PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Οι 6 καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα


Από την κοσμοπολίτικη Αράχωβα στα ατμοσφαιρικά Ζαγοροχώρια κι από το χιονοδρομικό του Χελμού στα γραφικά καλντερίμια της Δημητσάνας.

Ανακαλύψτε έξι πανέμορφους χειμερινούς προορισμούς και θέρετρα της Ελλάδας που αξίζει να εξερευνήσετε!

Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι ένας δημοφιλής χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αγαπητός στους λάτρεις των σπορ λόγω του χιονοδρομικού κέντρου που υπάρχει κοντά.

Η ιστορική πόλη των Καλαβρύτων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 756 μέτρων στη «σκιά» του Χελμού, σε μια προνομιακή θέση σε ένα πανέμορφο ελατοδάσος. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά, ακολουθώντας μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα από το χιονισμένο ελατοδάσος.

Από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής είναι τα Σπήλαια των Λιμνών και ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων. Η διαδρομή που ακολουθεί το τρενάκι έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

Πήλιο

Λίστα με χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας που να μην περιλαμβάνει τα χωριά του Πηλίου δε μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη. Το Πήλιο ανήκει στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας για χειμερινές εξορμήσεις.

Η Τσαγκαράδα είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου και πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά. Εδώ θα βρείτε πάρα πολλούς γραφικούς ξενώνες, πετρόκτιστα καλντερίμια, αιωνόβια πλατάνια και πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Αν ωστόσο αναζητάτε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, μακριά από κόσμο, ίσως θα ήταν καλύτερο να μην την επιλέξετε για σαββατοκύριακο. Η Τσαγκαράδα «πλημμυρίζει» από κόσμο και ζευγαράκια, που αποζητούν μια ρομαντική εξόρμηση.

Στις Μηλιές το πηλιορείτικο τοπίο περιλαμβάνει περίτεχνες κρήνες, που αναβλύζουν καθαρό, κρυστάλλινο νερό, και έναν πανέμορφο παλιό σταθμό τρένου. Στη Βυζίτσα θα θαυμάσετε διατηρητέα αρχοντικά χαρακτηριστικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα σοκάκια και τραπεζάκια στην πλατεία του χωριού κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Στην Πορταριά με την απίθανη θέα στην πόλη του Βόλου και του Παγασητικού θα απολαύσετε τη βόλτα σας στο γραφικό χωριό με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, τις παλιές εκκλησίες και τα μνημεία.

Αράχωβα

Εδώ και πολλά χρόνια κρατά τα σκήπτρα ενός από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Τα σαλέ της Αράχωβας γεμίζουν μόλις τα πρώτα χιόνια κάνουν την εμφάνισή τους στις πλαγιές του Παρνασσού.

Η ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και το χιονοδρομικό της κέντρο αποτελεί πόλο έλξης για σκιέρ και για όσους αγαπούν τα χειμερινά αθλήματα.

Αν οι χιονοπίστες δεν είναι το φόρτε σας, απολαύστε ένα ζεστό ρόφημα στις καφετέριες που θα βρείτε στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας και μαζέψτε δυνάμεις για μια βόλτα στα ανηφορικά στενά της. Επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Ιωάννη με τις βυζαντινές τοιχογραφίες και το εξωκλήσι της Ευαγγελίστριας, όπου φυλάσσεται η αραχοβίτικη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης.

Ιωάννινα και Ζαγοροχώρια

Χιονισμένο τοπίο, ομίχλη και περίπατος στη λίμνη των Ιωαννίνων. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για μια εκδρομή αυτό το χειμώνα;

Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας της πόλης και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα των Ιωαννίνων. Έχει συνδεθεί με την ιστορία του Αλή Πασά και κατοικείται από λιγοστές οικογένειες.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο που διατηρείται στο νησί, να ψωνίσετε από τα καταστήματα λαϊκής τέχνης και να γευτείτε τοπικούς μεζέδες στα ταβερνάκια και τα εστιατόρια που υπάρχουν εκεί.

Μερικά ακόμη αξιοθέατα στα Γιάννενα είναι η Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά, το Σπήλαιο του Περάματος και το κάστρο της πόλης.

Από τα Γιάννενα μπορείτε να αναχωρήσετε για μονοήμερες εκδρομές στο Ζαγόρι και τα 48 χωριά του. Τα φημισμένα Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Λίγο η ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τους πετρόκτιστους οικισμούς, λίγο τα πανέμορφα γεφύρια και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής, δε θέλει και πολύ για να καταλάβει κανείς για ποιο λόγο τα Ζαγοροχώρια έχουν γίνει τόσο δημοφιλή.

Ελάτη-Περτούλι

Η Ελάτη και το Περτούλι είναι δύο από τα πιο γνωστά χωριά του Κόζιακα και από τους πιο γνωστούς χειμερινούς προορισμούς στον νομό Τρικάλων. Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου προσελκύει πολλούς σκιέρ και λάτρεις των χειμερινών σπορ, καθώς διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα.

Οι πετρόκτιστοι παραδοσιακοί οικισμοί με τα γραφικά ταβερνάκια και τους πολυτελείς ξενώνες «βυθισμένους» στα χιονισμένα ελατοδάση του Κόζιακα θα σας μαγέψουν.

Η Ελάτη βρίσκεται σε υψόμετρο 938 μέτρων και είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής.

Το Περτούλι βρίσκεται λίγο πιο ψηλά, στα 1.200 μέτρα και είναι από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της περιοχής. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο στα χωριά του Κόζιακα περνά δίπλα από πανέμορφα ποτάμια, πέτρινα γεφύρια και καταρράκτες. Ό,τι ακριβώς δηλαδή θα χρειαζόσασταν για να ξεφύγετε εντελώς από την καθημερινότητα!

Δημητσάνα

Ο πανέμορφος διατηρητέος οικισμός της Δημητσάνας είναι ο καλύτερος προορισμός για μια αξέχαστη χειμερινή απόδραση!

Η ιστορική αυτή κωμόπολη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων πάνω στην αρχαία Τεύθιδα και πάνω σε δυο λόφους που «κοιτάνε» στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού.

Τα πετρόκτιστα σπίτια και τα γραφικά δρομάκια της συνθέτουν το ιδανικό χειμωνιάτικο σκηνικό. Αν μάλιστα την πετύχετε και χιονισμένη, θα είναι σα να έχετε πιάσει ταξιδιωτικό «τζακ ποτ»! Το ελατοδάσος του Μαινάλου ντυμένο στα λευκά είναι ένα όνειρο!

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Υδροκίνησης και τη Βιβιοθήκη της Δημητσάνας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Leave a Comment