PeristeriNews.gr
Πολιτική

«Ο Τσίπρας δεν δείχνει ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο»


«Ο μακρύς κατάλογος του Τσίπρα» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ η Badische Zeitung αναφέρει: «Κρατικίστικη αντίληψη από τον Τσίπρα».

«Ο μακρύς κατάλογος του Τσίπρα» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στο οποίο περιγράφεται η πρωταρχική ανάγκη υλοποίησης 105 μέτρων για ριζικές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο σχολιαστής διευκρινίζει ότι ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς επειδή περιλαμβάνει μέτρα που ανέβαλαν συνεχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντoμπρόφσκις, ο οποίος συστήνει άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Είναι σημαντικό να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο πακέτο», υπογραμμίζει ο Ντoμπρόφσκις. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Πρώτη προτεραιότητα έχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου (…) Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στην άρση της απαγόρευσης ροής κεφαλαίων», συμπληρώνει.

Όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι το Eurogroup θα ήταν έτοιμο να την ξεκινήσει μετά την έκθεση των θεσμών για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Επίσης, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου αποκαλύπτει ότι ανεπίσημα ίσως συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους στη διάρκεια συνάντησης του ΔΝΤ στη Λίμα.

Τέλος, συμφωνεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για ανάπτυξη εντός του 2016. «Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις όπως συμφωνήθηκε, τότε η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να κινείται το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε ότι θα βγει το 2016 από την ύφεση, αλλά το αναπτυξιακό δυναμικό υπάρχει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί ο δημοσιονομικός τομέας», τονίζει.

«Κρατικίστικη αντίληψη»

Ο Τσίπρας μπλοκάρει», είναι τίτλος της Badische Zeitung. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ενώ η Ελλάδα έχει πολλές υποχρεώσεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός της παραμένει δέσμιος της ιδεολογίας του.

«Ο Τσίπρας δεν δείχνει ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο κλεισμένος σε μια κρατικίστικη αντίληψη της οικονομίας», σημειώνει η εφημερίδα. «Αυτό αντανακλά το υπουργικό συμβούλιο. Ανέθεσε το υπουργείο Ενέργειας στον έμπιστό του Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα (…) Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απορρίπτει την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων παρά το ότι η Ελλάδα αυτό ακριβώς έχει υποσχεθεί στους δανειστές της. Υπουργός Ναυτιλίας παρέμεινε ο Θεόδωρος Δρίτσας, ορκισμένος αντίπαλος της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, για την οποία η χώρα δεσμεύτηκε στο νέο πρόγραμμα», αναφέρεται στο άρθρο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment