PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις 10:30 χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Η συνάντηση που κράτησε περί τα 40 λεπτά έγινε μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει κατ’ ιδίαν για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνεται στη βουλή όπου αναμένεται να κάνει δηλώσεις για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο πρωθυπουργός στη συνέχεια θα έχει συνάντηση στις 12.30μ.μ. με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στις 13:30, με τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις τις 15:00, με τον Σ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού και στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων.

H κυβερνητική θέση που εισηγείται ο πρωθυπουργός ως εθνική γραμμή και για την οποία θα ζητήσει στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι η λύση-πακέτο ή αλλιώς η πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα μπει στον πάγο.

Ειδικότερα, όπως έγινε σαφές κατά το χθεσινό μίνι υπουργικό συμβούλιο, η έκβαση του Σκοπιανού θα κριθεί από την αποδοχή ή όχι εκ μέρους της ΠΓΔΜ του αδιαπραγμάτευτου ελληνικού όρου να αλλάξει το Σύνταγμά της απαλείφοντας τα επίμαχα σημεία που αναδεικνύουν τις αλυτρωτικές τάσεις της γείτονος.

Αυτός ο όρος καλύπτει και το «erga omnes», δηλαδή την χρήση έναντι όλων του νέου ονόματός της – εάν βεβαίως οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή ονομασία.

Κι αυτό διότι το σημερινό όνομα «Μακεδονία» είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, γεγονός που επικαλέσθηκε στο παρελθόν η ΠΓΔΜ για να προωθήσει την διπλή ονομασία – και να χάσει, τελικά, το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008.

Η επίμονη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο “erga omnes” κατά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, ήταν το σημείο που «εκνεύρισε» τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης και φυσικά το σημείο στο οποίο εστιάζει την πολεμική της η σκοπιανή αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα έχουν αυξηθεί, ενώ στην ΠΓΔΜ η κυβέρνηση Ζάεφ προσπαθεί να βρει τρόπους συνεννόησης με την σκοπιανή αντιπολίτευση η οποία αντιδρά εντόνως στην προτεινόμενη λύση του προβλήματος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment