PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ο πολιτικός κόσμος για τον Λεωνίδα Κύρκο


Με λόγια συγκίνησης και εξαίροντας την πολύχρονη προσφορά του αποχαιρετούν τα πολιτικά κόμματα τον Λεωνίδα Κύρκο, που άφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Τη θλίψη του εκφράζει ο πολιτικός κόσμος για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου, που άφησε τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 87 ετών.

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας επισημαίνουν την εμβληματική προσωπικότητα του Λεωνίδα Κύρκου, που αφιέρωσε τη ζωή του στην εμπέδωση των δημοκρατικών ιδεωδών και της σταθερότητας του κοινοβουλευτισμού.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε δήλωσή του εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου. «Υπήρξε μια ιστορική πολιτική προσωπικότητα της χώρας που αφιέρωσε τη ζωή του στην εμπέδωση των δημοκρατικών ιδεωδών και της σταθερότητας του κοινοβουλευτισμού», τονίζει ο κ. Παπούλιας και προσθέτει: «Ο Λεωνίδας Κύρκος οραματίστηκε μια ευρωπαϊκή Αριστερά και αγωνίστηκε για μια Δημοκρατία με κέντρο τον άνθρωπο. Θα τον θυμόμαστε για το ανανεωτικό του πνεύμα και για την ακρίβεια του λόγου του σε μια πορεία που χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και γνήσιο πολιτικό πάθος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος σε δήλωσή του για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου τονίζει ότι ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής, που σημάδεψε με τη δράση του την πορεία του τόπου. Στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του αναδείχτηκε, μέσα από τους αγώνες και τις προοδευτικές ιδέες του, σε ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς, υπηρετώντας με μαχητικότητα την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του εξαίρει την προσωπικότητα του Λεωνίδα Κύρκου και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε όχι μόνο στην Αριστερά αλλά και στην πολιτική ζωή της χώρας. «Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς στην Ελλάδα. Αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρωτοπόρος εκφραστής των ανανεωτικών ιδεών. Οραματιστής μιας ενωμένης Ευρώπης της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά νέους δρόμους, πιστεύοντας πάντα ότι η Αριστερά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόρριψη του δογματισμού, με ειρηνικές μορφές αγώνων, που σέβονται και αναδεικνύουν την δημοκρατία και τον διάλογο. Με την συνεπή στις αρχές του στάση και δράση, με το ήθος του, έγραψε τη δική του ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου και πρωταγωνίστησε σε σημαντικές στιγμές του δημόσιου βίου.Μέχρι την τελευταία στιγμή, με την παρουσία του και τις πρωτοβουλίες του, παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να αλλάξει η Ελλάδα, να ανανεώνεται συνεχώς η Αριστερά».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, δήλωσε: «Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμία του ανανεωτικού αριστερού λόγου, βασική παράμετρος του οποίου ήταν πάντα η στρατηγική της εθνικής ενότητας. Στην τελευταία φάση της ζωής του, έδειξε με τη στάση του, εν μέσω της κρίσης, τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά προοδευτικός, ριζοσπάστης και ενωτικός ταυτόχρονα. Με την προσωπική του πορεία, ο Λεωνίδας Κύρκος είχε γραφτεί εδώ και πολύ καιρό στην Ιστορία. Η φυσιογνωμία του θα είναι πάντα παρούσα, μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον φτωχό δυστυχώς σε γενναιόδωρες και συναινετικές πολιτικές προτάσεις».

Το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τη λύπη του, για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς. «Με τους αγώνες του για τη Δημοκρατία και την Αριστερά, με την ιδιαίτερη κοινοβουλευτική του παρουσία και τις καινοτόμες ιδέες του, κατέκτησε τη δική του, ξεχωριστή θέση, στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία της χώρας. Ο Λεωνίδας Κύρκος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, σταθερά προσανατολισμένος στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου, δήλωσε: «Ήταν ο ηγέτης της Αριστεράς, που σημάδεψε με τη ζωή του, τη δράση του και τις ιδέες του, όχι μόνο την Παράταξή του, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική πολιτική σκηνή για πολλές δεκαετίες. Πρωτοπόρος στο κίνημα για την ανανέωση της Αριστεράς, ευτύχισε να τιμηθεί εν ζωή από πολλούς αντιπάλους του και να αγαπηθεί από πολυάριθμους φίλους του, απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Ακούραστος σε όλη του τη ζωή, πεισματικά αφοσιωμένος στις ιδέες τ
ου, αλλά και ασυνήθιστα ειλικρινής στην αυτοκριτική του, άφησε πλούσια πολιτική κληρονομιά σε όλους, φίλους και αντιπάλους του».

Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου: «Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν από τους τελευταίους εναπομείναντες της ηρωϊκής και άτυχης γενιάς που έζησε όλες τις περιπέτειες και δυσκολίες του λαού μας από την μεταξική δικτατορία μέχρι την δικτατορία των συνταγματαρχών. Και ήταν πάντοτε μαχητής στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο. Τον χαρακτήριζε το δημοκρατικό ήθος, η απόλυτη εντιμότητα, η σταθερότητα στις απόψεις του και κυρίως το πολιτικό του θάρρος. Το οποίο εκδήλωσε από την εποχή της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής αλλά και σε όλη τη δύσκολη και μακρά πολιτική του πορεία. Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πνεύμα ανοικτό, χωρίς αγκυλώσεις, έβλεπε μακριά και προπαντός υπήρξε από τους πολιτικούς που με πράξεις έβαζε το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού. Είχα την τιμή να συνδέομαι μαζί του φιλικά παρά το γεγονός ότι ήμασταν σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους. Μας συνέδεσαν κοινοί αγώνες για την προκοπή του λαού και του τόπου. Η απώλεια του είναι μεγάλη για το δημόσιο βίο και εκφράζω την οδύνη μου γι΄ αυτήν. Απευθύνω θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του, τους οικείους του και τους φίλους του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του εκφράζει τη βαθιά του λύπη τονίζοντας: «Η Ελλάδα σιγά – σιγά αδειάζει από τη δρακογενιά της. Τη γενιά που δεν λύγισε μπροστά στις θανατικές καταδίκες και έδωσε την μεγάλη μάχη για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση», επισημαίνοντας ότι «εκπροσώπησε επάξια αυτή τη γενιά, περπάτησε μαζί της στον πολυτάραχο 20ο αιώνα, δίνοντας όλο του το είναι για τη προκοπή αυτού του τόπου, τη κοινωνική δικαιοσύνη, το δημοκρατικό σοσιαλισμό».

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Ο Λεωνίδας Κύρκος στην πολυτάραχη διαδρομή του υπήρξε ένας πρωτοπόρος, ακαταμάχητος, διορατικός και ασυμβίβαστος ηγέτης της αριστεράς. Ο λόγος του κατόρθωνε να διευρύνει το ακροατήριο της αριστεράς και η συμβολή του στην υπόθεση της δημοκρατίας και στην ανύψωση του πολιτικού διαλόγου και της αντιπαράθεσης αναγνωρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα».

Ο ΛΑ.Ο.Σ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε ευπρέπεια. Πάντα συνετός, συμβούλευε το σωστό, δεν εισακούετο πάντα όπως και τελευταία. Όμως η καρτερικότητα του και η ευρύτητα του θα τον καταγράψουν στους καταλόγους των σημαντικών ανθρώπων της γενιάς του».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σε δήλωσή του για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, μεταξύ άλλων τονίζει: «Με την πολιτική του δράση, την αγωνιστική του διαδρομή, την τολμηρή πολιτική του σκέψη και το προσωπικό παράδειγμα ζωής, σημάδεψε για δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή και την ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της για τη μεγάλη αυτή απώλεια αναφέρει: «Ο Λεωνίδας Κύρκος ως ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα έγραψε ιστορία στον τόπο. Οικοδόμησε μια Αριστερά πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική, πιο ανοικτή στα νέα ρεύματα και μπόρεσε να την οδηγήσει να παρακολουθήσει τις αλλαγές στην Ενωμένη Ευρώπη. Ήταν άνθρωπος δημιουργικός και ανεξάρτητος, πνεύμα ελεύθερο και γνήσια δημοκρατικό. Ο Λεωνίδας Κύρκος με την εντιμότητα και το ήθος που τον διέκρινε, την ανθρωπιά και την καλοσύνη του, τη μαχητικότητα και την πίστη στις ιδέες του, είναι ένα παράδειγμα πολιτικού προς μίμηση όχι μόνο από την Αριστερά, αλλά απ’ όλον τον πολιτικό κόσμο. Για μένα υπήρξε πολύτιμη η προσωπική σχέση που είχαμε, τον αποχαιρετώ με αγάπη και εκφράζω στην οικογένεια του, στους οικείους και φίλους του θερμά συλλυπητήρια».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Λεωνίδα Κύρκου, υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξε υπόδειγμα εντιμότητας και συνέπειας και σηματοδότησε με τη στάση του τη γενιά του. Άνθρωποι σαν τον εκλιπόντα, που θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον για καλό του κοινωνικού συνόλου, δείχνουν την αναγκαία στάση για να ξεφύγει η χώρα μας από το φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της κρίσης».

Τη θλίψη του για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου εξέφρασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, δηλώνοντας: «Θα θυμόμαστε πάντα τον Λεωνίδ
α Κύρκο, τον άνθρωπο, τον πολιτικό, έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες της Αριστεράς στην Ελλάδα. Θα τον θυμόμαστε για τις αξίες του, τα οράματα, τη στάση ζωής του, το διαρκή αγώνα του για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, πληροφορηθείς το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο θάνατος του Λεωνίδα Κύρκου είναι μια μεγάλη απώλεια, ασφαλώς για την Ανανεωτική Αριστερά, για την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη αλλά και για τη χώρα μας. Συνέδεσε τη μεγαλειώδη πολιτική του διαδρομή με κορυφαία γεγονότα. Από την κατοχή και την αντίσταση στον αγώνα κατά της ξένης εξάρτησης και στη συνέχεια στους αγώνες για την ανανέωση του αριστερού προοδευτικού κινήματος. Με τις πρωτοβουλίες του και την ενότητα της ευρύτερης Δημοκρατικής Αριστεράς, ουσιαστικά άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη, ιδιαίτερα για τη σημερινή κρίσιμη περίοδο που βιώνει η χώρα και ο λαός μας. Άνθρωπος του διαλόγου, άνθρωπος των συνθέσεων και των δυναμικών συμβιβασμών, ο Λεωνίδας Κύρκος με το έργο του αφήνει μια κληρονομιά για όλους μας. Και για τον ιστορικό χώρο που υπερασπίστηκε, αλλά και για την Ελλάδα και για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η παρακαταθήκη αυτή πιστεύω πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους. Κυρίως εκείνο το μήνυμα που προσπάθησε να κάνει πράξη την ευρύτερη εθνική ενότητα. Αυτή την ευρύτερη εθνική ενότητα και την εθνική συναίνεση την έχουμε ανάγκη σήμερα. Άρα λοιπόν, το έργο του, η ιστορική του διαδρομή και τα μηνύματά του, είναι κατ’ εξοχήν επίκαιρα σήμερα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Με 159 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νίκη οι Νίκος Αναδιώτης και Άκης Τσελέντης

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

Leave a Comment