PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Όχι στην έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών


Να μην εκδοθούν οι δύο πρώτοι Τούρκοι στρατιωτικοί πρότεινε η εισαγγελέας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Η εισαγγελική λειτουργός κρίνει απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών καθώς «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά». Η απόφαση θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.

Η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της ανέφερε ότι είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο, ενώ οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας δεν έχουν απαντήσει επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών, σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας.

«Έτσι παραβιάζεται η αρχή της ειδικότητας της ΕΣΔΑ. Να αποφανθείτε κατά της έκδοσης», ανέφερε η εισαγγελέας, η οποία πρόσθεσε πως «ακόμα κι αν θεωρηθεί νομικά βάσιμο το αίτημα, στην ουσία του πλέον πρέπει να απορριφθεί καθως προκύπτει ότι εφόσον εκδοθούν στην Τουρκία υπάρχει κίνδυνος να μην δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Όπως ανέφερε η εισαγγελέας:

  • έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν. 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω απο 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

«Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία απο βασανιστήρια».

Από την πλευρά του, ο πρώτος Τουρκος αξιωματικός μιλώντας στο δικαστήριο ανέφερε πως «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη συζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλεά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμέυσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα».

Παράλληλα αναφέρθηκε σε βασανιστήρια που έχουν υποβληθεί πολλοί συνάδελφοί του.

«Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν σαν έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές λέγεται.Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα.

Ο δεύτερος αξιωματικός είπε: «Ημασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως ειμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».

Στο δικαστήριο οι Τούρκοι στρατιωτικοί παρουσίασαν ένα βίντεο έτσι ώστε να αποδείξουν ότι δεν διασφαλίζεται το κράτος Δικαίου. Στο βίντεο κατά την ακροαματική διαδικασία γίνονται συλλήψεις δικαστών.

 

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment