PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Ο Αλ. Πλέστης για τη διαχείριση απορριμάτων στο Δ.Σ. Περιστερίου


Τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Περιστέρι με όλους-Ανατροπή», Αλέξανδρου Πλέστη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων στο Δήμο Περιστερίου.

Τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Περιστέρι με όλους-Ανατροπή», Αλέξανδρου Πλέστη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων στο Δήμο Περιστερίου:

Συζητήσαμε ένα θέμα αυτό της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων ένα θέμα το οποίο κατά την άποψη μου είναι από τα πιο σοβαρά ζητήματα που έχουν απασχολήσει το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Το ζήτημα των απορριμμάτων μπορώ να το συγκρίνω μόνο με εκείνο της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου που έγινε στη πόλη μας όπου για να γίνει χρειάστηκαν αγώνες τόσο από την δημοτική αρχή της εποχής (πρόσφατα τιμήσαμε για αυτό τον αγωνιστή Δήμαρχο Δημήτρη Φωλόπουλο) όσο και από τον λαό.

Σήμερα είμαστε εδώ για να πάρουμε μια απόφαση: Όχι πως θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια αλλά πως θα διαφυλάξουμε τον τόπο μας, το περιβάλλον από εμάς τους ίδιους που το καταστρέφουμε. Είμαστε εδώ να πάρουμε μια απόφαση ώστε να μετατρέψουμε τα απόβλητα που δημιουργούμε σε πηγή ενέργειας προς όφελος της κοινωνίας.

Αναλύοντας λοιπόν το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του δήμου μας και δώσω τα συγχαρητήρια μου στην ομάδα που εργάστηκε και το επιμελήθηκε διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που όλοι θα θέλαμε να είναι πραγματοποιήσιμο γιατί πρόκειται για μια αξιόλογη μελέτη.

Εδώ όμως μπαίνουν ορισμένα ζητήματα που με κάνουν να έχω τεράστιες επιφυλάξεις αν μπορεί αυτό το έργο να πραγματοποιηθεί ή για να το πω διαφορετικά αν η διοίκηση του δήμου είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τον οποιοδήποτε είτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για την υλοποίηση του στόχου όπως έκανε και ο Δημήτρης Φωλόπουλος.

Εκείνο που με κάνει επιφυλακτικό είναι ότι η μελέτη δεν αναφέρει τίποτα για το που θα τοποθετηθούν τα 8 περιφερειακά πράσινα σημεία, δεν αναφέρει πουθενά που θα κατασκευαστεί το κεντρικό εργοστάσιο διαλογής ή έστω σκέψεις χωροθέτησης του άλλωστε δεν έχουμε και πολλές επιλογές.

Μιλάει γενικά και αόριστα νέα κατηγορία χρέωσης δημοτικών τελών χωρίς να διευκρινίζει τι θα είναι αυτό.

Δε μας αναφέρει πουθενά ποιο θα είναι το όφελος του δήμου σε οικονομικό επίπεδο.

Επίσης στην μελέτη που έρχεται να ψηφιστεί από το Δημ. Συμβούλιο αναφέρεται ότι εύλογο χρονικό διάστημα θεωρεί η δημοτική αρχή είναι σε βάθος χρόνου 10 ετών η μελέτη όμως που συντάχθηκε έχει προσαρμοστεί έως το 2020 δηλαδή 5 χρόνια.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να αναφερθούμε σε δεκάδες σημεία στα οποία αναφέρεται η μελέτη όπου τα αφήνει στον αέρα χωρίς να διευκρινίζει πως, που και με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν.

Διαπιστώνουμε λοιπόν η μελέτη για το Τ.Σ.Δ είναι ένα σχέδιο που αναδεικνύει χρόνια προβλήτα του Δήμου και τονίζει την έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού.

Η μελέτη και σύνταξη του έγινε χωρίς διαβούλευση και την συμμετοχή παρατάξεων, φορέων και δημοτών και έγινε κάτω από την ασφυκτική πίεση της περιφέρειας λόγω της αργοπορημένης χρονικά σύνταξης του. Αξιοσημείωτο ότι τρεις Δήμοι της Αθήνας του Πειραιά και του Περιστερίου ως τις 15/08 δεν είχαν υποβάλλει καμία μελέτη ενώ διαχειρίζονται το 50% των αποβλήτων της περιφέρειας.

Το σχέδιο περιγράφει με σαφήνεια παθογένειες και δυσλειτουργίες του συστήματος όπως την λειτουργία χώρων νεκροταφείου, γκαράζ και βιομηχανικές ζώνες εντός αστικών δομών εντός της πόλης αφού δεν προτείνεται καμία παρέμβαση και διάθεση επίλυσης αυτών των προβλημάτων.

Καλούμε λοιπόν την διοίκηση να πάρει μια πιο σαφή θέση να εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο θα μπορεί και θα έχει το θάρρος να πραγματοποιήσει κοιτάζοντας μακριά στο χρόνο με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα της σε όποιον αγώνα χρειαστεί να δώσει.

Επίσης προτείνουμε:

Α) ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΝΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Ο ΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜ. ΤΕΛΗ

Β) ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Γ) ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Δ) ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ/ΑΘΗΝΑ/ΠΕΙΡΑΙΑΣ 50% ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ )

Ε) ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡ
ΥΝΣΗ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Leave a Comment