PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη από το ναρκωτικό «ζόμπι»


Το πρώτο θύμα από το ναρκωτικό «tranq» ξυλαζίνη, γνωστό και ως «ναρκωτικό ζόμπι», είναι ένας 43χρονος άνδρας που πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Καρλ Γουάμπουρτον, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, έχασε τη ζωή του τον Μάιο του 2022 στο σπίτι του, με την επιβεβαίωση πως η αιτία του θανάτου ήταν η ξυλαζίνη να έρχεται την περασμένη εβδομάδα σε έρευνα που δημοσίευσε το King’s College του Λονδίνου.

Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε ιστορικό κατανάλωσης παράνομων ναρκωτικών ουσιών και υπήρχε αναφορά για αυτόν σε διάφορες υπηρεσίες απεξάρτησης, όπως ανέφερε η έκθεση του αρμόδιου ιατροδικαστή.

Τα ναρκωτικά «tranq» είναι συντομογραφία της λέξης «tranquilizers» (καταπραϋντικά) και αναφέρονται σε ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Η χρήση του όρου «ζόμπι» σχετίζεται με τη ζοφερή εικόνα των χρηστών: Απώλεια αντίληψης, αδυναμία και επιβράδυνση των κινήσεων, αλλά και μεγάλες ανοιχτές πληγές στο σώμα.

Η ξυλαζίνη είναι ένα ηρεμιστικό που χρησιμοποιείται συνήθως από κτηνιάτρους για μεγάλου μεγέθους ζώα και θεωρείται ακατάλληλο, σε οποιαδήποτε δόση, για ανθρώπινη κατανάλωση.

Όμως εδώ και χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της και στην αγορά των ναρκωτικών. Ο 43χρονος από το Σόλιχαλ της Αγγλίας κατεγράφη επίσημα ως το πρώτο θύμα σε μια έκθεση του King’s College του Λονδίνου (KCL), η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Forensic and Legal Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το θύμα είναι πιθανό να αγνοούσε πως κατανάλωνε το «ναρκωτικό ζόμπι», καθώς αγόραζε ηρωίνη η οποία ήταν αναμειγμένη με ξυλαζίνη και φαιντανύλη. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτός είναι ο πρώτος θάνατος που σχετίζεται με τη χρήση ξυλαζίνης που αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και στην Ευρώπη, και υποδηλώνει την είσοδο της ξυλαζίνης» στη Γηραιά Ήπειρο.

Η χρήση ξυλαζίνης εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίες του 2000 στο Πουέρτο Ρίκο και έκτοτε έχει αναφερθεί πολλές φορές στις ΗΠΑ, όπου και χαρακτηρίζεται ως «αναδυόμενη απειλή» καθώς σχετίζεται με το 7% των θανάτων από υπερβολική δόση.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται θάνατος στην Ευρώπη. Η χρήση του ναρκωτικού προκαλεί επιβράδυνση της αναπνοής και του καρδιακού ρυθμού σε επικίνδυνα επίπεδα, αλλά και μεγάλες ανοιχτές πληγές στο δέρμα. Οι πληγές εξαπλώνονται σταδιακά σε όλο το σώμα, προκαλώντας σήψη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Leave a Comment