PeristeriNews.gr
Διεθνή

O Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου νέος πρόεδρος του Eurogroup


Kόντρα στα προγνωστικά που ήθελαν την Ισπανίδα, Νάντια Καλβίνο, να είναι το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή του Μάριο Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup, νέος επικεφαλής θα είναι τελικά ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου. Αναλαμβάνει καθήκοντα σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρωζώνη βιώνει τη βαθύτερη ύφεση από την δεκαετία του ’30 και παλεύει να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης.

O Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών εξελέγη σε μία διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 18:00 ώρα Βρυξελλών. Η ψηφοφορία ήταν μυστική. Στον πρώτο γύρο κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους. Aπό τον δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα, που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους, και έτσι αναμετρήθηκαν η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο με τον Πασκάλ Ντόναχιου.

«Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης» είχε δηλώσει ο Ντόναχιου πριν από το Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες ήθελαν τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να στηρίζουν την υποψήφια της Ισπανίας. Ωστόσο αυτό δεν ήταν όπως φαίνεται αρκετό.

Ο 45χρονος Ντόναχιου θεωρείται ένας συνετός διαχειριστής ο οποίος επανέφερε τη χώρα του στον ορθό δημοσιονομικό δρόμο έπειτα από μια ισχυρή κρίση. Μένει να φανεί εάν θα μπορέσει να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται και η Ευρωζώνη και κυρίως να πετύχει συγκλίσεις που επεδίωξε, αλλά δεν πέτυχε ο Μάριο Σεντένο.

Έκπληξη ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Η επικράτηση του 45χρονου κ. Ντόναχιου θεωρείται έκπληξη γιατί όλες οι εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδιναν φαβορί για την εκλογή την Ισπανίδα Υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνο. Η εκλογή έγινε σε δύο γύρους, στον πρώτο κανένας δεν συγκέντρωσε τουλάχιστον 10 ψήφους για να εκλεγεί. Ο Λουξεμβούργιος υποψήφιος Πιέρ Γκραμένια που τερμάτισε τρίτος αποχώρησε, ενώ στον δεύτερο γύρο έμειναν Ντόναχιου-Καλβίνο για να επικρατήσει ο Ιρλανδός.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με εξαίρεση χώρες, όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία, που είχαν δημοσιοποιήσει τη στάση που θα κρατούσαν απόψε, για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει επίσημη εικόνα στην παρούσα φάση. Είναι όμως βέβαιο ότι ο νέος πρόεδρος είχε την στήριξη των περισσότερων κυβερνήσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρώτη πολιτική δύναμη σε 7 χώρες της Ευρωζώνης. Είχε επίσης τη στήριξη της Ολλανδίας και των περισσότερων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Την διαφορά την έκαναν οι μικρές χώρες. Την κ. Καλβίνο φαίνεται ότι την στήριξαν όλες οι μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), καθώς και η Πορτογαλία.

O Πασκάλ Ντόναχιου, υπουργός Οικονομικών από το 2017, θεωρείται στη χώρα του πετυχημένος, αφού συνετέλεσε στο να βρει ξανά η ιρλανδική οικονομία τον βηματισμό που είχε χάσει στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και για αρκετά χρόνια μετά. Μάλιστα, το 2018 πέτυχε το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα στη χώρα του μετά την κρίση του 2008 και αυτό του πιστώθηκε. Θεωρείται χαμηλών τόνων και συμβιβαστικός. Πάντως, ο νέος Πρόεδρος του Εurogroup αναλαμβάνει ένα καίριο ευρωπαϊκό πόστο σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment