PeristeriNews.gr
Πολιτική

Νέα χρηματοδότηση 180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το προσφυγικό


Νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ύψους 180 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Κομισιόν Χρήστος Στυλιανίδης κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το κονδύλι θα κατευθυνθεί μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση του «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ΕΣΤΙΑ).

Μέσω του προγράμματος παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες προς εξεύρεση καταλυμάτων σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών, καθώς και τακτική χρηματική βοήθεια.

Η νέα χρηματοδότηση ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα είναι συνεχής και αποφασιστική, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, συζητήθηκε το τελευταίο στάδιο στήριξης από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Ευρωπαίος επίτροπος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Στυλιανίδης θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο του 2019, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μ΄ αυτό το ποσό «θα φτάσουμε τα 605 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τον μηχανισμό για την ανθρωπιστική βοήθεια». Σημείωσε δε ότι τα χρήματα αυτά είναι συμπληρωματικά, καθώς υπάρχουν κι αυτά που προέρχονται από το μεταναστευτικό ταμείο.

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2017 με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποτελεί τη μεγαλύτερη ενωσιακή επιχείρηση βοήθειας στη χώρα, η οποία συνάδει με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς.

Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 23 000 θέσεις στέγασης σε αστικές περιοχές, ενώ εγκαινιάστηκε ένα σύστημα χρηματικής βοήθειας που εξυπηρετεί περισσότερους από 41 000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Άλλες έξι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, το Arbeiter-Samariter-Bund, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό και τις ελληνικές ΜΚΟ Μετάδραση και Χαμόγελο του Παιδιού για την αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, όπως η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η άτυπη εκπαίδευση, η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας για υγειονομική περίθαλψη και προστασία.

Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης, της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ, μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.

Σε επείγουσες και εξαιρετικές περιστάσεις, όπως η αυξημένη εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτεί δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για αναξιοπαθούντα άτομα εντός του εδάφους της ΕΕ, στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016. Η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ η οποία έχει διατεθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτού του μέσου ανέρχεται σε 605,3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment