Δημοτικά

Νίκη των δήμων Περιστερίου – Πετρούπολης, απέναντι στις διεκδικήσεις της μονής Λαμίας

Η πολυδαίδαλη υπόθεση, η οποία εκκρεμεί από το 1929, επανέρχεται στο προσκήνιο με τις διενέξεις ετών ανάμεσα σε μονές και τοπικές κοινωνίες για την κυριότητα πολλών εκτάσεων γης ακόμη και σε οικιστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, η δικαστική υπόθεση ξεκίνησε από το 1929, οπότε έγινε η πρώτη διεκδίκηση στρεμμάτων. Η πρώτη δίκη αφορούσε 300 στρέμματα. Από τότε έχει γίνει μια σειρά από δίκες, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε, σε μια συνεδρίαση στο δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου (29.10.2019), ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Λύκος, ο Ιερός Ναός Λαμίας, διεκδικεί από την πόλη 17 πλατείες, παιδικές χαρές και γήπεδα αθλοπαιδιών, από τις 36 που πρόβαλε ως ιδιοκτησίες του αρχικά, όπως επίσης διεκδικεί και μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών ιδιωτών, ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες δημοτών.

Η διεκδίκηση μιας τόσο μεγάλης έκτασης έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία χιλιάδων κατοίκων στα δυτικά του λεκανοπεδίου. Μεγάλο μέρος της έκτασης είναι πλέον δομημένο και υπάρχουν σπίτια, σχολεία, πλατείες, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ το υπόλοιπο είναι στο Ποικίλο Όρος.

Διαθήκη εκατό χρόνων

Ο ναός επικαλείται διαθήκη του 1916 με την οποία έγινε κληρονόμος μεγάλου μέρους του λεγόμενου κτήματος «Πεύκα Βέρδη», στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Η εν λόγω έκταση αποτελεί δωρεά την οποία η Ι. Μ. Φθιώτιδας κληρονόμησε με την διαθήκη της αειμνήστου Σοφίας Ζωντανού – Κουτσολέλου (υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή, στον πρόναο). Αρχικά, εμφάνιζε ως περιουσία του περίπου 300 στρέμματα τα οποία με τα χρόνια και «ως εκ θαύματος» -όπως καταγγέλλεται από την πλευρά των δήμων- ανέβηκαν σε 7.500 δημιουργώντας τεράστιο ζήτημα για τις εντός σχεδίου περιοχές των δύο πόλεων, καθώς και για τις δημόσιες δασικές εκτάσεις του Ποικίλου Όρους.

Η εκκλησία στη Λαμία (υπάγεται στη Μητρόπολη Φθιώτιδος) προσπαθεί να καταλαγιάσει την αγωνία των κατοίκων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βγάλει τους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους ή ακόμη να γκρεμιστούν οι πλατείες και τα σχολεία.

Το Εφετείο

Η υπόθεση είχε μεταφερθεί στις δικαστικές αίθουσες, για πολλοστή φορά, μια διαμάχη μεταξύ του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λαμία, των δημοτικών αρχών στο Περιστέρι και τη Πετρούπολη καθώς και του Ελληνικού Δημοσίου για μια έκταση-φιλέτο στη Δυτική Αθήνα.

Εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό το Νοέμβριο -πρωτόδικα ο ναός είχε δικαιωθεί- και αφορούσε στην κυριότητα 34 πλατειών στο Περιστέρι και 60 στρεμμάτων στην Πετρούπολη.

Σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το δικαστήριο αποφάσισε να γίνει εκ νέου πραγματογνωμοσύνη και μάλιστα ζήτησε αυτή να γίνει από δύο πραγματογνώμονες ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι εκτάσεις που διεκδικούνται και ο χαρακτήρας τους.

Αυτό σε πρώτη φάση θεωρείται μια πρώτη νίκη για την δημοτική αρχή του Περιστερίου γιατί η υπόθεση ξεκινά από την αρχή.

Το PeristeriNews.gr, τις επόμενες ημέρες θα έρθει σε επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο Οικιστικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Λύκο καθώς και με την νομική υπηρεσία του δήμου για περισσότερες πληροφορίες.

Related posts

Ένα σχολείο γεμάτο χρώματα στο Περιστέρι (pics)

Peristeri News

7ος Λαϊκός Αγώνας «Peristeri Run 2022»

Peristeri News

Περιστέρι: Κατασκευή νέου πρότυπου και σύγχρονου Βρεφονηπιακού Σταθμού

Peristeri News

Leave a Comment