PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Οδοιπορικό: Ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας με ειδικές ανάγκες


Με ανακοίνωση του το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου “Οδοιπορικό”, για το πρόγραμμα «ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας με ειδικές ανάγκες», αναφέρει τα παρακάτω:

Η νέα σχολική χρονιά σε λίγες μέρες πλησιάζει. Έχοντας στις αποσκευές μας την ελπίδα, αισιοδοξία, γνώση διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων αλλά και το όπλο του εμβολιασμού ευχόμαστε και ευελπιστούμε σε μια καλή δημιουργική χρονιά.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα και να στηρίζει κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς.

Μια καινούργια πρωτοποριακή δράση, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμά μας. Αφορά παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με ειδικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα απευθύνεται σε παιδιά που έχουν κινητικές δυσκολίες-αναπηρίες, καθώς και νοητική υστέρηση.

Στόχος του προγράμματος είναι η συμβουλευτική γονέων, η προσωπική, η κοινωνική, συναισθηματική παρέμβαση στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να έχουν μια ποιοτική καθημερινότητα στο σπίτι, να ενταχθούν αποτελεσματικότερα τόσο σε ομάδες συνομηλίκων όσο και γενικότερα σε πλαίσια όπως το προνήπιο, νηπιαγωγείο, οι πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της παιγνιοθεραπείας. Μέσω δραστηριοτήτων-παιχνιδιού το παιδί βελτιώνεται στην κίνηση, το συντονισμό χεριού-ματιού, την βλεμματική επαφή κτλ. Κυρίως ενισχύεται ψυχολογικά και ενδυναμώνεται η προσωπικότητα, η αυτοεκτίμησή του. Καλλιεργούνται δεξιότητες αυτοαντίληψης, εικόνας εαυτού, ανάληψης πρωτοβουλιών κτλ. Αξιοποιούνται τεχνικές όπως η ενασχόληση με πηλό, η ζωγραφική, τα παιχνίδια ρόλων κλπ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η αναπηρία «προκύπτει» σαν το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Οπότε η παρέμβαση/υποστήριξη του περιβάλλοντος κρίνεται απαραίτητη.

Το «Οδοιπορικό» παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους γονείς, καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την κα Εγγλέζου Μαρία, Ψυχολόγο, Εξωτερική Συνεργάτη-Εθελόντρια του Οδοιπορικού, η οποία έχει εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και πρώιμη παρέμβαση, σε συνεργασία με την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου κα Πελεκανάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργό-Ψυχοθεραπεύτρια.

Η παρέμβαση θα είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τις ανάγκες-ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού και θα διαρκεί από οκτώ (8) συναντήσεις έως ένα (1) έτος. Κάθε συνεδρία με το παιδί θα διαρκεί 45 λεπτά, αφού έχει προηγηθεί συνάντηση με τους γονείς.

Λόγω των πρωτοφανών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού και αφού έχει διασφαλιστεί ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Κυβέρνησης.

Όλες οι δράσεις του Κέντρου πραγματοποιούνται χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Δημότες, Κάτοικοι, Εργαζόμενοι στον Δήμο Περιστερίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου μας μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ. 2105786888, Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00 ή εναλλακτικά στο email kp.odiporiko@yahoo.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κλειστό το ΚΕΠ της Ανθούπολης από τις 11 Μαρτίου

Peristeri News

Βιωματικό εργαστήριο για Συμβούλους Σχολικής Ζωής στο 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου

Peristeri News

Συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (9η)

Peristeri News

Leave a Comment