• Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης

Peristeri News
Δεκ10/ 2019

Την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, και κυρίως να στείλει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα» χωρίς την έγκριση της Άγκυρας, επέδειξε η Τουρκία με τη συμφωνία με τη Λιβύη κατά λεγόμενα του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξή του μάλιστα στο κρατικό κανάλι TRT, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε σε ειδικούς χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο ενώ προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης.

«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη.

Μέχρι εδώ (ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το sigmalive.

«Βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας», τόνισε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, προανήγγειλε την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου ώστε να συνεχισθούν οι δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «καθώς δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει», όπως είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως είναι έτοιμος να ανοίξει νέους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα, να κάνουν μία νέα αρχή, αλλά μέχρι τώρα δεν έλαβε μία θετική απάντηση.

«Και μας χτυπούσαν μέχρι σήμερα και έπαιρναν ό,τι ήθελαν, αλλά από εδώ και πέρα θα σταματήσει να γίνεται αυτό. Πλέον θα διεκδικήσουμε κι εμείς τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με αυτό το μνημόνιο η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα στη διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. «Η έγνοια μας δεν είναι να κερδίσουμε έναν εχθρό, αλλά έναν φίλο. Αν υπάρχουν εχθροί, τους καλούμε να γίνουν φίλοι. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με όλες τις παράκτιες χώρες, η έκκλησή μας για μία δίκαιη λύση ισχύει», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «σκάνδαλο» και προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις της διεθνώς».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να στείλει στρατό στη Λιβύη, σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Όταν έρθει μία τέτοια πρόσκληση από το λαό ή την κυβέρνηση της Λιβύης, τότε θα ανταποκριθούμε αμέσως. Εμείς υπογράψαμε μία συμφωνία για τη στρατιωτική ασφάλεια και μία για το θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Τα ΗΕ από το 2011 εφαρμόζουν εμπάργκο πώλησης όπλων. Αλλά σε περίπτωση έκκλησης της κυβέρνησης της Λιβύης, μία αποστολή στρατευμάτων δεν μπορεί να αποτελέσει άρση του εμπάργκο. Αν έρθει μία τέτοια πρόσκληση, τι πρωτοβουλίες θα λάβει η Τουρκία θα το αποφασίσει η ίδια. Δεν θα πάρουμε άδεια από πουθενά», δήλωσε εμφαντικά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο ότι εκείνες παραβιάζουν πρώτα το εμπάργκο και παρέχουν στρατιωτική στήριξη στον στρατηγό Χαφτάρ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη ρωσική θέση στη Λιβύη.