PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία


Φωτογραφίες που δείχνουν γυναίκες να ξύνουν τοίχους της Αγίας Σοφίας και να παίρνουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο ή φυλαχτό, κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μετά τον σάλο τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να φιλοξενούν ρεπορτάζ με προκλητικούς τίτλους, αναφέροντας ότι τις καταστροφές προκαλούν Χριστιανοί.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με αρκετούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω είναι άλλος ένας λόγος «η Αγία Σοφία να είναι μουσείο», καθώς παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμα και οι φωτογραφίες με φλας γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι τοίχοι.

Οι αποκαλύψεις για νέες καταστροφές στην Αγία Σοφία έκανε την παρουσιάστρια του καναλιού Haber Turk Αφσίν Γουρντακούλ να ξεσπάσει μπροστά στην κάμερα: “Η Αγία Σοφία είχε έρθει στο προσκήνιο με τις ζημιές στην πύλη του αυτοκράτορα και τώρα αποδείχθηκε ότι καταστρέφονται τοίχοι. Δεν το χωράει ο νους. Χώρες σε όλο τον κόσμο να προσεύχονται να έχουν ένα τέτοιο μέρος σαν την Αγία Σοφία, ενώ εμείς που την έχουμε, την καταστρέφουμε“.

“Η Αγία Σοφία είναι εδώ αιώνες, εμείς θα φύγουμε και αυτή θα είναι ακόμα εδώ. Αυτή είναι μια πολιτιστική κληρονομιά, είναι η υπογραφή της Κωνσταντινούπολης, είναι το μαργαριτάρι της πόλης. Θα πρέπει επίσης να μάθουμε τη σημασία της. Όσοι πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες ξηλώνουν κομμάτια της. Είναι απαραίτητο με τη συνεργασία της τουριστικής αστυνομίας, των θρησκευτικών αρχών, του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων να εξηγήσουν στους επισκέπτες ότι δεν θα γίνει τίποτα καλό ξηλώνοντας κομμάτια” πρόσθεσε.

“Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050” ήταν η δυσοίωνη πρόβλεψη για το μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της εφημερίδας “Τζουμχουριέτ”, η οποία και έστειλε εκεί δημοσιογράφους της, που είδαν τους δεκάδες επισκέπτες να συρρέουν σε αυτήν και ανέφεραν ότι στο “Μπαϊράμι” πριν από μερικές εβδομάδες, μπήκαν στην Αγία Σοφία μέσα σε μία ημέρα περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες.

Όπως επισημαινόταν στο άρθρο της, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγία Σοφία, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο και έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές από τότε που μετατράπηκε σε τζαμί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment