PeristeriNews.gr
Πολιτική

Οι αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου


Αρκετές είναι οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε όσον αφορά στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, από υπουργικά πόστα αποχωρούν οι Τάκης Θεοδωρικάκος (Εσωτερικών) και Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας). Την ίδια στιγμή, μετακινούνται οι Μάκης Βορίδης (από Αγροτικής Ανάπτυξης σε Εσωτερικών) και Κωστής Χατζηδάκης (από Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Εργασίας), ενώ αναβαθμίζεται ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Κυβερνητικός εκπρόσωπος – ο οποίος προχώρησε και στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος – και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης.

Επίσης, μετακινείται η Σοφία Ζαχαράκη (από υφυπουργός Παιδείας σε υφυπουργός Τουρισμού) και ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναβαθμίζεται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει με τη σειρά του υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναβαθμίζεται, επίσης, από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης). Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης

Γεννημένος το 1973 στην Αθήνα, ο νέος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατάγεται από την Κορινθία και τη Βοιωτία. Υπήρξε επικεφαλής σε σημαντικό αριθμό συμβουλευτικών και ερευνητικών έργων, ενώ διετέλεσε γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ από τον Ιανουάριο 2017 μέχρι και τις νικηφόρες εκλογές του Ιουλίου 2019, όπου και εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.

Βρίσκεται στη θέση του γραμματέα της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, είναι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Δ.Ε.Τ.) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), καθώς και διευθυντής Ερευνητικής Μονάδας και πρώην πρόεδρος του Τμήματος.

Ο κ. Ταραντίλης, έχει βραβευτεί για πάνω από δέκα συνεχόμενα χρόνια ως ο καθηγητής με την υψηλότερη αξιολόγηση, μετά από αξιολογήσεις των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Αρθρογραφεί επίσης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο θεμάτων οικονομίας και ανάπτυξης, δημόσιας διοίκησης, περιβάλλοντος, παιδείας, έρευνας και τεχνολογίας.

«Στόχος μου να αξιοποιήσω τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχω αποκτήσει στην πορεία της ζωής μου, ώστε να τις μετασχηματίσω σε μια ευρύτερη δράση για την κοινωνία», δηλώνει στο προφίλ του ο νέος κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Άνοιγμα» προς την κεντροαριστερά με Γ. Αμυρά και Ν. Γιατρομανωλάκη

Έναν ήπιο ανασχηματισμό με πολλούς συμβολισμούς και νέα πρόσωπα επέλεξε τελικά ο πρωθυπουργός για να γράψει τη νέα σελίδα της κυβέρνησης στην πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2021. Ωστόσο, έκπληξη και στοίχημα η υφυπουργοποίηση του Γιώργου Αμυρά που συνιστά ένα «άνοιγμα« προς την κεντροαριστερά, αλλά και η αναβάθμιση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη ως Υφυπουργού αρμοδίου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Αμφότεροι προέρχονται από το Ποτάμι.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1967, ο Γιώργος Αμυράς έχει εκλεγεί βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το Ποτάμι και τη Νέα Δημοκρατία. Το 2014 συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων χωρίς κομματική στήριξη.

Στις εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τον Ιανουάριο 2019 ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι με αφορμή την αντιτιθέμενος στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι πολιτικός επιστήμονας . Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 2019 έως το 2021.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Ποταμιού, ενώ ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στις Ευρωεκλογές του 2014 . Αποχώρησε από το κόμμα το 2016.

Έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον ανασχηματισμό.

Ν. Ηλιόπουλος: Καμία αλλαγή στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να προστατεύσει τον κ. Μητσοτάκη

Κατά της κυβέρνησης στράφηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Δευτέρας (4/1) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος κατηγορώντας την για ανευθυνότητα.

«Είναι ένδειξη ανευθυνότητας της κυβέρνησης να τροφοδοτεί σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, αντί να συζητά πώς θα ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ ενώ αναφερόμενος στον ανασχηματισμό είπε: «Καμία αλλαγή στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να προστατεύσει τον κ. Μητσοτάκη από την πολιτική φθορά που έχει ήδη ξεκινήσει».

«Η κυβέρνηση φέρει ξεκάθαρη ευθύνη για την τραγωδία που βιώνουμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, όταν στη διάρκεια δύο μηνών lockdown έχουμε θρηνήσει 4.331 συμπολίτες μας» είπε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα περιορισμού από μόνα τους δε δουλεύουν, εφόσον δεν συνδυάζονται από μέτρα που προστατεύουν ουσιαστικά τη δημόσια υγεία». Αναφερθείς στο άνοιγμα των σχολείων, άσκησε κριτική στον κυβερνητικό εκπρόσωπο λέγοντας ότι «έσπευσε να προαναγγείλει την επαναλειτουργία τους, χωρίς να συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων που είναι αρμόδια για να προτείνει κάτι τέτοιο» και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο είναι τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια, να έχουν γίνει πρώτα τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς -και να γίνονται διαρκώς- αλλά και να υπάρξουν μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, έκανε λόγο για «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, οι οποίες δεν περιορίζονται στο κυβερνητικό πλιάτσικο που έγινε τις πρώτες μέρες, με στελέχη της κυβέρνησης να παίρνουν τα εμβόλια που προορίζονταν για υγειονομικούς».

«Οι ευθύνες συνεχίζονται με το γεγονός ότι ενώ έχουν φτάσει σχεδόν 96.000 εμβόλια στη χώρα, μέχρι χθες έχουν γίνει λιγότεροι από 4.000 εμβολιασμοί, ενώ καθημερινά έχουμε καταγγελίες από υγειονομικούς ότι αναβάλλονται εμβολιασμοί», εξήγησε.

ΚΙΝΑΛ: Το μήνυμα είναι «κλίνατε επί δεξιά»

«Κλίνατε επί δεξιά, είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση.

«Το δήθεν ‘νέο ξεκίνημα’ ενισχύει την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Είναι άσκηση κομματικής ισορροπίας που οδηγεί σε Κυβέρνηση μαμούθ, αντί του δήθεν επιτελικού σχήματος. Οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτε πια από αυτούς. Η φθορά τους επιταχύνεται», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Η «επικύρωση» των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός σηματοδοτεί δύο πράγματα: αφενός την επιδίωξη για πιο αποτελεσματική προώθηση του αντιλαϊκού έργου, αφετέρου την ‘επικύρωση’ των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές ήταν προϊόν συνειδητής πολιτικής επιλογής και όχι αστοχίας κάποιων υπουργών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε συγκεκριμένα υπουργεία, π.χ. Εργασίας, επιλέγονται γνωστοί ‘άνθρωποι ειδικών αποστολών’, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», προσθέτει.

Συνεπώς, συνεχίζει το ΚΚΕ, δεν πρόκειται για ‘επανεκκίνηση’, αλλά για ‘επιτάχυνση’ της πολιτικής που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις του κεφαλαίου. «Το συμπέρασμα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο φανερό, όσους επικοινωνιακούς χειρισμούς κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση», υπογραμμίζει.

«Για το λαό δεν μπορεί να υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, ούτε πολύ περισσότερο εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και πάλη, για να ηττηθεί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Σε μία «κυβέρνηση αρίστων» όλοι οι άριστοι χωρούν

«Σε μία ‘κυβέρνηση αρίστων’, όλοι οι άριστοι χωρούν» σχολιάζει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας, «Δια τούτο, εντός ενός υπουργείου φτιάχνεις άλλα 3-4 υφυπουργεία, για να χωρέσουν άπαντες. Είναι μεν παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά δεν παύει να είναι ‘πρωτοτυπία των αρίστων’».

«ΥΓ. Εάν παρ’ όλα αυτά δε φτάσουν οι θέσεις, φτιάχνουμε και ένα υφυπουργείο ‘απλούστευσης διαδικασιών’. Απλά, άριστα πράγματα, με άρωμα εκλογών», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

ΜέΡΑ25: Aνάξιος λόγου

«Ένας ανασχηματισμός ανάξιος λόγου» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε το ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα.

«Το “νέο ξεκίνημα” και η “συνέχιση των μεταρρυθμίσεων” που υποτίθεται σηματοδοτεί ο Ανασχηματισμός είναι απόλυτα συνεπή με την μέχρι τώρα κυβερνητική πρακτική: κάθε λέξη είναι κι ένα ψέμα» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τι “νέο” έφερε ο ανασχηματισμός; Ακόμα μεγαλύτερη άλωση της Κυβέρνησης και του κράτους από κομματικά στελέχη και παρέλαση “άριστων” επιτελαρχών στην εξυπηρέτηση της παρασιτικής ολιγαρχίας» συνεχίζει.

Και συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, το ΜέΡΑ25: «Κατά τ’ άλλα η “ομάδα των επιτυχιών” έμεινε στη θέση της για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment