PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ναζιστικός χαιρετισμός Μπρέιβικ στο δικαστήριο


Με ναζιστικό χαιρετισμό απευθύνθηκε ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία – στην πλειονότητά τους εφήβους νεολαίους της Κεντροαριστεράς- στο δικαστήριο που εκδικάζει την προσφυγή του κατά του κράτους, στην οποία υποστηρίζει ότι οι συνθήκες κράτησής του παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Ο Μπρέιβικ παρουσιάστηκε με ξυρισμένο το κεφάλι, σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και γραβάτα, στην αίθουσα του γυμναστηρίου της φυλακής Σκίεν, στη νότια Νορβηγία, στην οποία κρατείται και το οποίο μετατράπηκε για την περίσταση σε αίθουσα δικαστηρίου, γύρισε προς τους δημοσιογράφους και ύψωσε το δεξί του χέρι και χαιρέτισε, χωρίς να μιλήσει.

Ορισμένοι αναλυτές είχαν ήδη εκφράσει τον φόβο ότι θα χρησιμοποιήσει τη δίκη για τη διάδοση των ιδεών του.

Στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπράιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους. Αρχικά τοποθέτησε βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο. Από την έκρηξή της σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι. Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα άνοιξε πυρ εναντίον μελών της νεολαίας του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια και σκότωσε συνολικά άλλους 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους εφήβους.

Ο 37χρονος εξτρεμιστής καταδικάστηκε το 2012 σε κάθειρξη 21 ετών, η οποία ωστόσο μπορεί να παραταθεί εάν οι αρχές κρίνουν ότι παραμένει επικίνδυνος για την κοινωνία.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός αποτελεί παραλλαγή του δικού του, τον οποίο είχε απευθύνει αρκετές φορές κατά τη δίκη του το 2012. Τότε έφερνε τη δεξιά του γροθιά στο στήθος και στη συνέχεια έτεινε το χέρι του.

Για λόγους ασφαλείας, η δίκη αυτή διάρκειας τεσσάρων ημερών πραγματοποιείται στη φυλακή Σκίεν, νοτιοδυτικά του Όσλο.

Ο Μπρέιβικ, που έχει τεθεί υπό καθεστώς πολύ αυξημένων μέτρων ασφαλείας και απαγορεύεται να δέχεται επισκέψεις, έχει προσφύγει εναντίον του κράτους για «απάνθρωπη και εξευτελιστική» μεταχείριση, η οποία αντίκειται στην ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Απομόνωση»

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Μπρέιβικ έχει στη διάθεσή του τρία κελιά: ένα για τη διαβίωσή του, ένα όπου μπορεί να μελετά και ένα τρίτο για να γυμνάζεται. Έχει επίσης μια τηλεόραση, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή – χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο – και μια κονσόλα για βιντεοπαιχνίδια. Μπορεί να ετοιμάζει μόνος του τα γεύματά του και να πλένει τα ρούχα του.

Καθώς δεν επιτρέπεται να έχει επαφή με άλλους κρατούμενους – για λόγους ασφαλείας – συνομιλεί μόνο με τους φύλακες και με άλλους εργαζόμενους στο ίδρυμα.

«Υπάρχουν περιορισμοί στις επαφές του με τον έξω κόσμο και ασφαλώς είναι πολύ αυστηροί γιατί αυτό είναι αναγκαίο. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς αποκλεισμένος από τους άλλους ανθρώπους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάριους Έμπερλαντ, ο δικηγόρος που θα παραστεί στη δίκη εκπροσωπώντας το κράτος. Αντιθέτως, ο συνήγορος του Μπρέιβικ, Εϊστάιν Στόρβικ, είπε ότι ο πελάτης του υποβάλλεται «σε μόνιμη απομόνωση εδώ και περίπου πέντε χρόνια» και υφίσταται τις «συνέπειες» του γεγονότος αυτού.

Τα δύο πρώτα χρόνια τον Μπρέιβικ επισκεπτόταν μόνον η μητέρα του, η οποία όμως έχει πλέον πεθάνει.

Ο Μπρέιβικ κατηγορεί επίσης το κράτος ότι δεν σέβεται «τον ιδιωτικό βίο και την αλληλογραφία του», γιατί λογοκρίνει τα γράμματά του. Οι αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ελέγχουν την αλληλογραφία του επειδή θέλουν να τον εμποδίσουν να οργανώσει «εξτρεμιστικό δίκτυο».

 

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment