PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν



Ο κεντρώος, σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, αφού, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, κατήγαγε συντριπτική νίκη στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, με 65% ένάντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ο κ. Μακρόν και η Μ. Λεπέν είχαν μια σύντομη και φιλική τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

«Ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο νικητής Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ολάντ στον Μακρόν

Τηλεφώνησα απόψε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρώ θερμά για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τονίζει σε δήλωσή του ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Η μεγάλη νίκη του επιβεβαιώνει ότι μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας θέλησε να συγκεντρωθεί γύρω από τις αξίες της Δημοκρατίας και να διατηρήσει τους δεσμούς μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διατηρήσει τη Γαλλία ανοικτή στον κόσμο.

»Του εξέφρασα τις ολόθερμες ευχές μου για επιτυχία προς όφελος της χώρας μας, για να ακολουθήσει η Γαλλία τον δρόμο της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης», κατέληξε ο απερχόμενος επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Καζνέβ: Η κυβερνητική Κεντροαριστερά να συμβάλει στην πενταετία Μακρόν

Ο κεντροαριστερός, απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ χαιρέτισε τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ως απόρριψη του καταστροφικού σχεδίου της Ακροδεξιάς για τη Γαλλία. Εκτίμησε παράλληλα ότι η κυβερνητική Κεντροαριστερά θα πρέπει να έχει συμβολή και συμμετοχή στην πενταετία της θητείας του νέου προέδρου της Γαλλίας.

«Το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών είναι να έχουμε τη δύναμη και την αξιοπιστία ώστε να υπάρχει μια τέτοια προοπτική», κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος πιθανότατα θα ηγηθεί του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη μάχη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Συγχαρητήρια Τραμπ

Τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη νίκη» του και την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δηλώνει ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του».

«Ιδιαίτερα θερμή» συνομιλία Μέρκελ – Μακρόν

Πολύ θερμή τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, γνωστοποίησε το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, συγκεκριμένα με την Άνγκελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε στην κ. Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

Αλ. Τσίπρας: Ανάσα για την Ευρώπη η νίκη Μακρόν

Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με μήνυμά του στο Twitter.

«Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μη ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει τον Ζαν-Λουκ Μελανσόν στις γαλλικές εκλογές, ωστόσο στον β’ γύρο συντάχθηκε με τη θέση του Γαλλικού Κόμμουνιστικού Κόμματος, που στήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν ενάντια στη Μαρίν Λεπέν.

Ο κ. Μελανσόν, παρά το γεγονός ότι στηρίχθηκε μεταξύ άλλων και από το Γαλλικό ΚΚ, αρνήθηκε να λάβει θέση εν όψει β’ γύρου.

K. Μητσοτάκης: Ήττα του λαϊκισμού η νίκη Μακρόν

«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών.

«Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα. Αλλά και μία επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Για να πάμε μπροστά με ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και δυο σχετικές αναρτήσεις στο Twitter.

«Νίκη της ελευθερίας, της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων. Ήττα του δημαγωγικού εθνολαϊκισμού. Συγχαρητήρια #EmmanuelMacron . #France2017», έγραψε στην πρώτη ενώ στη δεύτερη τόνισε: «Η νίκη #Macron δείχνει ότι το πολιτικό εκκρεμές στην Ε.Ε. αλλάζει φορά. Οι δυνάμεις του ρεαλισμού, της λογικής & της συνεργασίας επιστρέφουν».

Φ. Γεννηματά: Ελπίδα για καλύτερες μέρες η νίκη Μακρόν

Ελπίδα για καλύτερες μέρες συνιστά η νίκη Μακρόν, επισημαίνει σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες», σημείωσε.

 

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Η Μόσχα ξεκίνησε τις στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικά όπλα

Peristeri News

Αναταράξεις με έναν νεκρό σε πτήση της Singapore

Peristeri News

Ερντογάν για Eurovision: Είναι Δούρειος Ίππος κοινωνικής διαφθοράς

Peristeri News

Leave a Comment