PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Ο Φ. Κουγιουμτζής για τη διαχείριση απορριμάτων στο Δ.Σ. Περιστερίου


Ομιλία του επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι», Φώτη Κουγιουμτζή στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29-9-2015, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου, ένα χρόνο μετά την σχετική πρόταση-πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, συζητάει το θέμα της κατάρτισης Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Η παράταξή μας, συμφωνεί με τους βασικούς άξονες που θέτει η Περιφέρεια για την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου και ειδικότερα:

Η διαλογή στην πηγή (ΔσΠ) , η μικρή κλίμακα των εγκαταστάσεων, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση απορριμμάτων θεωρούμε ότι είναι οι λύσεις σε αντίθεση με τις χωματερές που μολύνουν το υπέδαφος. Σε αντίθεση με τη δημιουργία τεράστιων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.

Η υφιστάμενη κατάσταση με τις χωματερές αλλά και το σχέδιο των μονάδων επεξεργασίας, που υπήρχε στο παρελθόν από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, ευνοούσαν την παραμονή των απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή και αυτό δεν μπορεί να είναι σήμερα αποδεκτό από κανένα.

Το σχέδιο της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας στηρίζεται στην τοπική διαχείριση που πρέπει να εφαρμόσουν οι ΟΤΑ και όχι σε 4 θηριώδη εργοστάσια σύμμεικτων που θέλουν να κάνουν οι εργολάβοι.

Ειδικότερα το σχέδιο της Ρένας Δούρου προκρίνει την δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων σε αντίθεση με το σχέδιο των εργολάβων που προκρίνουν, για ευνόητους λόγους, την μαζική επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων.

Το σχέδιο της Περιφέρειας συγκρούεται με την διαφθορά που υπάρχει στον χώρο της διαχείρισης και με τα εργολαβικά συμφέροντα. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής το ταχύτερο, καθώς και η διασφάλιση της προστασίας του νέου συστήματος διαχείρισης από εργολαβικά και άλλα συμφέροντα.

Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης , πρέπει να είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Να διασφαλίζουν τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το προτεινόμενο από τη Διοίκηση του Δήμου Σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στερείται πολιτικής τόλμης και φιλοσοφίας για ένα βήμα παραπέρα σύμφωνα με όσα ανωτέρω συνοπτικά αναφέρθηκαν.

– Αποτελεί μια έκθεση ιδεών και ευχών και όχι πρακτικών λύσεων

– Χρησιμοποιούνται στοιχεία ελλιπή και μερικές φορές λανθασμένα, όπως π.χ ο πραγματικός πληθυσμός της Πόλης αλλά και ο προβλεπόμενος για το μέλλον σε μία Πόλη που έχει προοπτική ανάπτυξης.

– Οι εγκαταστάσεις που προτείνονται δεν λαμβάνουν υπόψη πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον. Οποιοδήποτε σύστημα, εάν δεν λάβει υπόψη αυτή την παράμετρο κινδυνεύει να καταρρεύσει και να δημιουργήσει απρόβλεπτα αδιέξοδα. Πρέπει η εφαρμογή να είναι βιώσιμη αφού αναφέρεται όχι μόνο στο κοντινό αλλά και στο απώτερο μέλλον.

– Στο προτεινόμενο σχέδιο υπάρχουν αντιθέσεις. Ενώ οραματίζεται μια αόριστη και χωρίς χρονοδιάγραμμα προοπτική απομάκρυνσης του νεκροταφείου και του γκαράζ, ταυτόχρονα προωθείται η αδειοδότηση του Σ.Μ.Α και του παράνομου και επικίνδυνου για την υγεία εργαζομένων και των κατοίκων λειοτεμαχιστή. Τι άλλο από ομολογία της παρανομίας είναι αυτή η παραδοχή με την αναζήτηση τρόπου νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων για τις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε βάρος του Δήμου και των δημοτών στο παρελθόν; Και μάλιστα σχεδιάζεται προκλητικά και η επέκτασή του. Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ισχύουσες διατάξεις του Π.Δ 596/1981 και των διατάξεων του Γ.Π.Σ του 2008 όπου ο χώρος του γκαράζ χαρακτηρίζεται πράσινος.

– Αντί να αναπτύξει ο Δήμος τις δυνατότητές του συνεργαζόμενος με γειτονικούς Δήμους για την κατάρτιση ενός σχεδίου διαδημοτικής συνεργασίας, όπου αυτό απαιτείται, ο Δήμος αυτοπροσδιορίζεται ως αυτάρκης και δεν λαμβάνει υπόψη την πολύτιμη εμπειρία άλλων γειτονικών Δήμων, αλλά και Δήμων που έχουν σημειώσει πρόοδο στον Τομέα αυτό.

– Όλες οι μελέτες θα γίνονται από ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι του Δήμου, όλων των ειδικοτήτων θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν επιμορφωθεί στον τομέα των απορριμμάτων και να αξιοποιηθούν οι επιστημονικές γνώσεις του προσωπικού για να πατήσει σε στερεή βάση το εγχείρημα. Αλλά και Πανεπιστημιακοί φορείς διαθέτουν την Τεχνογνωσία. Θα έπρεπε να ζητηθεί η αρωγή τους. Αντί γι αυτό έχουμε ένα σχέδιο που έχει αποσπάσει κομμάτια από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου και στοιχεία-κατά προσέγγιση- των Υπηρεσιών του Δήμου. Πιστεύουμε ότι η βούληση και η προσπάθεια των εργαζομένων είναι θετική. Οι εργαζόμενοι πολλές φορές υπερβαίνουν τον εαυτό τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες. Όμως η αδυναμία διαμόρφωσης μιας κατευθυντήριας πρότασης που θα έθετε τους βασικούς άξονες από πλευράς Διοίκησης στέρησε τη δυνατότητα από τους εργαζόμενους να δώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν αποτελεί σχέδιο διαχείρισης γιατί δεν παίρνει υπόψη στοιχεία της σύνθεσης των απορριμμάτων. Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ), Υγρά, που πρέπει να καταλήγουν στην Ψυτάλλεια κ.λ.π. Γίνεται μια αναλογική κατάταξη κάποιων στοιχείων από γενικότερα στατιστικά δεδομένα της Περιφέρειας. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματική εικόνα της σύνθεσης των απορριμμάτων αφού κάθε Δήμος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Οι «λύσεις» που δίνονται είναι αόριστες αφού δεν συγκεκριμενοποιούν χώρους π.χ. για τα πράσινα σημεία. Ενώ ξοδεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τις μελέτες μετεγκατάστασης του γκαράζ φαίνεται πως αυτές δεν παίζουν κάποιο ρόλο στο σχεδιασμό της Διοίκησης.

Πιστεύουμε ότι ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Αθήνας πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για άλλους Δήμους.

Να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που θα βασίζεται σε επαρκή και ακριβή στοιχεία.

Να λάβει υπόψη τις εμπειρίες άλλων Δήμων π.Χ το σχέδιο του Δήμου της Αγίας Παρασκευής αλλά και την εμπειρία των Δήμων του ΑΣΔΑ καθώς και αρμόδιους Πανεπιστημιακούς φορείς με τους οποίους θα έπρεπε ήδη να έχει συνεργαστεί.

Να υιοθετήσει την αρχή της αειφορίας του συστήματος παίρνοντας υπόψη τις παραμέτρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ (π.χ συνεργασία για κοινό ΣΜΑ ή κομποστοποίηση με όμορους Δήμους αλλά και την Περιφέρεια).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ: Να γίνει επεξεργασία των στοιχείων που διαμορφώνουν το κόστος αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν για το Δήμο από μια ολοκληρωμένη λύση απεξάρτησης από ιδιωτικά συμφέροντα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνία;

Η κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί για όλα αυτά γιατί χωρίς αυτή αρωγό κανένα σχέδιο δεν μπορεί να έχει εφαρμογή. Τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων και άρα οι τοπικές κοινωνίες δεν φαίνεται να έχουν λάβει μέρος για την διαμόρφωση των θέσεων της Διοίκησης του Δήμου στην κατάρτιση του Τοπικού Σχεδίου.

Καταψηφίζουμε την πρόταση της Διοίκησης του Δήμου, πιστεύοντας ότι συμβάλλουμε στην προσπάθεια να ανατραπεί έστω και την τελευταία στιγμή το προτεινόμενο σχέδιο που δεν δίνει λύσεις και διαιωνίζει τα υπάρχοντα προβλήματα.

Το σχέδιο αυτό αναπαράγει το παλιό μοντέλο διαχείρισης και μονιμοποιεί απαράδεκτες καταστάσεις όπως η διατήρηση του λειοτεμαχιστή.

Το Περιστέρι και οι Περιστεριώτες έχουν ανάγκη από ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που θα υπηρετεί και θα προάγει το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον. Που θα ανατρέπει το παλιό και θα προχωράει γενναία στο μέλλον. Μοντέλο που θα εξασφαλίζει και θα επιβραβεύει τη συμμετοχή της κοινωνίας στο όλο εγχείρημα. Το οφείλουμε στους Περιστεριώτες αλλά και στις νέες γενιές που θα ζήσουν μελλοντικά σε αυτή την Πόλη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια του Φεβρουαρίου

Peristeri News

Η Κατερίνα Τσερούλα νέα πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό»

Peristeri News

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Leave a Comment