PeristeriNews.gr
Πολιτική

Οι δηλώσεις των πολιτικών για την εθνική επέτειο της 28ης ΟκτωβρίουΔηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παραχώρησαν τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα, επέτειο του ηρωικού «ΟΧΙ», τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας» πρόσθεσε.

Στη συνομιλία που είχε με τον κυβερνήτη του μαχητικού F-16, Χρήστου-Πάρι Χαρίτου, από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων «ΖΕΥΣ», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Κύριε Σμηναγέ, σήμερα τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Τιμάμε μαζί και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προασπίζονται αποτελεσματικά την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί. Χρόνια Πολλά!».

Κυριάκος Μητσοτάκης

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας η σημερινή και η σκέψη μας γυρίζει 83 χρόνια πίσω, σε αυτούς που είπαν το μεγάλο «ΟΧΙ», στα νέα παιδιά που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Τιμούμε πρωτίστως αυτούς οι οποίοι δεν γύρισαν ποτέ πίσω στις οικογένειές τους, σε ένα ζεστό σπίτι ή έστω για μία αξιοπρεπή κηδεία.

Ογδόντα τρία χρόνια μετά, η χώρα μας στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη γειτονιά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ισχυρές, εγγυώνται την αποτρεπτική μας ισχύ. Αλλά βέβαια, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις: μια ισχυρή οικονομία, ισχυρές και σταθερές συμμαχίες και κυρίως την ενότητα του ελληνικού λαού.

Αυτή η ενότητα, η οποία επιδείχθηκε με τόση αυταπάρνηση πριν από 83 χρόνια, πρέπει να αποτελεί πάντα τον οδηγό για το μέλλον, για τον τρόπο με τον οποίον η χώρα μας θα αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία και θα εξέρχεται από κάθε κρίση ισχυρότερη.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Ο Πρωθυπουργός παρέστη επίσης στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, όπου κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια, παρακολούθησε την παρέλαση στο κέντρο των Χανίων.

Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας έστειλε το δικό του μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Σήμερα, επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, θέλω να δηλώσω την υπερηφάνεια για τις ιστορικές επιλογές της πατρίδας μας. Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που στήριξαν διαχρονικά αυτές τις επιλογές. Είμαστε, επίσης, πολύ υπερήφανοι για τις ένστολες και τους ένστολους που παρέλασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη Βέβαια, το ξέρετε όλοι, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποδεικνύεται στις παρελάσεις. Αποδεικνύεται στο πεδίο Απεδείχθη την 28η Οκτωβρίου του 1940. Απεδείχθη εσχάτως με την ανάσχεση της επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο την περίοδο 2019-2022. Χάρη στις ισχυρές και ακμαίες Ένοπλες Δυνάμεις της, χάρη στον προσωπικό τους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαια της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας».

Υπουργός Άμυνας της Κύπρου

«Θέλω να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κύπρου στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που συμβάλλουν και συνεισφέρουν στην ασφάλεια της Κύπρου», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλης Γεωργάλλας, σημειώνοντας ότι «αντλούμε δύναμη διδάγματα, παραδείγματα, ηθικό και ηρωικές πράξεις από το έπος των Ελλήνων του ’40», και δηλώνοντας την ίδια ώρα πως «θα φανούμε αντάξιοι των ηρωικών προγόνων και θα αγωνιστούμε μέχρι εσχάτων για να υπερασπιστούμε ό,τι κινδυνεύει και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει».

Στέφανος Κασσελάκης

«Ο ελληνικός λαός είπε “όχι” και πέτυχε το ακατόρθωτο, μια αντίσταση η οποία άλλαξε την ιστορία. Είμαστε η μόνη χώρα που γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίσταση στο φασισμό. Πάνω από όλα είναι η ενότητα μεταξύ μας. Αυτήν θα υπηρετήσω»

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στην πόλη.

Νίκος Ανδρουλάκης

Κριτική στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

«Το έπος του ’40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωές μας που έγραψαν με το αίμα τους μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό κατακτητή. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός με ενότητα, με πίστη. Τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά και για την πατρίδα. Δεν μπορώ, όμως, σήμερα να μην αναφερθώ και σε κάτι που θεωρώ αδιανόητο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο το ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Παντού και πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη λευτεριά και το δίκιο τους, που υψώνουν ανάστημα στη βία των κατακτητών και των εκμεταλλευτών. Αυτό κρίνεται σήμερα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αυτό θα κριθεί αύριο στους μεγάλους αγώνες που έχουν όλοι οι λαοί μπροστά τους», δήλωσε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Βασίλης Στίγκας

«Σήμερα, 28η Οκτωβρίου, γιορτάζουμε το θρυλικό έπος του 1940. Τότε που η γενναία Ελλάς ύψωσε το ανάστημά της μπροστά στις φασιστικές ορδές της Ιταλίας και είπε το μεγάλο ΟΧΙ στις δυνάμεις του Άξονα», επισημανε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Στίγκας πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στην πόλη.

Ενώ πρόσθεσε:

«Αυτό το θρυλικό έπος είναι ο φωτεινός οδοδείκτης όλων των Ελλήνων μέχρι σήμερα και θα είναι και στο μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ζήτω η αιωνία Ελλάς, Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων! Ευχαριστώ».

Δημήτρης Νατσιός

Ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, δήλωσε:

«Είναι τέτοια η μέρα που πριν από 83 χρόνια επισκέφθηκαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών τον γέροντα τότε, εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά και του ζήτησαν συμβουλές για την επερχόμενη περιπέτεια του έθνους μας. Και τους είπε αυτούς τους περίφημους στίχους που είναι και σήμερα επικαιρότατοι. “Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλον κανέναν, μεθύστε με το αθάνατο κρασί του ’21.” Κι αν μου επιτρέπετε να συμπληρώσω τον μεγάλο ποιητή να μεθύσουμε και σήμερα, μια νηφάλιος μέθη, με το αθάνατο κρασί του ’40 και του ’41. Γέμισε γαλανόλευκα σήμερα η ψυχή μας. Καμαρώσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, το ποτάμι της ζωής, τα νέα παιδιά μας, τα οποία υπερασπίζονται άγρυπνα την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική μας ακεραιότητα. Σήμερα είναι και μια δεύτερη γιορτή. Γιορτάζουμε την Αγία Σκέπη της Παναγίας μας».

Ελληνική Λύση

«Το “ΟΧΙ” του άξιου ηγέτη, Ιωάννη Μεταξά, κρατά ψηλά την ελληνική τιμή απέναντι στον ξένο κατακτητή. 28 Οκτωβρίου του 2023, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πει ένα βροντερό Όχι στο κράτος-τρομοκράτη και να ακυρώσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου εδώ, στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Φράγκος, εκπρόσωπος του κόμματος της Ελληνικής Λύσης.

Και πρόσθεσε: «Μη λησμονούμε άλλωστε ότι πάντοτε το έθνος μας έβγαινε ακμαίο μετά τα μεγάλα όχι».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Γ. Γεραπετρίτης: Εκτιμώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση της Τουρκίας για τη Μονή της Χώρας

Peristeri News

Δημοσκόπηση: Ανοίγει την διαφορά η ΝΔ με 15,4 μονάδες

Peristeri News

Β. Κικίλιας: Οι φωτιές στο όρος Αιγάλεω είναι εγκληματική συμπεριφορά

Peristeri News

Leave a Comment