PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο διεθνής Τύπος αποθεώνει τη νίκη Μητσοτάκη


Οι ελληνικές εκλογές αποτελούν κεντρικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για σαρωτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και συντριβή της αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του έξω από την Πειραιώς, μετά τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι «είμαστε το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», εν μέσω επευφημιών και αποθέωσης για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με τη σειρά του, ο ξένος τύπος αναγνώρισε στον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα τη μεγάλη επιτυχία στην εκλογική αναμέτρηση, με τα συντριπτικά ποσοστά που κατοχύρωσαν.

To CNN χαρακτήρισε «συντριπτική τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ».

«Με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψήφων, το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας πάνω από το 40% των ψήφων σε ένα αποτέλεσμα που ο ίδιος χαρακτήρισε “πολιτικό σεισμό”», ανέφερε το μέσο.

«Σπάνια διαφορά» και «άνετη επικράτηση» είδε ο Guardian σχετικά με τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών.

«Το κεντροδεξιό κόμμα του νυν πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέκτησε το 40% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, απομακρύνοντας με άνεση την πρόκληση του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας», σημείωσε.

Τεράστια νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης, χαρακτήρισε και το Politico το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ΝΔ «πέτυχε μια τεράστια νίκη στις εκλογές της Κυριακής, αλλά θα πρέπει να περιμένει μια δεύτερη ψηφοφορία αργότερα αυτό το καλοκαίρι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία», σημειώνει το Politico, αναγνωρίζοντας το μεγάλο επίτευγμα του κυβερνώντος κόμματος να φτάσει μια ανάσα για την κατοχύρωση κυβερνητικής πλειοψηφίας, ακόμα και με αυτό το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

«Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναδείχθηκε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, έγραψε το France24.

«Θριαμβευτής το βράδυ της Κυριακής στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη νίκη ως “πολιτικό σεισμό” και άνοιξε το δρόμο για νέες βουλευτικές εκλογές. Αυτές αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου», γράφει το γαλλικό μέσο.

Για «θρίαμβο του Μητσοτάκη επί του ΣΥΡΙΖΑ», μίλησε και η ιταλική Corriere Della Sera.

Στο εκτενές ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, σημειώνεται το κοντράστ συναισθημάτων στην Πειραιώς και την Κουμουνδούρου, όπου τα πανηγύρια και οι χαρές στην πρώτη έδιναν τη θέση τους στην κατήφεια και τη θλίψη της δεύτερης.

Αναφέρει δε ότι από το 2019, από τότε που μπήκε στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε ποτέ μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, ούτε για μια εβδομάδα. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την αντιπολίτευση να υπολείπεται σταθερά κατά 6%. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνει η Corriere.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αψηφά τις δημοσκοπήσεις και κερδίζει την αντιπολίτευση», έγραψε ο Εconomist, υπογραμμίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη με εντυπωσιακή διαφορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου».

«Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε συντριπτική νίκη επί του κύριου αντιπάλου του, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, στις εθνικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, επισήμανε και η γερμανική Deutsche Welle.

Kαθαρή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει και η ισπανική El Pais.

Για σφυροκόπημα μιλά το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, τονίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός σφυροκόπησε την αντιπολίτευση στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στο να πάρει άλλη μια τετραετή θητεία».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στέλνει θετικό μήνυμα στις αγορές «με την προοπτική ότι οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές του πρωθυπουργού θα συνεχιστούν».

Η Moody’s Investors Service δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν πιστωτικά θετικό».

«Ο απερχόμενος Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με μεγάλη διαφορά την Κυριακή, ζήτησε τη Δευτέρα νέες εκλογές “ίσως στις 25 Ιουνίου” για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία», μεταδίδει και η βελγική Le Soir.

Νew York Times μίλησαν για τον «πολιτικό σεισμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση αλλα αποκλείει τις συνομιλίες για συνεργασία οδεύοντας σε νέες εκλογές.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατατροπώνει τους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές», έχουν τίτλο οι Financial Times

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατατρόπωσε τους κύριους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αυξάνοντας απροσδόκητα το ποσοστό του κεντροδεξιού κόμματός του, υπολειπόμενος ελάχιστα από την απόλυτη πλειοψηφία», τόνισαν οι FT.

«Σαρωτική νίκη της κεντροδεξιάς», χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και η Washington Post.

Η Wall Street Journal έγραψε: «Οι Έλληνες συντηρητικοί υπερίσχυσαν των αντιπάλων τους στις εκλογές, στηριζόμενοι στην οικονομική ανάκαμψη».

«Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνει ισχυρές επιδόσεις καθώς οι ψηφοφόροι επιβράβευσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ισχυρές πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις, σημείωσε το αμερικανικό μέσο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment