PeristeriNews.gr
Οικονομία

Οι 13 αλλαγές της ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους στο 2024


Για τον έλεγχο εισοδημάτων και αποκάλυψη της φοροδιαφυγής από την ΑΑΔΕ ενεργοποιούνται ψηφιακά εργαλεία ελέγχου της φορολογητέας ύλης που ορισμένοι προσπαθούν να αποκρύψουν. Με το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, δηλαδή από 1ης Απριλίου, σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, μέτρο που αρχικώς επρόκειτο να ενεργοποιηθεί το 2023 αλλά μετατέθηκε για φέτος. Μέχρι τέλος του 2024 αναμένεται να εφαρμοστεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Από 1η Οκτωβρίου προβλέπεται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του ψηφιακού πελατολογίου, στην αρχή μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων. Επίσης, από 1η Οκτωβρίου σχεδιάζεται ο ψηφιακός έλεγχος των πινακίδων.

Η μεγάλη αλλαγή που προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2024 είναι ο έλεγχος live 2.0, δηλαδή η πραγματοποίηση φορολογικών ελέγχων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) ώστε να διασταυρωθεί ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε 13 σημαντικές αλλαγές οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο 2024.

Στις 13 ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης που θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο τρέχον έτος περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που θα είναι ασφαλισμένα από πιθανές φυσικές καταστροφές, η αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων, η ψηφιοποίηση λοιπών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, η παροχή ΑΦΜ σε ανήλικα παιδιά μέχρι 12 ετών με αυτόματες διαδικασίες και χωρίς αίτηση των γονέων ή των προσώπων που ασκούν τη γονική μέριμνα και η διασύνδεση με το Γενικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων.

Ακόμη, περιλαμβάνονται οι αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις Μητρώου με κωδικό QR, η διαδοχή των κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων και κυρίως η end-to-end ψηφιακή διακοπή της επιχείρησης και οι ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ των επιχειρήσεων.

Ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης εντός 2024

Οι ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης εντός 2024 είναι οι ακόλουθες:

  • End-to-end ψηφιακή διακοπή επιχείρησης
  • Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις Μητρώου με QR
  • Οίκοθεν ΑΦΜ σε ανήλικα (β φάση, ανήλικα από 1 έως 12 έτη)
  • Διασύνδεση με ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων
  • End-to-end ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ επιχείρησης
  • Διαδοχή κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων
  • Εξουσιοδοτήσεις προσβάσεων στις εφαρμογές
  • Ψηφιοποίηση λοιπών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου
  • Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων
  • Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων
  • Απλοποιήσεις στη βεβαίωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
  • Νέο website ΑΑΔΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment