PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νέα μέτρα λιτότητας στην Ιταλία


Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρουσίασε, αργά χθες βράδυ, αναλυτικά, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα -ύψους σαράντα επτά εκατομμυρίων ευρώ- που η κυβέρνησή του πρόκειται να υιοθετήσει από φέτος και μέχρι το 2014.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρουσίασε, αργά χθες βράδυ, αναλυτικά, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα -ύψους σαράντα επτά εκατομμυρίων ευρώ- που η κυβέρνησή του πρόκειται να υιοθετήσει από φέτος και μέχρι το 2014.

Νέα μέτρα λιτότητας με αυστηρότερες διατάξεις και μεγαλύτερες περικοπές από το 2012 ανακοίνωσε ο Καβαλιέρε.

Η αναλυτική κατανομή των βαρών, ανά έτος, προβλέπει: μείωση των δαπανών και περικοπές της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2011, 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012, 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και άλλων τόσων για το 2014.

Όπως δήλωσαν, τόσο ο ιταλός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, μέσα στην επόμενη τριετία θα εφαρμοσθεί συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Πρόκειται να υιοθετηθούν τρεις, συνολικά, φορολογικές κλίμακες (20%, 30%, 40%),να αποφασισθεί βαθμιαία αναπροσαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και παράλληλα να επιβληθεί φόρος της τάξης του 20% στα κέρδη από κατοχή μετοχών.

Παρατείνεται μέχρι το 2014, το «πάγωμα» στις αυξήσεις των μισθών του δημοσίου όπως και η αντικατάσταση των υπαλλήλων που βγαίνουν σε σύνταξη.

Σε ότι αφορά τις δημόσιες δαπάνες που συνδέονται με τον χώρο της πολιτικής, περιορίζεται αυστηρά η χρήση υπηρεσιακών πτήσεων για υπουργούς (οι οποίες περιορίζονται μόνο σε περιπτώσεις επίσημων αποστολών στο εξωτερικό), όπως και των αυτοκινήτων με οδηγό, που ανήκουν στο δημόσιο.

Τα υπηρεσιακά αυτά αυτοκίνητα ( Auto Blu, στα ιταλικά, από το μπλε χρώμα τους) δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα 1.600 κυβικά.

Ο δε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος, έως τώρα μετακινιόταν με έξοδα του δημοσίου, θα πρέπει να χρησιμοποιεί, στο μέλλον, ιδιωτικό όχημα.

Οι μισθοί των ιταλών βουλευτών (που με τις διάφορες αποζημιώσεις προσεγγίζουν τα 15.000 ευρώ το μήνα) θα πρέπει να προσαρμοσθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι περικοπές, πλήττουν και την τοπική αυτοδιοίκηση, με μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων, της τάξης των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όταν οι δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές, συμπίπτουν – με λήξη της εθνικής και τοπικής νομοθετικής περιόδου μέσα στο ίδιο έτος- όλες οι κάλπες θα πρέπει να στήνονται την ίδια ημέρα, προς εξοικονόμηση χρημάτων.

Σε ότι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους,πρόκειται να υιοθετηθεί αυστηρότερη γραμμή, σε ότι αφορά τις απουσίες με αναρρωτική άδεια.

Όταν η ασθένεια,προηγείται ή έπεται κάποιας αργίας, θα αποστέλλεται άμεσα κρατικός γιατρός για «επίσκεψη επαλήθευσης», ακόμη και αν η αναρρωτική άδεια κρατά μια μόνο ημέρα.

Σε ότι αφορά την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας των γυναικών, θα είναι βαθμιαία και θα αγγίξει το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας, το 2032.

Η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε», ενέκρινε, επίσης και την αύξηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Οι Ιταλοί που θα απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων για εξετάσεις, θα πρέπει, στο εξής, να συμβάλλουν οικονομικά,με δέκα ευρώ, ενώ, σε ό,τι αφορά τα μη επείγοντα περιστατικά που παρουσιάζονται στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, το ποσό ανεβαίνει στα είκοσι πέντε ευρώ.

Το οριστικό κείμενο των μέτρων, που εγκρίθηκε χθες βράδυ από την κυβέρνηση περιέχει, επίσης, και τη φορολόγηση των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων των τραπεζών, γνωστών ως «insider trading».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ευχαρίστησε όλους τους υπουργούς για την συμβολή τους, κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά στην «υπομονή» του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, με τον οποίο, τις περασμένες ημέρες, είχαν προκύψει σοβαρές
ασυμφωνίες.

«Καταφέραμε να αποφύγουμε να βάλουμε τα χέρια βαθιά στις τσέπες των Ιταλών», δήλωσε ο «μίστερ TV».

Από την αντιπολίτευση, όμως, ο γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος» Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι «πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα, που δημιουργεί ένα τεράστιο ερωτηματικό σχετικά με το τι θα συμβεί το 2013.

Είναι μια κατά μέτωπο επίθεση, που θα πλήξει τους τομείς της υγείας, της εργασίας στο δημόσιο και των συντάξεων».

Σύμφωνα με τον κεντρώο Πιερφερντινάντο Καζίνι, «αν τα πράγματα στην Ευρώπη γίνουν πιο δύσκολα και μετά την Ελλάδα βρεθούν σε δεινή θέση και η Ισπανία μετην Πορτογαλία, τα μέτρα αυτά, θα αποδειχθούν ανώφελα».

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, όμως, απαντά ότι «πρόκειται για πρόγραμμα που καλύπτει μια ολόκληρη τριετία και μέχρι τώρα, η κυβέρνηση πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει».

Η δέσμη αυτή οικονομικών μέτρων, πρόκειται να ψηφισθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο πριν από τις θερινές διακοπές.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προτίθεται να συνδέσει την έγκρισή τους, με μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment