιούλιο με τα θερινά σινεμά να παραμένουν οάσεις δροσιάς και ανακούφισης από τον παρατεταμένο καύσωνα.

Οσκαρικό ρεσιτάλ ερμηνείας, θεαματική περιπέτεια, «ποιητικό» ελληνικό ντοκιμαντέρ, σκανδιναβικό animation που εξερευνά την ανατομία των ονείρων, επανεκδόσεις αριστουργημάτων των Αλέν Ρενέ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και η τελευταία ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ επί βρετανικού εδάφους έρχονται αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους.

«Ο Πατέρας»

Δραματική ταινία, βρετανικής και γαλλικής παραγωγής του 2020. Όταν η κόρη του Αν του ανακοινώνει ότι θα φύγει για να ζήσει στο Παρίσι, ο Άντονι, ένας συνταξιούχος μηχανικός, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του στο Λονδίνο, ακόμη κι αν κι ο ίδιος ανησυχεί για το τι μπορεί να του συμβεί. Η Αν ανησυχεί επίσης καθώς ο πατέρας της δείχνει σημάδια ραγδαίας άνοιας. Την μια στιγμή είναι απολύτως διαυγής, και την επόμενη δεν την αναγνωρίζει, ούτε αναγνωρίζει το σπίτι του. Η Αν αποφασίζει να προσλάβει μια νοσοκόμα για να τον φροντίζει, αλλά ο Άντονι επιμένει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια.

Σκηνοθεσία: Φλόριαν Ζελέρ
Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Ολίβια Κόλμαν, Μαρκ Γκάτις, Ίμοτζεν Πουτς, Ρούφους Σίγουελ, Ολίβια Γουίλιαμς

«Black Widow»

Περιπέτεια φαντασίας, αμερικάνικης παραγωγής του 2020. Μια επικίνδυνη συνωμοσία φέρνει τη Νατάσα Ρομανόφ, γνωστή ως Black Widow, αντιμέτωπη με τις ρίζες της. Ένας αντίπαλος την καταδιώκει ανελέητα και η Natasha θα βρεθεί να παλεύει με το κατασκοπικό παρελθόν της, αλλά και τις διαλυμένες σχέσεις που άφησε πίσω της πριν γίνει μία από τους Εκδικητές.

Σκηνοθεσία: Κέιτ Σόρτλαντ
Πρωταγωνιστούν: Σκάρλετ Τζοχάνσον, Φράσις Πιου, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Ρέιτσελ Βάις, Ντέιβιντ Χάρμπουρ, Ρέι Γουινστόουν, Γουίλιαμ Χαρτ

Προβάλλονται ακόμη:

Νίκος Καρούζος: Ο Δρόμος για το Έαρ Ελληνικό ντοκιμαντέρ (παραγωγής 2020) σε σκηνοθεσία Γιάννη Καρπούζη, για την ταραχώδη ζωή και το έργο του ποιητή Νίκου Καρούζου. Ενός ανθρώπου που στα νιάτα του μπήκε στην ΕΠΟΝ, έκανε το στρατιωτικό του στη Μακρόνησο, όπου δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και συνελήφθη από τη χούντα, όταν έκανε δηλώσεις κατά του Παττακού. Ένας ανυπότακτος ιδεολόγος, ένας ποιητής της αμφισβήτησης. Το ντοκιμαντέρ, ρίχνεται στα βαθιά ακόμη και για το ανεξερεύνητο έργο του ποιητή, είναι γυρισμένο σε φιλμ σούπερ 8 και στο οποίο εμφανίζεται και ο Γιώργος Καταλειφός.

Καινούργιος Ουρανός: Οι Γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος Ελληνικό ντοκιμαντέρ που προστέθηκε στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή. Αφορά τις γυναίκες του Δημοκρατικού Στρατού, που αφηγούνται τα όσα τράβηξαν μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, από παρακρατικούς μηχανισμούς (δολοφονίες, βιασμούς, εξορίες, απειλές) και την απόφασή τους να πολεμήσουν με αυταπάρνηση στον εμφύλιο, με στόχο την έφοδο… προς τον ουρανό. Η σκηνοθεσία είναι των Γιάννη Ξύδα, Τάσου Κωνσταντόπουλου.

Ονειρομπελάδες Καλοφτιαγμένη ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Δανία, σε σκηνοθεσία του Κιμ Χάγκεν Τζένσεν που απευθύνεται κυρίως στο νηπιακό κοινό. Ωραία χρώματα που δένουν με τις χαριτωμένες φατσούλες, αλλά χωρίς να προσθέτει κάτι στην αρχική ιδέα, με ένα κορίτσι να αποκτά την ικανότητα να ελέγχει τα όνειρα των ανθρώπων, αλλά θα πάρει ένα καλό μάθημα από τη άτακτη θετή αδελφή της. Προβάλλεται και μεταγλωττισμένο.

Προβάλλονται οι επανεκδόσεις:

Κραυγές και Ψίθυροι Το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, που το 1972 προτάθηκε για πέντε Όσκαρ, παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και τώρα προβάλλεται σε νέες ψηφιακές κόπιες. Μια συγκλονιστική δημιουργία, για τη ζωή και το θάνατο. Ένα σπουδαίο ψυχογράφημα, τεσσάρων γυναικών, μίας που αν και νέα, βαριά άρρωστη, περιμένει τον θάνατο με τη συμπαράσταση μίας οικιακής βοηθού και των δύο αδελφών της, με εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες, που πάνε να της σταθούν στις τελευταίες στιγμές τής ζωής της. Μια ιστορία, που διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα αρχοντικό, όπου ο Μπέργκμαν θα συμπυκνώσει τις υπαρξιακές του αγωνίες, τις απόψεις του για τη φύση του ανθρώπου, τη μοναχικότητα, την αποξένωση, τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων, την εύθραυστη ψυχολογία, την απόγνωση, που καταπνίγει τις κραυγές και κάνει τους ψιθύρους εκκωφαντικούς. Και όλα αυτά δοσμένα με έναν μαγικό τρόπο από τον Σουηδό σκηνοθέτη, που θα ξεπεράσει τον εαυτό του, φτιάχνοντας ένα μνημείο για το οδυνηρό ταξίδι στα άδυτα της ψυχής, έχοντας για συμπαράσταση τις αξιομνημόνευτες ερμηνείες των Χάριετ Άντερσον, Κάρι Σιλβάν, Ινγκριντ Τούλιν και Λιβ Ούλμαν.

Πέρυσι στο Μάριενμπαντ Ατμοσφαιρικό λυρικό, υπερρεαλιστικό δράμα, που γύρισε το 1961 ο πολύς Αλέν Ρενέ, δύο χρόνια από το διάσημο “Χιροσίμα Αγάπη μου”. Ταινία που δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό και που ίσως ορισμένες φορές κουράσει με τα μακράς διάρκειας πλάνα του, αλλά προσφέρει ορισμένες σπάνιας αισθητικής και έμπνευσης σκηνές. Πρωτοποριακό σινεμά, με τα μπαρόκ σκηνικά να έχουν βασικότερο ίσως ρόλο και από τους ηθοποιούς, που μοιάζουν διακοσμητικοί, σε ένα στόρι δαιδαλώδες, με το χώρο και τον χρόνο να μπερδεύονται, να αλληλοαναιρούνται, η μνήμη να έχει το δικό της ρόλο, όπως και ο έρωτας. Παίζουν Ντελφίν Σεϊρίγκ, Τζόρτζο Αλμπερτάτσι. Δύσκολη ταινία, που, ωστόσο έχει μία δική της σπάνια ομορφιά και αποτελεί κινηματογραφική εμπειρία, κάτι που είχε καταλάβει και η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Βενετίας, δίνοντας τον Χρυσό Λέωντα στον Ρενέ.

Η Ταβέρνα της Τζαμάικα Ο “μετρ της αγωνίας”, στην τελευταία του ταινία πριν εγκαταλείψει τη Βρετανία και εγκατασταθεί στο Χόλιγουντ, θα καταπιαστεί με το ομότιτλο μυθιστόρημα της Δάφνης Ντι Μοριέ, που μας μεταφέρει στην Κορνουάλη των αρχών του 19ου αιώνα και σε μία ομάδα πειρατών που προκαλεί ναυάγια για να ληστεύει τα πλοία. Η “Ταβέρνα της Τζαμάικα” (1939) δεν είναι θρίλερ, ούτε κόβει την ανάσα από την αγωνία, αλλά μια γοητευτική περιπέτεια εποχής, που οι αρετές της εντοπίζονται στην αφήγηση, την πληθωρική ερμηνεία του μεγάλου Τσαρλς Λότον, αλλά και κάτι που δεν συνήθιζε ο δημιουργός του “Ψυχώ”, δηλαδή τις ιστορικές και πολιτικές αναφορές για την παράνοια της εξουσίας, αλλά και την αλλαγή σελίδας στη Βρετανία, με την επερχόμενη κατάρρευση της αυτοκρατορίας. Στην ταινία, που μπορεί να δείχνει σαφώς την ηλικία της, αλλά είναι ιδανική για ένα ευχάριστο καλοκαιρινό βραδάκι, εκτός του Λότον παίζουν και οι Μορίν Ο’Χάρα (18χρονη και πανέμορφη), Ρόμπερτ Νιούτον (εντυπωσιακός) και Λέσλι Μπανκς.

 

Δείτε τι παίζεται στους θερινούς στα Δυτικά την εβδομάδα 8/7-14/7
Δείτε περισσότερα νέα για ταινίες

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι νέες ταινίες από την Πέμπτη 29/2

Peristeri News

Οι νέες ταινίες από την Πέμπτη 22/2

Peristeri News

Οι νέες ταινίες από την Πέμπτη 15/2

Peristeri News

Leave a Comment