PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ο Περιστεριώτης που «οικοδομεί» το μέλλον των παιδιών


Κοιτίδα γνώσης και Πολιτισμού εντοπίσαμε στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι.

Πρόκειται για το διεπιστημονικό κέντρο Διά…λόγου Τέχνη στο οποίο γίνονται δωρεάν συνεδρίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής αγωγής, ενώ υπάρχει και ειδικός παιδοψυχολόγος.

Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί διαβάζουν τα παιδιά για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο γίνονται και δράσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διοργανώνονται αγώνες 5Χ5 μεταξύ  παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών, επισκέψεις σε θέατρα, λούνα-παρκ, ενώ το χώρο του κέντρου επισκέπτονται συγγραφείς παιδικών βιβλίων, ακόμη και σοπράνο… Όλα αυτά έγιναν πράξη από το όραμα ενός νεαρού Περιστεριώτη, του Σταύρου Θεοδωρακόπουλου.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωρακόπουλος μιλά στο PeristeriNews.gr για το πώς ξεκίνησε το διεπιστημονικό κέντρο, για τις ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες, γιατί επέλεξε το Περιστέρι αλλά και για το πώς οραματίζεται τα παιδιά των επόμενων γενεών…

Είστε ο «εμπνευστής» του Διά…λόγου Τέχνης. Ενός διεπιστημονικού κέντρου για παιδιά. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην δημιουργία του και γιατί στο Περιστέρι;

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης.  Γιατί στο Περιστέρι; Γιατί εδώ μεγαλώσαμε, εδώ είναι η γειτονιά μας και αυτό το γεγονός μας επιβάλει το ηθικό χρέος με την γνώση και την εμπειρία μας να δώσουμε στα παιδιά μας την ώθηση προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερα μέσα για να κατακτήσουν το αύριο. Σε ότι αφορά την δημιουργία ήταν πρόκληση για εμένα και την ομάδα μου να παρέχουμε υψηλά ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας.  Αυτό διακρίνεται πολύ εύκολα, ότι ισχύει, αν παρατηρήσει κανείς την πρόοδο των  παιδιών.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες σας και πόσο κοστίζουν;

Να τονίσω πως οι υπηρεσίες μας είναι ΔΩΡΕΑΝ(μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων).  Τώρα να σας πω ότι παρέχουμε συνεδρίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής αγωγής, παρακολούθηση από παιδοψυχολόγο, ενώ γίνονται καθημερινά μαθήματα σχολικής μελέτης, δηλαδή προετοιμάζουμε τα παιδιά για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας. Μόνο η τελευταία υπηρεσία που ανέφερα κοστίζει 70 ευρώ μηνιαίως οι παραπάνω είναι ΔΩΡΕΑΝ όπως είπα. Και αφού μου δίνετε το Βήμα να σας επισημάνω πως κάνουμε και Συμβουλευτική Γονέων και αυτή ΔΩΡΕΑΝ. Αν κανείς αναρωτηθεί τι είναι η Συμβουλευτική Γονέων, πρόκειται για συνεδρία με τον ψυχολόγο μας μέσω της οποίας επισημαίνονται «οδοί» επικοινωνίας στο σπίτι μεταξύ γονέων και παιδιών. Εννοείται πως σε όλες υπάρχει το ιατρικό απόρρητο.

theodorakopoulos_2
Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια συνεδρίας λογοθεραπείας

Κάνετε κάποιες δράσεις , πέρα των μαθητών, με τα παιδιά;

Τα παιδιά μας είναι το Αύριο.  Για εμάς είναι η προέκταση της σκέψης μας και αν θέλετε και του εαυτού μας.  Εννοείται πως η ζωή δεν είναι μόνο μελέτη και μάθημα. Θέλουμε να δώσουμε ερεθίσματα για την φαντασία τους αλλά και τις δεξιότητες τους.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε παίξει ποδόσφαιρο σε ένα 5Χ5. Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί γίναμε ένα. Κυνηγήσαμε την στρογγυλή θεά, ντριπλάραμε, πασάραμε και σκοράραμε. Δεν ήταν μόνο τα γκολ αλλά η επαφή… η ατμόσφαιρα της αλάνας που προλάβαμε να παίξουμε εμείς. Αυτό μετά-δώσαμε στα παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι, πέρα απ’ αυτό του αθλητισμού, είναι να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα και τις γνώσεις των παιδιών μας.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε πραγματοποιήσει εκδήλωση με την σοπράνο (από το Περιστέρι) Άννα Καπόνε Πάπας η οποία παρέσυρε τους μικρούς μας στις γειτονιές του Μάνου Χατζιδάκι.  Στο ίδιο πλαίσιο είχε έρθει στο χώρο του Διά…λόγου Τέχνη η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαριάννα Κουμαριανού.

Στα συν θα πρέπει να συγκαταλέγεται και η επίσκεψη στο θέατρο Αβάκιο όπου παιδιά και γονείς απόλαυσαν την παράσταση «Πρίγκιπας και φτωχός» της κας. ΚέλλυΣταμουλάκη.

Τα προηγούμενα Χριστούγεννα επισκεφθήκαμε το AllouFunPark όπου οι στιγμές ήταν μοναδικές και γεμάτες ανεμελιά, ενώ αυτό που μας γέμισε ήταν ο ήχος από τα χαρούμενα γέλια των παιδιών.  Επίσης η επίσκεψη  στο ΟΑΚΑ σε αγώνα της ΑΕΚ ήταν μια εμπειρία που τα παιδιά μας την συζητούν ακόμη. Οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιήθηκαν ΔΩΡΕΑΝ για όλα μας τα παιδιά και έπονται και άλλες…

Ποιες είναι οι ενδείξεις για να φέρει ένας γονέας το παιδί του στο Διά…λόγου Τέχνη;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Και με την ευκαιρία αυτή να σας πω πως και οι αξιολογήσεις που κάνει η διεπιστημονική μας ομάδα είναι και αυτή δωρεάν.  Τώρα μπορεί το παιδί να μην λέει κάποια γράμματα, όπως το ρ, να κάνει αναγραμματισμό, το καπάκι να το λέει παπάκι, να διαβάζει πολύ και όμως να μην έχει την επιθυμητή πρόοδο, να μην θυμάται πράγματα, να έχει «κοντή μνήμη», να έχει ανήσυχο ύπνο ή να αργεί να κοιμηθεί, να κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη κ.α  Είναι κάποιες από τις ενδείξεις!

theodorakopoulos_3
Με τον υπεύθυνο του τμήματος Σχολικής Μελέτης, εκπαιδευτικό Γιώργο Σαρλή

Που είναι η έδρα σας;

Βρισκόμαστε στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι. Συγκεκριμένα στην πάροδο Τσιμισκή 3 ή αλλιώς Νικηφόρου Β’ Φωκά 3. Για να μην μπερδευτούν οι αναγνώστες σας μπορούν να πάρουν την Τσιμισκή από την Αγίου Βασιλείου και στο 123 αριστερά έχει την πάροδο όπου βρίσκεται το Διά…λόγου Τέχνη.

Το τηλέφωνο είναι το 210-5742039. Και μπορεί κανείς να μας ακολουθήσει στο facebook: https://www.facebook.com/dialogoutexni/

Τέλος, πως οραματίζεστε τον κόσμο;

Ο Πλιάτσικας σε ένα παλιότερο του τραγούδι έλεγε αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα θα ξανά-έβαφα γαλάζια την θάλασσα. Εγώ με την ομάδα μου για να αλλάξω τον κόσμο, με την δουλειά μου θα το επιχειρήσω  κάνοντας τα παιδιά ευτυχισμένα παρέχοντας τους όσα πιο πολλά εφόδια μπορώ…  Το μέλλον του κόσμου είναι ευοίωνο αν τα παιδιά μας είναι ευτυχισμένα και ισορροπημένα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλλάζει και πάλι το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού – Καταιγίδες στην Αττική

Peristeri News

Έκρηξη από γκαζάκια στην είσοδο κολλεγίου στον Ταύρο

Peristeri News

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment