PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο Λούλα ντα Σίλβα νέος πρόεδρος της Βραζιλίας


Με πολύ μικρή διαφορά ο Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη χθες Κυριακή (30/10) πρόεδρος της Βραζιλίας, κερδίζοντας τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον απερχόμενο ακροδεξιό αρχηγό του κράτους, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα με σχεδόν το 99% των ψήφων καταμετρημένο. Ο Λούλα δεσμεύτηκε πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική «ειρήνη» και την «ενότητα» που «έχει ανάγκη» η χώρα του, τονίζοντας ότι η Μπραζίλια «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι πια «παρίας».

«Η Βραζιλία κι ο πλανήτης χρειάζονται τον Αμαζόνιο ζωντανό», τόνισε ο κεντροαριστερός ηγέτης στην επινίκια ομιλία του, καθώς ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μπολσονάρου δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα διότι επί των ημερών του η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Δεσμευόμενος πως η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει «την πείνα» στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους, ο Λούλα ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρας μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».

Ηγέτες χαιρετίζουν τη νίκη του Λούλα

Για εκλογή του Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» έκανε λόγο ο Τζο Μπάιντεν, Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως η εκλογή του «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη χθες Κυριακή τον Λούλα για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, τις πιο πολωμένες στο κράτος της Λατινικής Αμερικής εδώ και δεκαετίες, που πάντως όπως σημείωσε ήταν «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Λούλα, η νίκη του οποίου στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή, αναρτώντας επίσης το μήνυμα στα πορτογαλικά.

«Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε. Αδημονώ να συνεργαστώ με τον Λούλα για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση των χωρών μας (…) και να προωθήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες — όπως την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας και επεσήμανε ότι ελπίζει να έχουν «μια εποικοδομητική συνεργασία», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια (…) Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε το μεγάλο πολιτικό σας κύρος. Ελπίζω ότι, καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την εποικοδομητική ρωσοβραζιλιάνικη συνεργασία σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment