PeristeriNews.gr
Διεθνή

Οι Κύπριοι ψηφίζουν σήμερα για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο


Δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, οι Κύπριοι πολίτες ψηφίζουν σήμερα (18/12) για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο. Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου παίζει ρόλο και στα πολιτικά και στα οικονομικά.

Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν και Αρχιεπίσκοπος και έκτοτε το σύνδρομο του Μακαρίου κατατρύχει πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.

Οι υποψήφιοι για την θέση του Αρχιεπισκόπου

Από την ψηφοφορία που πραγματοποιείται την Κυριακή, θα προκύψουν τρεις υποψήφιοι για την θέση του Αρχιεπισκόπου. Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας θα συγκροτηθεί το «τριπρόσωπο» από τους τρεις πρώτους.

Για πρώτη φορά έχει καταρτιστεί ψηφοδέλτιο με τις φωτογραφίες των έξι Μητροπολιτών που διεκδικούν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Πρόκειται για τους:

* Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
* Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος
* Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
* Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
* Μητροπολίτης Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασίλειος
* Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας

Η διαδικασία

Εφόσον έχουν εκλεγεί οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι, θα τεθούν στη κρίση της Ιεράς Συνόδου που θα επιλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο. Και οι τρεις θα βρίσκονται στην ίδια γραμμή εκκίνησης και δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό που εξασφάλισαν στις σημερινές εκλογές.

Για να εκλεγεί κάποιος εκ των τριών Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της 16μελούς Ιεράς Συνόδου. Αν κανένας δεν εξασφαλίσει 9 ψήφους τότε θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε γίνεται κλήρωση.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Σε ποιον δίνουν προβάδισμα οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες φέρουν ως απόλυτο φαβορί τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ο οποίος ήρθε πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του 2006, αλλά τελικά έγινε Αρχιεπίσκοπος ο Χρυσόστομος Β’ με λιγότερες ψήφου.

Μάχη για τις άλλες δύο θέσεις του «τριπροσώπου», δίνουν οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασίλειος και Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας. Οι Μητροπολίτες Μόρφου Νεόφυτος και Κυρηνείας Χρυσόστομος δεν φαίνεται να έχουν πολλές πιθανότητες, αλλά ως κληρικοί δεν αποκλείουν το θαύμα!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment